8 Endring av knekkpunkt i innskuddspensjonsloven
8.1 Gjeldende rett
Ifølge innskuddspensjonsloven § 5-2 første ledd om forholdsmessighetsprinsippet kan innskudd som andel av lønn for lønn ut over 6 G være inntil to ganger innskuddet for lønn opp til 6 G. Paragraf 5-3 om størrelsen på innskuddene sier i første ledd bokstav d at innskuddene kan fastsettes som et beløp beregnet på grunnlag av ulike prosentsatser for medlemmets lønn inntil 6 G og de deler av lønnen som ligger mellom 6 og 12 G. Størrelsen på de maksimale innskuddsgrensene er fastsatt i forskrift 24. november 2000 nr. 81, med hjemmel i § 5-4, som sier at det kan fastsettes ulike prosentsatser for medlemmets lønn inntil 6 G og de deler av lønn som ligger mellom 6 og 12 G.
8.2 Banklovkommmisjonens utkast
Banklovkommisjonen har i sitt lovutkast foreslått endringer i §§ 5-2 til 5-4 i innskuddspensjonsloven slik at strukturen for satsene i innskuddspensjonsloven svarer til strukturen som er foreslått i utkastet til ny tjenestepensjonslov. Utkastet til endringer innebærer at det fastsettes én prosentsats for lønn inntil 12 G, med mulighet for et tilleggsinnskudd i prosent av lønn for de deler av lønnen som ligger mellom 7,1 og 12 G.
8.3 Høringsinstansenes syn
Finans Norge støtter Banklovkommisjonens forslag til endring av knekkpunkt i innskuddspensjonsloven fra 6 til 7,1 G som en generell tilpasning til alderspensjonen i den nye folketrygden. Også Akademikerne, NHO og NIP, NITO støtter Banklovkommisjonens forslag om samme knekkpunkt i innskuddspensjonsloven som i utkastet til ny tjenestepensjonslov og i alderspensjonen i ny folketrygd.
Aktuarforeningen mener det bør vurderes spesielle regler for personer født før 1963 med lønn mellom 6 og 7,1 G, for å sikre at disse ikke kommer dårligere ut enn andre med samme lønn.
8.4 Departmentets vurdering
Departementet viser til at alderspensjonen i folketrygden er endret slik at det ikke gis opptjening for lønn ut over 7,1 G. Departementet har derfor ovenfor foreslått at i alderspensjonsordninger etter forslaget til ny tjenestepensjonslov skal det kunne gis tilleggsinnskudd for lønn mellom 7,1 og 12 G for å kompensere for at folketrygden ikke gir opptjening i dette lønnsintervallet, i tillegg til en flat innskuddssats for lønn inntil 12 G. Hensynet til konsistens mellom alderspensjonsordninger etter henholdsvis ny folketrygd, innskuddspensjonsloven og forslaget til ny tjenestepensjonslov taler derfor for å gjøre endringer i innskuddspensjonsloven for å gjennomføre en slik satsstruktur også i innskuddspensjonsordninger.
I motsatt retning trekker det faktum at personer med lønn over 6 G isolert sett vil få reduserte innskudd for den delen av lønnen som ligger mellom 6 og 7,1 G. Etter forskrift 24. november 2000 nr. 81 kan innskudd for lønn over 6 G settes til inntil 8 prosent av lønn, mens innskudd for lønn inntil 6 G kan settes til inntil 5 prosent. Den maksimale reduksjonen i årlig innskudd som følge av endring i satsstrukturen vil dermed være på tre prosent av differansen mellom 7,1 og 6 G. Per 1. mai 2013 utgjør differansen mellom 7,1 og 6 G 93 769,50 kroner. Den maksimale reduksjonen i årlig innskudd som følge av endring i satsstrukturen isolert sett vil dermed være på om lag 2 800 kroner per medlem.
Departementet har lagt avgjørende vekt på hensynet til tilpasning til ny folketrygd og foreslår derfor endringer i innskuddspensjonsloven §§ 5-2 til 5-4 slik at innskudd skal fastsettes til én prosentsats av lønn inntil 12 G, og slik at det kan fastsettes et tilleggsinnskudd i prosent av lønn mellom 7,1 og 12 G. Departementet presiserer for ordens skyld at de foreslåtte endringene kun vil gjelde for innskudd som skal foretas etter lovforslagets ikrafttredelse, og vil følgelig ikke påvirke den rett til alderspensjon som allerede er opptjent før lovens ikrafttredelse.
Departementet foreslår ikke i denne proposisjonen lovfesting av, eller endringer i, de maksimale innskuddssatsene eller regelen om at det ikke skal betales inn innskudd av lønn inntil 1 G. Disse reglene følger i dag av forskrift 22. desember 2000 nr. 1413 til innskuddspensjonsloven.