11 Formålet med etterforskningen
I straffeprosessloven § 226 første ledd heter det at formålet med etterforskningen er å skaffe til veie de nødvendige opplysninger for avgjørelsen av spørsmålet om tiltale, og å tjene som forberedelse for sakens behandling ved retten. Å skaffe opplysninger av betydning for valget av reaksjon faller inn under «tjene som forberedelse for sakens behandling for retten». Det kan derfor allerede etter gjeldende rett etterforskes med sikte på inndragning.
Inndragningsutvalget foreslår at det sies uttrykkelig i § 226 at formålet med etterforskningen også er å skaffe opplysninger om hvilke reaksjoner som eventuelt bør anvendes.
Ingen av høringsinstansene har uttalt seg om spørsmålet.
Etter departementets syn bør det gå klarere frem av loven at formålet med etterforskningen også kan være å skaffe opplysninger av betydning for spørsmålet om inndragning. En slik presisering kan virke som en påminnelse, og dermed bidra til at det oftere enn før etterforskes med sikte på inndragning.
Valget av reaksjon kan også i andre sammenhenger kreve etterforskning, for eksempel hvor det er spørsmål om å idømme samfunnstjeneste eller betinget dom med promilleprogram. Det vil virke misvisende hvis bare inndragning blir nevnt i § 226. Departementet foreslår derfor, som utvalget, at det går frem generelt at etterforskningen også kan ha som formål å skaffe opplysninger av betydning for reaksjonsspørsmålet.
Det kan etter at dommen er rettskraftig værenødvendig å etterforske med sikte på å oppspore og få hånd om formue som skal inndras. Særlig kan det være behov for etterforskning i saker hvor det er idømt verdiinndragning, og hvor man før domfellelsen ikke kjente til eller hadde oppsporet formue som siktede har.
Paragraf 226 nevner heller ikke slik etterforskning. Men etter utvalgetssyn kan ikke bestemmelsen ses på som en hindring for å etterforske med sikte på fullbyrding. Utvalget foreslår imidlertid ingen uttrykkelig hjemmel for slik etterforskning.
ØKOKRIMmener at det bør presiseres i § 226 at etterforskningen kan ha som formål å tilrettelegge for fullbyrdingen. Presiseringen bør gjelde fullbyrding generelt; også ved søknader om benådning og soningsutsettelser kan det være behov for å foreta etterforskningsskritt.
Departementet er enig i at det kan være behov for at politiet etterforsker med sikte på fullbyrding av inndragningskrav. Slik § 226 i dag lyder, går det ikke klart frem hvorvidt politiet har adgang til å etterforske i slike tilfeller. Siden departementet foreslår en noe mer detaljert beskrivelse av etterforskningens formål, jf foran, er det naturlig at også etterforskning med sikte på fullbyrding blir nevnt. Departementet er enig med ØKOKRIM i at det ikke er naturlig bare å nevne fullbyrding av inndragningskrav; etterforskning med sikte på fullbyrding bør nevnes generelt.