13 Merknader til de enkelte bestemmelsene
13.1 Til helseregisterloven § 11 andre ledd bokstav j
Denne nye bestemmelsen gir hjemmel til å etablere et kommunalt pasient- og brukerregister. Registeret må etableres ved at det vedtas forskrifter om dette. Bestemmelsen gir Kongen i statsråd (regjeringen) hjemmel til å gi en eller flere forskrifter om etablering av et kommunalt pasient- og brukerregister og om behandling av helseopplysninger i et slikt register.
Lovbestemmelsen gir hjemmel for at opplysninger med personidentifiserende kjennetegn skal kunne behandles uten samtykke fra de registrerte. Dette betyr at opplysninger vil kunne registreres og behandles på andre måter uten at det først innhentes samtykke fra den som opplysningene gjelder. Rett til å reservere seg mot registering av enkelte opplysninger og bruk til enkelte formål skal utredes og foreslås i arbeidet med forskriften. Se punkt 8.3.4.
Forskriften må vedtas i samsvar med helseregisterloven § 6 og § 8.
For det første må de alminnelige vilkårene i helseregisterloven § 6 for å behandle helseopplysninger være oppfylt. Blant annet skal opplysningene som behandles være tilstrekkelige og relevante for formålet med behandlingen, og graden av personidentifikasjon skal ikke være større enn nødvendig for det aktuelle formålet.
For det andre må vilkårene i helseregisterloven § 8 for etablering av helseregistre i forskrift være oppfylt. Det følger av denne bestemmelsen at den helsefaglige eller samfunnsmessige nytten av registeret klart må overstige personvernulempene, se punkt 6.3.2. Det følger også av bestemmelsen at forskriften blant annet skal angi formålet med behandlingen av helseopplysningene, hvilke typer opplysninger som kan behandles, krav til identitetsforvaltning, krav til sikring av opplysningene og hvem som er databehandlingsansvarlig.
Formålet og innholdet i registeret vil bli nærmere angitt i forskriften. Dette må ligge innenfor de rammene som det er gjort rede for i denne proposisjonen punkt 7.3 og 9.3.
Forskriften og behandlingen av opplysninger i registeret må være i samsvar med helseregisterlovens krav til informasjonssikkerhet, blant annet kryptering, tilgangsstyring, logging og etterfølgende kontroll. Lovens krav om taushetsplikt, rett til innsyn osv. skal også følges.
13.2 Til folketrygdloven § 21-11a fjerde, femte, sjette og sjuende ledd
Denne bestemmelsen regulerer Helsedirektoratets saksbehandling etter folketrygdloven kapittel 5 om stønad ved helsetjenester. Oppgjørssystemet for kontroll og utbetaling av helserefusjon (KUHR) er hjemlet i denne bestemmelsen.
I fjerde ledd er det gjort noen mindre språklige justeringer. Disse innebærer ingen innholdsmessige endringer. Fra 1. januar 2015 ble begrepet «uførepensjon» erstattet av «uføretrygd». Personer som har den laveste ytelsen på uføretrygd, er ikke lengre «minstepensjonist», men mottar uføretrygd som gis etter den minste årlige ytelsen, ordinær eller høy sats. Fra 2011 ble også alderspensjonen noe endret, slik at begrepet «minstepensjon» ble erstattet av «minste pensjonsnivå». Departementet presiserer at det her med «minstepensjon» menes den laveste pensjonsytelsen eller uføretrygden som gis fra folketrygden ved full trygdetid. Definisjonen samsvarer med begrepet slik det benyttes ved fritak for egenandel på blå resept.
Femte ledd er ny. Bestemmelsen slår fast at Helsedirektoratet plikter å utlevere opplysninger til kommunalt pasient- og brukerregister. Det presiseres at utlevering kan skje uten hinder av taushetsplikt. Dette er begrunnet i at opplysningene er taushetsbelagte slik at utlevering krever lovhjemmel. En slik hjemmel vil være en forutsetning for at KUHR-data skal kunne inngå i KPR. Helse- og omsorgsdepartementet får samtidig hjemmel til å gi forskriftsbestemmelser om utlevering av data fra Helsedirektoratet til KPR, se sjuende ledd.
Sjette ledd presiserer at pasientjournalloven og helseregisterloven ikke gjelder ved behandling av helseopplysninger i saker etter folketrygdloven kapittel 5, dvs. kontroll og utbetaling av helserefusjoner. Helsedirektoratets saksbehandling skal fortsatt reguleres av folketrygdloven. Dette innebærer ingen endring i gjeldende rett. Bestemmelsen endres imidlertid, fordi henvisningen til bare helseregisterloven ikke lenger er dekkende etter at vi fikk ny pasientjournallov og helseregisterlov. Det er behov for en slik presisering fordi behandling av helseopplysninger ved kontroll og utbetaling av helserefusjoner ligger innenfor formålet og virkeområdet til pasientjournalloven. Henvisningen til eventuelle bestemmelser i helseregisterloven som skal gjelde for slik behandling er tatt ut, da vi ikke har noen slike bestemmelser verken i pasientjournalloven eller helseregisterloven.
Sjuende ledd gir departementet hjemmel til å gi forskrift med nærmere bestemmelser om behandling av opplysningene i saker etter kapittel 5. Bestemmelsen er her endret noe, slik at departementet skal kunne gi forskriftsbestemmelser også om informasjonssikkerhet osv. ved bruk av KUHR-data til kontroll og utbetaling. Blant annet kan det gis bestemmelser om informasjonssikkerhet og internkontroll. Det kan også gis bestemmelser om utlevering av KUHR-opplysninger til kommunalt pasient- og brukerregister, se femte ledd. Siden det er Helse- og omsorgsdepartementet som har konstitusjonelt ansvar for lovens kapittel 5, er det dette departementet som også har kompetansen til å gi forskrift etter denne bestemmelsen.
Uttrykket «behandlingsansvarlig» er definert i personopplysningsloven § 2. Dette er synonymt med uttrykket «databehandlingsansvarlig», som er definert i pasientjournalloven § 2 og helseregisterloven § 2. Uttrykket behandlingsansvarlig beholdes her på grunn av henvisningene i bestemmelsen til personopplysningsloven.
I folketrygdloven § 21-11 a fjerde ledd om rett til å innhente og lagre opplysninger om et medlem er minstepensjonist, oppheves. Denne presiseringen av at Helsedirektoratet har behandlingsgrunnlag for slike opplysninger, er overflødig. Helsedirektoratet har uansett behandlingsgrunnlag for alle opplysninger som er nødvendige for utbetaling og kontroll av trygdeytelser etter folketrygdloven kapittel 5. Behandlingsgrunnlaget følger av plikten til utbetaling og kontroll etter § 21-11 a første ledd.
13.3 Til helsepersonelloven § 42 tredje ledd og § 43 tredje ledd
Bestemmelsene er endret slik at det ikke lenger skal være et lovpålagt krav at fylkesmannen skal innhente uttalelse fra Datatilsynet før saker om retting eller sletting av pasientjournalopplysninger kan ferdigbehandles.