11 Merknader til lovforslaget
Til § 2 tredje ledd
Sammenslåinger mellom studentsamskipnader gjennomføres med kontinuitet. Dette innebærer blant annet at det ikke utløses dokumentavgift. Det forhold at aksjeloven §§ 13-13 til 13-16 gjelder tilsvarende så langt de passer, innebærer blant annet at melding om fusjonsbeslutningen skal sendes Foretaksregisteret, og at aksjelovens krav overfor studentsamskipnadenes kreditorer, gjelder.
Til § 2 fjerde ledd
Ved innlemming av en studentboligstiftelse eller et heleid aksjeselskap i en studentsamskipnad etter denne bestemmelsen, skal stiftelsesloven og aksjelovens preseptoriske bestemmelser ha forrang foran studentsamskipnadsloven. Formuleringen ”så langt de passer” er blant annet myntet på at en studentsamskipnad ikke har eiere, slik tilfellet er for aksjeselskap.
Med innlemming etter denne lov menes opphør av stiftelsen etter stiftelseslovens bestemmelser eller opphør av aksjeselskapet etter aksjelovens bestemmelser og at studentsamskipnaden overtar stiftelsens eller aksjeselskapets eiendeler, rettigheter og forpliktelser.
Med en studentboligstiftelses forvaltning av studentboliger etter denne lov, menes blant annet utleie av boliger til studenter og generelt vedlikehold av studentboligene. En studentboligstiftelse kan i begrenset grad også drive annen aktivitet utover forvaltning av studentboliger, slik som for eksempel kioskvirksomhet.
Til § 3 annet ledd
Kravet om at tilbud utover tjenester til studenter skal gå med overskudd, innebærer at styret skal kunne sannsynliggjøre at driften vil være lønnsom over tid. Det stilles ikke krav til at virksomheten må gå med overskudd i løpet av første driftsår. Dersom en studentsamskipnad skal tilby tjenester til andre enn studenter, skal dette vurderes opp mot studentsamskipnadens omsetning og kostnader ved å drive den aktuelle tjenesten.
Til § 6 første ledd
Studentsamskipnadene er i dag omfattet av kravet til fastsettelse av styreinstruks i medhold av aksjeloven § 6-23, jf. studentsamskipnadsloven § 6 sjette ledd. For å tydeliggjøre dette kravet, er det satt eksplisitt inn i studentsamskipnadsloven. I aksjeloven står det at i selskaper hvor de ansatte har representasjon i styret, skal styret fastsette en styreinstruks som gir nærmere regler om styrets arbeid og saksbehandling. Instruksen skal blant annet inneholde regler om hvilke saker som skal styrebehandles og daglig leders arbeidsoppgaver og plikter overfor styret. Instruksen skal også inneholde regler for innkalling og møtebehandling.
Til § 6 fjerde ledd
Unntaket fra aksjeloven § 6-4 tredje ledd vil ikke innebære innskrenking for noen av de gruppene som i dag er representert i styret til studentsamskipnaden, men vil sette et tak for hvor mange fra de ansatte som kan være representert. I aksjeloven § 6-4 tredje ledd står det at når et selskap har flere enn 200 ansatte og det er avtalt at selskapet ikke skal ha bedriftsforsamling (jf. § 6-35 annet ledd), skal de ansatte velge ett styremedlem med varamedlem eller to observatører med varamedlemmer i tillegg til den representasjon som følger av annet ledd.
Til § 6 syvende ledd
Beslutninger om større låneopptak, investeringer i nye studentboliger, oppstart av ny virksomhet, utvidelse av eksisterende virksomhet som har et kommersielt formål eller større endringer i studentsamskipnadens interne organisering krever tilslutning fra to tredeler av styrets medlemmer. Vurderingskriteriene knyttet til større låneopptak, skal være hvor stort lånebeløp det gjelder, sett i forhold til studentsamskipnadens størrelse og dens økonomiske situasjon. Med kommersielt formål menes i denne sammenheng virksomhet som i all hovedsak er rettet mot andre enn studenter.
Til § 6 åttende ledd
Studentsamskipnadene skal selv vurdere på hvilken måte arbeidet legges opp, slik at det er mest mulig åpenhet rundt beslutningsprosessene og mulig for studenter, ansatte og andre interessenter å følge med på styrets arbeid.
Til § 8 første ledd
Studentsamskipnadene har full revisjonsplikt etter revisorloven. I medhold av revisorloven § 2-1 fjerde ledd gjelder ikke unntaket i revisorloven § 2-1 annet ledd.
Til § 9 annet ledd
Varslingsplikten er ikke til hinder for at også andre berørte kan varsle departementet.
Til § 11
Studentsamskipnader er ikke omfattet av offentleglova 19. mai 2006 nr. 16.
Etter gjeldende rett er studentsamskipnader som gruppe ikke å regne som offentligrettslige organ. I denne sammenheng må hver studentsamskipnad vurderes konkret etter det offentlige anskaffelsesregelverket.