3 Studentsamskipnaden som virksomhetsform
Studentsamskipnaden er en egen virksomhetsform – identifisert og definert ved bestemmelsene i studentsamskipnadsloven. Den er således verken forvaltningsorgan, statsforetak, stiftelse, aksjeselskap eller annen selskapsform, selv om den har enkelttrekk som ligner på flere av disse. Studentsamskipnadene har ofte blitt sammenlignet med stiftelser, fordi de ikke har noen eiere. Men det er også elementer i virksomhetsformen som er hentet fra andre typer virksomheter, blant annet er det i samskipnadsloven flere steder vist til bestemmelser i aksjeloven.
Det er en rekke bestemmelser i loven som er med på å definere studentsamskipnaden som en egen virksomhetsform. Studentsamskipnadene er ikke en del av forvaltningen, men selvstendige rettssubjekter. Likevel er samskipnadenes aktivitet nært knyttet til statlig virksomhet, og departementet kan bestemme hvilke saksområder innen studentsamskipnadens forvaltning som er av en slik art at forvaltningsloven og offentlighetsloven får anvendelse.
Det formelle utgangspunktet for virksomhetsformen er at en studentsamskipnad er et eget rettssubjekt, og at bare studentsamskipnaden er ansvarlig for sine forpliktelser overfor kreditorene. Det viktigste særpreget til studentsamskipnadene som virksomhet er at de er brukerstyrt, og at studentene har en sentral rolle i styringen. Studentsamskipnaden har et styre, som er studentsamskipnadens øverste myndighet og som har ansvaret for at studentsamskipnaden blir forvaltet tilfredsstillende. På denne måten er samskipnadene mer fristilt fra statlig styring enn hva som er tilfelle for et forvaltningsorgan eller et statlig selskap.