9 Økonomiske og administrative konsekvenser
9.1 Økonomiske og administrative konsekvenser ved beslagleggelse og destruksjon
Legemiddelverket vil fortsatt ha en sentral oppgave med å vurdere hvorvidt privatimport av legemidler skjer i henhold til regelverket. Denne oppgaven endres ikke som følge av at det innføres en hjemmel for beslagleggelse og destruksjon av legemidler.
I de tilfellene importørene bestrider forhåndsvarselet om beslagleggelse og destruksjon, vil Legemiddelverket måtte vurdere innsigelsene og fatte vedtak i saken. Omfanget av dette arbeidet vil først bli kjent etter at ordningen er innført.
Lagring og destruksjon av ulovlig importerte legemidler har en kostnad. Slike kostnader skal etter gjeldende regelverk belastes ansvarlig importør. I praksis er slik innkreving ressurskrevende, og siden hver enkelt forsendelse er så liten vil kostnadene ved innkreving ofte overstige det skyldige beløp. Tollvesenet krever ikke inn mindre beløp jf. skattebetalingsloven § 10-4 jf. skattebetalingsforskriften § 10-4-1. Det anslås at kostnadene per importør vil ligge på langt under kr 50.
Beslaglagte legemidler vil være å anse som spesialavfall, og forventes destruert ved Klemetsrudanlegget i Oslo. Legemidler håndteres under avfallskategorien ”næringsavfall til direkte forbrenning”. Prisen er ca. 3500 kr per tonn. Departementet har i dag ikke grunnlag for å estimere vekten dette vil utgjøre, dels fordi det ikke føres statistikk over det som returneres, dels fordi det fremtidige omfanget av ulovlig privatimport er uklart og dels fordi omfanget vil bero på de faktiske beslag som gjøres av myndighetene.
Forslaget vil kreve økt ressursbruk hos Toll- og avgiftsetaten. Økningen vil komme som følge prosedyrer for blant annet varsling og destruksjon. I tillegg vil det være saksbehandling ved forberedelse og oversendelse av enkelte saker til Legemiddelverket for behandling. Forslaget innebærer noe utvidede oppgaver ved gjennomføring av kontroller. Toll- og avgiftsetaten har anslått at regelverket vil kunne kreve 3-6 årsverk til saksbehandling og kontroll i etaten. Merutgifter til Toll- og avgiftsetaten dekkes innenfor HODs gjeldende budsjettrammer.
Forslaget vil også innebære endrede rutiner hos forsendelsesselskapene. Dette vil bli rutiner for mottak av tilsvar til varsel, lagring av forsendelsene i tilsvarsperioden samt overlevering til destruksjon eller til Legemiddelverket for saksbehandling. Det er vanskelig å anslå kostnadsnivået for det enkelte forsendelsesselskap, men tatt i betraktning at de er tollagerholdere med lagringsfasiliteter anslås merutgiftene å være overkommelige.
9.2 Økonomiske og administrative konsekvenser ved innføring av regler for legemiddelformidlere
Innføring av regler for legemiddelformidlere vil i hovedsak få to hovedkonsekvenser for legemiddelmyndighetene. For det første innebærer det en ny aktør å føre tilsyn med. For det andre må det opprettes et register for registrering av formidlerne.
Hensett til dagens situasjon vil imidlertid lovendringen ikke innebære store økonomiske og administrative konsekvenser for myndighetene. Legemiddelverket har i dag lister over godkjente tilvirkere av legemidler, legemiddelgrossister og importører. Det vil trolig innebære lite merarbeid å etablere tilsvarende lister (register) for legemiddelformidlere. Det antas å være få formidlere og eksisterende formidlere har sannsynligvis adresse i Oslo, noe som innebærer lite reisevirksomhet i forbindelse med tilsyn. Administrative konsekvenser av regelendringen vil, slik situasjonen er i dag, ikke nødvendiggjøre tilførsel av ressurser for Legemiddelverket. Eventuelle økte kostnader i forbindelse med lovforslaget dekkes innenfor Legemiddelverkets rammer.
Reglene vil også få betydning for legemiddelformidlere som må forholde seg til de krav som følger av direktivet.