Prop. 92 L (2011–2012)

Endringer i studentsamskipnadsloven

Til innholdsfortegnelse

9 Forhold til annen lovgivning

9.1 Gjeldende rett

I studentsamskipnadsloven § 11, som har bestemmelser om forholdet til annen lovgivning, står det at forvaltningsloven ikke gjelder for studentsamskipnadene. Etter gjeldende rett er studentsamskipnader som gruppe heller ikke å regne som offentligrettslige organ i anskaffelsesregelverkets forstand. Hver studentsamskipnad må derfor vurderes konkret etter det offentlige anskaffelsesregelverket. Studentsamskipnadene er heller ikke vurdert å være omfattet av arkivloven, målbruksloven eller offentlighetsloven.

9.2 Forslag i høringsbrevet

Det har ved flere anledninger blitt reist spørsmål om studentsamskipnadenes forhold til annen lovgivning, og departementet mener derfor at det er hensiktsmessig å innta gjeldende rett i lovs form. Forslaget innebærer, etter departementets vurdering, ingen realitetsendring.

Arkivloven

Arkivloven har regler om offentlige arkiv og plikt til forsvarlig dokumentasjon og oppbevaring. Arkivloven gjelder i utgangspunktet for offentlige organ, men i § 19 om privatarkiv med offentlig tilknytning, står det følgende: ”Dersom privat rettssubjekt mottek faste offentlege driftstilskot som er viktige for verksemda eller har fullmakt til å treffa einskildvedtak eller utferda forskrifter, kan Riksarkivaren fastsetja at arkivet heilt eller delvis skal følgja føresegnene for offentlege arkiv gjevne i eller i medhald av denne lova.” Riksarkivaren har ikke fastsatt at studentsamskipnadene skal omfattes av loven. Da arkivloven i utgangspunktet retter seg mot offentlige organ, foreslo departementet i høringsbrevet at studentsamskipnadene skulle være unntatt arkivloven.

Lov om målbruk i offentleg teneste

I lov om målbruk i offentleg teneste § 1 står det at: ”Bokmål og nynorsk er likeverdige målformer og skal vere jamstelte skriftspråk i alle organ for stat, fylkeskommune og kommune. Når privat rettssubjekt gjer vedtak eller gjev føresegn på vegner av stat, fylkeskommune eller kommune, skal det i denne samanhangen reknast for slikt organ.” Etter departementets vurdering, fatter ikke studentsamskipnadene vedtak på vegne av departementet, og skal dermed ikke omfattes av denne loven.

Offentlighetsloven

Departementet har vurdert studentsamskipnadenes forhold til offentlighetsloven, og mener at studentsamskipnadene ikke er omfattet av virkeområdet til offentlighetsloven § 2. Begrunnelsen for dette er at studentsamskipnadene ikke er statlige, jf. første ledd bokstav a. Studentsamskipnadene fatter ikke enkeltvedtak, jf. bokstav b.

Staten har videre ikke ”ein eigardel som gir meir enn halvparten av røystene i det øvste organet rettssubjektet”, jf. bokstav c, og staten har heller ikke ”indirekte … rett til å velje meir enn halvparten av medlemmene med røysterett i det øvste organet i rettssubjektet”, jf. bokstav d. Departementet har på bakgrunn av dette lagt til grunn at studentsamskipnadene ikke er omfattet av offentlighetsloven.

Departementet foreslo i høringsbrevet at det tas inn i studentsamskipnadsloven at arkivloven, lov om målbruk i offentleg teneste og offentlighetsloven ikke gjelder for studentsamskipnader.

