6 Styrets rapport om fusjonen (artikkel 7)
Direktivet artikkel 7 første ledd pålegger ledelses- eller administrasjonsorganet i hvert av selskapene å utarbeide en rapport som redegjør for de juridiske og økonomiske konsekvensene av fusjonen og hvilke følger fusjonen kan få for selskapsdeltakere, kreditorer og ansatte. I høringsnotatet (punkt 4.5 s. 13–14) ble det redegjort slik for gjennomføringen av denne forpliktelsen:
«Artikkel 7 har en parallell i tredje selskapsdirektiv artikkel 9, som i norsk rett er gjennomført i allmennaksjeloven § 13 – 9. Det foreslås derfor å la allmennaksjeloven § 13 – 9 gjelde også for fusjoner over landegrensene, jf. forslaget til § 13 – 25 annet ledd.
Kravene til hva rapporten skal inneholde er etter artikkel 7 første ledd noe mer omfattende enn ved nasjonale fusjoner. En grenseoverskridende fusjon, der det overtakende selskapet får sitt forretningskontor i en annen EØS-stat og blir underlagt denne statens lovgivning, vil kunne ha vesentlig betydning for stillingen til aksjeeierne, kreditorene og de ansatte i det overdragende selskapet, jf. noe nærmere om dette under punkt 4.10 og 4.11 nedenfor. Artikkel 7 bestemmer derfor at rapporten også skal inneholde en redegjørelse for følgene av den grenseoverskridende fusjonen for selskaps-[del]takere, kreditorer og ansatte. Når det gjelder betydningen av fusjonen for de ansatte, følger det allerede av § 13 – 9 annet ledd nr. 4 at styrets rapport skal redegjøre for dette. En supplerende regulering av innholdet i rapporten kan derfor begrenses til et krav om at den skal redegjøre for betydningen av fusjonen for aksjeeierne og kreditorene, jf. forslaget til § 13 – 27 første ledd.
Etter artikkel 7 annet ledd skal rapporten gjøres tilgjengelig for aksjeeierne og de tillitsvalgte i selskapet senest en måned før generalforsamlingen skal behandle planen. Ved en nasjonal fusjon gjelder tilsvarende krav i forhold til aksjeeierne, jf. allmennaksjeloven § 13 – 12 første ledd første punktum om at ‘fusjonsplanen og øvrige saksdokumenter (jf §§ 13 – 6 til 13 – 11) skal sendes til hver enkelt aksjeeier senest en måned før generalforsamlingen skal behandle planen’. Det er ikke oppstilt noe uttrykkelige krav til når fusjonsdokumentene skal forelegges for de ansatte, jf. § 13 – 11, men på bakgrunn av at uttalelser fra de ansatte skal sendes til aksjeeierne senest en måned før generalforsamlingen innebærer § 13 – 12, jf. § 13 – 11, indirekte at også de ansatte må være forelagt rapporten mer enn en måned før generalforsamlingen skal behandle planen. Departementet foreslår likevel at fristen kommer direkte til uttrykk i loven, jf. forslaget til § 13 – 27 annet ledd.
Etter artikkel 7 tredje ledd skal eventuelle skriftlige uttalelser om fusjonen fra representanter for de ansatte inngå som vedlegg til fusjonsplanen. Tilsvarende gjelder etter allmennaksjeloven § 13 – 11 fjerde ledd for nasjonale fusjoner. I forslaget til § 13 – 25 annet ledd er det foreslått at § 13 – 11 skal gjelde tilsvarende ved fusjoner over landegrensene.»
Ingen høringsinstanser har uttalt seg om dette.
Departementet har i samsvar med forslaget i høringsnotatet foreslått regler om styrets rapport om fusjonen i ny § 13 – 27 i allmennaksjeloven.