9 Fylkesmannens rolle: klageinstans og statlig tilsyn
9.1 Gjeldende rett
9.1.1 Fylkesmannen som klageinstans
Det følger av barnehageloven § 16 at kommunen fører tilsyn med alle godkjente barnehager. Dette innebærer blant annet at kommunen skal føre lovlighetskontroll med om barnehagene oppfyller krav i lov og forskrifter. Dersom det avdekkes ulovlige eller uforsvarlige forhold ved barnehagen, kan kommunen kreve forholdene rettet, og vedta midlertidig eller varig stengning. Etter gjeldende § 16 skal alle vedtak om stengning underrettes fylkesmannen. Videre kan vedtak om retting og stengning påklages direkte til fylkesmannen, jf. § 16 siste punktum.
9.1.2 Statlig tilsyn
Det følger av barnehageloven § 9 at fylkesmannen fører tilsyn med at kommunene utfører de oppgaver de som barnehagemyndighet er pålagt etter barnehageloven.
9.2 Forslaget i høringsnotatet
Kommunen vil etter høringsforslaget også kunne anvende økonomiske sanksjonsmidler, jf. høringsforslaget § 16 tredje ledd og § 16 a. I samsvar med lovens system, vil vedtak om retting, stengning og anvendelse av økonomiske sanksjonsmidler som ledd i tilsynet med forslagets bestemmelse om offentlige tilskudd og foreldrebetaling kunne påklages til fylkesmannen. Dette foreslås synliggjort gjennom forslag til endringer i § 16.
Forslaget endrer ikke fylkesmannens tilsynsmyndighet etter barnehageloven § 9.
9.3 Høringsinstansenes syn
Det er få høringsinstanser som uttaler seg til høringsforslaget om at fylkesmannen skal være klageinstans for vedtak om anvendelse av økonomiske virkemidler, jf. forslaget til endringer i § 16.
Et mindretall av kommunene viser til at fylkesmannens rolle bør være å veilede kommunene og av den grunn ikke ha ansvaret for klagebehandling. De viser til at det bør vurderes om klagemyndigheten kan legges til et annet forvaltningsorgan. Fjell kommune mener det bør vurderes om endelig klageinstans kan være kommunestyret eller lokal klagenemnd. Fylkesmannen i Rogaland ber om en presisering av forholdet mellom kommunens og det statlige tilsynet ved fylkesmannen.
PBL uttaler at fylkemannsembetene må tilføres betydelig kapasitet og kompetanse for å kunne fungere både som veileder og klageinstans på samme tid.
9.4 Departementets vurdering
I likhet med systemet i barnehageloven i dag vurderer departementet at fylkesmannen, ut fra sin lokalkunnskap og sin kompetanse, bør være klagemyndighet i klagesaker med utgangspunkt i kommunens vedtak om retting, stenging og anvendelse av økonomiske sanksjonsmidler. Dette harmoniserer med oppgaven fylkesmannen allerede har som klagemyndighet for vedtak fattet av kommunen som barnehagemyndighet.
Kunnskapsdepartementet vil som varslet i Meld. St. nr. 7 (2009–2010), jf. Innst. 180 S (2009–2010), gjennomgå barnehageloven § 9 og skille ut hjemmelen for statlig tilsyn i egen bestemmelse. Departementet vil i forbindelse med dette arbeidet vurdere nærmere om fylkesmannens tilsyn etter barnehageloven § 9 også skal omfatte de nye kommunepliktene som følger av departementets forslag til endringer i barnehageloven som fremmes i denne proposisjonen.
Departementet fremmer etter dette forslag om nytt tredje ledd i § 16 i barnehageloven i samsvar med høringsnotatet. Departementet viser ellers til lovforslaget og merknadene i kapittel 11.