2 Dagens situasjon m.h.t. skytevåpen
2.1 Antall skytevåpen i privat eie
2.1.1 Registrerte skytevåpen
Skytevåpen registreres idag i lokale registre ved hvert enkelt politidistrikt. Omlag halvparten av registrene er edb-baserte, mens de resterende fortsatt føres manuelt. Det finnes derfor ingen nøyaktig oversikt over antall registrerte skytevåpen eller antall personer med tillatelse til å eie skytevåpen. En arbeidsgruppe som utredet spørsmålet om etablering av et sentralt databasert våpenregister kom frem til et anslag på ca. 720 000 skytevåpen registrert ved landets politidistrikter.
Justisdepartementet har ellers brakt i erfaring at det i svært mange politidistrikter mangler en oppdatering av lokale registre mot bl. a. dødsfall og flytting. Mye tyder på at flere registrerte våpen er «kommet på avveie» gjennom arveoppgjør.
2.1.2 Uregistrerte skytevåpen
Man antar at det fortsatt er mange uregistrerte skytevåpen som er kommet i privat eie under og etter annen verdenskrig, herunder våpen som er benyttet av nordmenn i væpnede styrker utenfor landets grenser eller i motstandsbevegelsen. Det er vanskelig å anslå eksakte tall over hvor mange slike våpen som fortsatt finnes på private hender, men antallet er trolig nokså stort. I tillegg regner man også med at mange våpen - sannsynligvis også tidligere registrerte - er overtatt gjennom arv.
Fra 1990 ble det innført plikt til å registrere nyervervede hagler. Hagler ervervet før dette tidspunkt kan fortsatt eies og brukes legalt uten at de er registrert. Ut fra en oversikt over antall hagler omsatt av norske våpenhandlere i perioden etter krigen, antas at det idag finnes et sted mellom 500 - 600 000 uregistrerte hagler.
2.2 Skytevåpen som har vært gjenstand for straffbare handlinger m.v.
2.2.1 Antall stjålne og beslaglagte våpen
Kriminalpolitisentralen fører idag en sentral oversikt over tyveri av skytevåpen. Det føres oversikt over meldinger om tap og tyveri av såvel militære som sivile skytevåpen. I løpet av de siste fem år viser oversikten at ca 2.400 våpen er meldt tapt/stjålet. Det er i det vesentligste hagler og rifler som blir stjålet og det er flest sivile skytevåpen som forsvinner. Forholdsvis få skytevåpen kommer til rette.
Statistikken kan ikke regnes for å være fullstendig da politiet stadig erfarer at tyveri av uregistrerte skytevåpen ikke blir anmeldt.
Av totalt 140 våpentyverier i 1996 skjedde 85 av tyveriene fra leilighet, bolighus eller hytte.
I løpet av de siste fem år har Kriminalpolitisentralen mottatt ca 6.500 beslaglagte skytevåpen. 1996 var et toppår med 1813 beslaglagte skytevåpen, en økning på 60 % fra det foregående år. Politiets beslag av skytevåpen refererer seg dels til våpen som enten tidligere er stjålet eller benyttet til kriminelle handlinger så som drap, ran, trusler etc. En del skytevåpen blir også beslaglagt i forbindelse med ransaking uten at våpenet kan knyttes til noen bestemt straffbar handling.
Videre kan det nevnes at Tollvesenet i 1996 beslagla i alt 7 skytevåpen.
Antall drap hvor skytevåpen har vært benyttet har variert fra 7 til 14 årlig i løpet av de siste 5 årene. I 1996 ble det begått 9 drap med skytevåpen av totalt 39, hvilket utgjør ca 25 %.