Selv om offentlighetsloven fortsatt ikke vil gjelde for studentsamskipnadene, mener departementet at det likevel er gode grunner for å statuere i loven at det skal være åpenhet om den virksomheten som studentsamskipnaden utfører. Som øverste myndighet for studentsamskipnaden er det styret som treffer de vesentlige beslutningene om studentsamskipnadenes virksomhet. Studentsamskipnadene har et viktig samfunnsansvar og disponerer betydelige offentlige midler. Dette betyr at styret har et særlig ansvar for å legge opp sitt arbeid slik at det er åpenhet rundt beslutningsprosessene og mulig for studenter, ansatte og andre interesserte å følge med i styrets arbeid.

9.3 Høringsinstansenes merknader

De aller fleste høringsinstansene er enige i eller har ingen merknader til forslagene. Norsk studentorganisasjon (NSO) er enig i forslaget, men mener at formålet til offentlighetsloven bør gjelde for studentsamskipnadene. Justis- og beredskapsdepartementet mener at det ikke er en rettsteknisk god løsning å fastsette i studentsamskipnadsloven at offentlighetsloven ikke gjelder for studentsamskipnader, og viser til at forholdet til offentlighetsloven heller kan omtales i lovproposisjonen. Velferdstinget i Oslo og Akershus er uenig i departementets forslag om at offentlighetsloven ikke skal gjelde for studentsamskipnader, da forslaget i realiteten kun er en presisering av det som kan utledes av gjeldende rett. De mener at formålet med offentlighetslovgivningen gjør det relevant å foreta en helhetlig vurdering av om studentsamskipnadene bør omfattes av offentlighetsloven.

Studentsamskipnaden i Trondheim er enig i forslaget, og ønsker også en tydeliggjøring når det gjelder skatt og mva. Landsorganisasjonen i Norge (LO) er enig i at studentsamskipnader som gruppe ikke er å regne som et offentligrettslig organ etter arkivloven, lov om målbruk i offentlig tjeneste og offentlighetsloven og derfor kan unntas fra det nevnte lovverket. LO understreker at formålet med offentlighetsloven også må gjelde for studentsamskipnadene. De mener at terskelen for å unnta saker fra offentligheten må være høy. Det bør vurderes å omtale studentsamskipnadene spesielt i offentlighetsloven eller gjennom en egen forskrift.

Norsk Journalistlag, Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening og Mediebedriftene støtter ikke forslaget om å unnta studentsamskipnadene fra offentlighetsloven og arkivloven. De mener at Justis- og beredskapsdepartementet, i forkant av en eventuell lovendring, må utrede spørsmålet om studentsamskipnadene skal omfattes av offentlighetsloven gjennom forskrift, jf. offentlighetsloven § 2 andre ledd tredje punktum. De mener i denne sammenheng at det er behov for offentlig kontroll av studentsamskipnadene i og med at studentsamskipnadene forvalter offentlige tilskudd.

Når det gjelder forslaget om åpenhet om styrets arbeid i studentsamskipnaden, mener blant annet Møre og Romsdal Redaktørforening at dette vil føre til en vilkårlig og ulik praksis.

9.4 Departementets vurdering

Kunnskapsdepartementet foreslår å opprettholde forslaget slik det lød i høringsbrevet, med visse presiseringer. Departementet er enig med Justis- og beredskapsdepartementet i at det ikke blir noen rettsteknisk god løsning å regulere forholdet til offentlighetsloven i studentsamskipnadsloven. Departementet vil derfor heller ikke foreslå at studentsamskipnadene skal omfattes av formålet i offentlighetsloven.

Når det gjelder forslaget om åpenhet om styrets arbeid ønsker departementet å fremme dette i tråd med forslaget i høringsbrevet. Bestemmelsen innebærer at studentsamskipnadene får et ansvar for å legge til rette for at informasjon om styrets arbeid og beslutninger er allment tilgjengelig. Studentsamskipnadene må selv vurdere på hvilken måte de legger opp sitt arbeid slik at det er mest mulig åpenhet rundt beslutningsprosessene og at det er mulig for studenter, ansatte og andre interessenter å følge med i styrets arbeid.

Departementet viser til lovforslaget § 11 og § 6 nytt åttende ledd.

Til forsiden