7 Revisjon
7.1 Gjeldende rett
Dagens regelverk forutsetter at studentsamskipnadene skal ha revisor, og at styret velger revisor, jf. studentsamskipnadsloven § 8 første ledd. Etter samme bestemmelse skal departementet godkjenne studentsamskipnadens valg av revisor. Videre åpner bestemmelsens annet ledd for at departementet kan gi revisor pålegg og instrukser innenfor lov og forskrift.
7.2 Forslag i høringsbrevet
Studentsamskipnadenes komplekse og særegne organisasjonsform gjør revisors rolle utfordrende. Slik dagens regelverk er utformet, er revisor det eneste organet som fører kontroll med styrets virksomhet. Revisors rolle må også sees på bakgrunn av departementets tilsynsrolle, som har vært på et overordnet nivå. Det følger av dette at revisor spiller en sentral rolle i tilsynsordningen, og departementets erfaringer viser at ikke alle revisorer har løst denne oppgaven like godt. Departementet ønsker på denne bakgrunn å skjerpe kravene til hvilke revisor som kan benyttes og på den måten sikre at studentsamskipnadenes revisjon føres av tilstrekkelig kompetent revisor med kjennskap til de problemstillinger denne organisasjonsformen medfører. Selv om dagens lovgivning åpner for at departementet kan gi revisor pålegg og instruks, er det etter departementets mening ønskelig at dialogen med revisor styrkes. Dette vil bidra til å gi departementet bedre innblikk i den økonomiske situasjonen i studentsamskipnadene og bedre forutsetninger for å føre tilsyn med virksomheten. For å oppnå dette, fremmet departementet i høringsnotatet et forslag om at det ble valgt en felles revisor for alle studentsamskipnadene.
7.3 Høringsinstansenes merknader
Mange høringsinstanser har merknader til forslaget. De fleste høringsinstansene er enige i at det er behov for bedre kontroll. Imidlertid mener mange at styret, som er ansvarlig for regnskapet, også skal velge revisor. Det pekes også på praktiske utfordringer, samt svekkelse av kontakten mellom studentsamskipnaden og revisor. Flere fremmer forslag om krav til statsautorisert revisor, blant annet Samskipnadsrådet i Norge, Studentsamskipnaden i Vestfold og Studentsamskipnaden i Trondheim.
Den norske Revisorforening mener at forslaget om at departementet skal velge revisor strider i mot sentrale prinsipper om revisjon. Videre kommer de med alternative forslag til tiltak for å styrke departementets tilsynsansvar, som går ut på at man innenfor dagens regelverk styrker dialogen med revisor. Revisor kan pålegges å sende nummererte brev til departementet som også kan gi revisor særskilte kontrolloppdrag. Videre foreslås det en tydeliggjøring i loven om revisjonsplikten for studentsamskipnader og at revisorloven gjelder fullt ut ved revisjon av studentsamskipnader - det foreslås et konkret forslag til tekst. Det foreslås et nytt ledd i § 12, om at revisors taushetsplikt ikke skal gjelde overfor departementet.
7.4 Departementets vurdering
Kunnskapsdepartementet har vurdert høringsinnspillene opp mot departementets behov for informasjon. Det er viktig at departementet får korrekt informasjon om den økonomiske situasjonen ved den enkelte studentsamskipnad. I dag stilles det krav til at studentsamskipnadene benytter statsautorisert eller registrert revisor. Kvaliteten på arbeidet kan delvis sikres ved at man setter krav om at revisor skal være statsautorisert, og departementet foreslår at innpillet fra høringsinstansene om et krav på dette punktet skal stå i loven. I tillegg til en sikring av kvaliteten på beretningene fra revisor, vil departementet løse behovet for mer informasjon om studentsamskipnadens økonomi ved at adgangen i dagens regelverk til å gi revisor pålegg og instrukser, brukes på en mer aktiv måte. Departementet vil blant annet vurdere å be om kopi av de nummererte brevene fra revisor til studentsamskipnadene.
Videre anser departementet det som ønskelig å presisere at studentsamskipnadene har full revisjonsplikt etter revisorloven. Ifølge revisorloven § 2-1 fjerde ledd, gjelder da ikke unntaket i revisorloven § 2-1 annet ledd.
Blant annet på bakgrunn av innspillene i høringsrunden ser departementet det ikke hensiktsmessig å fremme forslag om at departementet skal velge revisor for alle studentsamskipnadene. Departementet mener at behovet for god informasjon om studentsamskipnadens økonomi kan sikres gjennom at studentsamskipnadene har revisjonsplikt etter revisorloven, at revisor skal være statsautorisert og at det presiseres at revisors taushetsplikt ikke gjelder overfor departementet.
Departementet viser til lovforslaget § 8 første ledd og § 12 nytt annet ledd.