6 Gjennomføring av Haagkonvensjonen 1996 i norsk rett
6.1 Valg av gjennomføringsmetode
Når Norge ratifiserer en konvensjon og den har trådt i kraft for Norge, er staten folkerettslig forpliktet til å følge bestemmelsene i konvensjonen. For at konvensjonens bestemmelser skal kunne anvendes direkte i norsk rett må det i tillegg en særskilt gjennomføringsakt til.
Haagkonvensjonen 1996 har ingen bestemmelser om gjennomføringsform. Folkeretten for øvrig stiller heller ikke krav til hvordan statene skal gjennomføre sine folkerettslige forpliktelser internrettslig. Det er dermed opp til den enkelte konvensjonsstat å vurdere hvordan forpliktelsene etter Haagkonvensjonen 1996 skal gjennomføres i nasjonal (intern) rett.
Ved gjennomføringen av konvensjoner i norsk rett er det i alminnelighet to metoder som er aktuelle; transformasjon og inkorporasjon. Ved transformasjon gjengis konvensjonens materielle bestemmelser i norsk lov, med norsk oversettelse. Ved inkorporasjon vedtas det at visse folkerettslige regler skal gjelde som norsk lov.
Både transformasjon og inkorporasjon er brukt ved gjennomføringen av folkerettslige forpliktelser på det rettsområdet Haagkonvensjonen 1996 hører inn under. Europarådkonvensjonen 1980 og Haagkonvensjonen 1980 ble gjennomført i norsk rett ved at konvensjonenes sentrale regler ble transformert til norsk lov, jf. barnebortføringsloven. Luganokonvensjonen 16. september 1988 om domsmyndighet og fullbyrding av dommer i sivile og kommersielle saker ble gjennomført ved inkorporasjon, jf. lov 8. januar 1993 nr. 21 om gjennomføring i norsk rett av Luganokonvensjonen. FNs barnekonvensjon ble først gjennomført ved passiv transformasjon (konstatering av rettsharmoni), men ble senere inkorporert i norsk rett, jf. menneskerettsloven. Som det for øvrig fremgår av menneskerettsloven § 2, er også en rekke andre menneskerettskonvensjoner gjennomført ved inkorporasjon.
6.2 Gjennomføringen i dansk og svensk rett
Haagkonvensjonen 1996 ble gjennomført i dansk rett ved lov nr. 434 08/05/2006 om Haagerbørnebeskyttelseskonventionen og i svensk rett ved lag SFS 2012:318 om 1996 års Haagkonvention. Begge land har gjennomført konvensjonen ved inkorporasjon.
6.3 Forslaget i høringsnotatet
I høringsnotatet foreslo departementet at Haagkonvensjonen 1996 gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon. Departementet påpekte blant annet at konvensjonens autentiske tekst burde gjelde i og med at Haagkonvensjonen 1996 regulerer forhold der internasjonal rettslikhet er av betydning. Inkorporasjon ble også anbefalt fordi Haagkonvensjonen 1996 har et vidt anvendelsesområde, som er vanskelig å angi presist.
6.4 Høringsinstansenes syn
Tre høringsinstanser har uttalt seg om spørsmålet om gjennomføringsmetode. Dette er Justis- og beredskapsdepartementet, Aleneforeldreforeningen og Høgskolen i Sør-Trøndelag. Disse høringsinstansene støtter forslaget om gjennomføring ved inkorporasjon. Ingen høringsinstanser går uttrykkelig imot forslaget om gjennomføring ved inkorporasjon.
6.5 Departementets vurderinger
Departementet foreslår, som i høringsnotatet, at Haagkonvensjonen 1996 gjennomføres ved inkorporasjon.
Etter departementets vurdering er inkorporasjon en hensiktsmessig og lojal måte å gjennomføre Haagkonvensjonen 1996 på i norsk rett. Gjennomføring ved transformasjon ville kunne kreve lovgivning på en rekke atskilte rettsområder, og kan når det gjelder Haagkonvensjonen 1996 innebære en risiko for at konvensjonens grunnleggende formål tapes av syne. Ved inkorporasjon fremstår derimot konvensjonens bestemmelser i sin naturlige sammenheng. Haagkonvensjonen 1996 regulerer forhold der internasjonal rettslikhet er av betydning. Også dette taler for å la konvensjons autentiske tekst gjelde. Det er også et hensyn at Sverige og Danmark har gjennomført Haagkonvensjonen 1996 ved inkorporasjon. At Norge benytter samme gjennomføringsmetode skaper et godt grunnlag for nordisk samarbeid med ensartete løsninger.