7 Presisering av forbudet mot synlig oppstilling
7.1 Bakgrunn
Sammenlignet med mange andre land er det få restriksjoner på tobakkssalg i Norge. Det er ingen restriksjoner på hva slags type steder som kan selge tobakk, hvor de kan selge eller antall utsalgssteder. Også nettsalg av tobakksvarer mv. er tillatt til, i og fra Norge. Antallet aktører som selger tobakksvarer og e-sigaretter til norske forbrukere via nettsider og andre digitale kanaler, har økt betraktelig de senere årene. Regjeringen har i den nye tobakksstrategien varslet at de ønsker å innføre et forbud mot nettsalg/fjernsalg av tobakksvarer og e-sigaretter.
7.2 Gjeldende rett
Alle utsalgssteder for tobakksvarer og -surrogater i Norge har en registreringsplikt, jf. tsl. § 4. Når tobakksdirektivet trer i kraft, vil det bli innført en egen registreringsordning for fjernsalg, jf. ny § 21 a (ikke i kraft).
I tsl. kapittel 4 fremgår bestemmelser som må overholdes ved salg av tobakksvarer, som aldersgrenser, forbud mot selvbetjening, forbud mot salg fra automat og forbud mot spesiell rabatt.
I tillegg gjelder reklameforbudet i tsl. § 22 og forbudet mot synlig oppstilling av produktene inne på utsalgssteder i tsl. § 24. Reklame er i reklameforskriften § 4 bokstav b definert som «massekommunikasjon i markedsføringsøyemed, herunder avbildninger av tobakksvarer, røykeutstyr, tobakksimitasjoner og tobakkssurrogater, avbildninger av varemerker (logo, symbol, navn e.l.), plakater, skilt og lignende innretninger, utstillinger, lavprisannonsering, samt distribusjon til forbrukere av trykksaker, vareprøver mv.». Reklameforbudet er medienøytralt, og gjelder også for sosiale medier og internett for øvrig.
Etter tsl. § 24 annet ledd gjelder ikke oppstillingsforbudet for spesialforretninger. En spesialforretning defineres som et utsalgssted som «hovedsakelig selger tobakksvarer, tobakkssurrogater eller tobakksutstyr», jf. tsl. § 2 ellevte ledd. I reklameforskriften § 8 nr. 5 fremgår det at inne i spesialforretninger kan tobakksvarer og -utstyr oppstilles «i den utstrekning slik plassering er hensiktsmessig for en rasjonell omsetning», jf. reklameforskriften § 8 nr. 5.
Videre er det i reklameforskriften § 8 nr. 1 gjort et snevert unntak fra reklameforbudet for spesialforretninger om at det i trykt skrift kan annonseres om etablering av ny spesialforretning for tobakksvarer. Det er klart angitt hva slags opplysninger som kan gis og hvordan opplysningene kan presenteres.
7.3 Høringsforslag
Departementet foreslo i høringen en mindre justering av definisjonen av spesialforretning i tsl. § 2 ellevte ledd, slik at det tydeliggjøres at med spesialforretning menes «fysisk utsalgssted» som hovedsakelig selger tobakksvarer, tobakkssurrogater eller tobakksutstyr.
7.4 Høringsinstansenes syn
Det var kun to høringsinstanser som uttalte seg om forslaget om justering av definisjonen.
Helsedirektoratet støtter en presisering av definisjonen, og uttaler:
«En slik presisering vil gi økt forutberegnelighet for bransjen og være svært nyttig for direktoratets tilsynsarbeid særlig knyttet til nettsider for salg av tobakksvarer mv. Presiseringen er også i tråd med omtalen av regelverket i Ot.prp. nr. 18 (2008–2009).»
Også Sol Cigar Co AS hadde en kommentar i forbindelse med forslaget, men dette gjaldt i større grad reklameforbudets omfang. Sol Cigar Co AS uttaler at forbudet mot å vise bilder av tobakksutstyr, som piper og humidorer, fremstår uforholdsmessig, da forbudet etter deres syn ikke er egnet til å beskytte folkehelsen, men derimot er konkurransevridende i favør utenlandske nettbutikker da produktene i praksis ikke er salgbare på internett uten produktbilder.
7.5 Departementets vurderinger
Definisjonen av spesialforretning i tsl. § 2 ellevte ledd begrenser i seg selv ikke spesialforretninger til kun fysiske butikklokaler, og det kan derfor fremstå som om spesialforretninger på internett også er omfattet av definisjonen. Dette ble også påpekt av Markedsrådet i sak nr. 2020/1211. I forlengelsen av dette kan det fremstå som om nettbutikker som hovedsakelig selger tobakksvarer mv. også er omfattet av unntaket fra oppstillingsforbudet i tsl. § 24 annet ledd og reklameforskriften § 8 nr. 5.
Det fremgår imidlertid klart av forarbeidene at oppstillingsforbudet i tsl. § 24 retter seg mot fysisk oppstilling av tobakksvarer og -utstyr, og ikke var ment å regulere salg av slike varer over internett, jf. Ot.prp. nr. 18 (2008–2009) kapittel 3.1.2:
«Departementet er kjent med at det foregår en ikke ubetydelig handel med tobakksvarer og røykeutstyr via internett. Sosial- og helsedirektoratet påpekte i sin høringsuttalelse at det burde presiseres at salg av tobakksvarer og røykeutstyr via internett ikke omfattes av unntaket for spesialforretninger. Ved internettsalg er det naturligvis ikke aktuelt med fysisk oppstilling av produkter som omfattes av det foreslåtte forbudet. Nettbutikker inneholder imidlertid ofte bilder av slike varer samt logoer og merker m.m. Det foreslåtte forbudet retter seg mot synlig fysisk oppstilling av tobakksvarer og røykeutstyr, og er ikke ment å regulere salg av slike varer over internett. Nettsteder som selger tobakksvarer og røykeutstyr omfattes følgelig heller ikke av det foreslåtte unntaket for spesialforretninger. Dette gjelder selv om det aktuelle nettstedet utelukkende selger slike varer.»
Nettbutikker som selger tobakksvarer, -surrogater og -utstyr omfattes følgelig ikke av unntakene for spesialforretninger, selv om det aktuelle nettstedet utelukkende selger slike varer. Avbildning av varene vil derfor omfattes av reklameforbudet i tsl. § 22, jf. Ot.prp. nr. 18 (2008–2009) kapittel 3.1.2.
Når det gjelder Sol Cigars AS sin uttalelse om hvilke varer som omfattes, vil departementet påpeke at også utenlandske nettsider som retter salget av tobakksvarer mv. mot norske forbrukere, vil være omfattet av det norske reklameforbudet.
Departementet foreslår at definisjonen av spesialforretning i tsl. § 2 ellevte ledd presiseres, slik at det tydelig fremgår at det med spesialforretning menes «fysisk utsalgssted» som hovedsakelig selger tobakksvarer, tobakkssurrogater eller tobakksutstyr. En slik presisering vil bidra til å klargjøre virkeområdet for reklameforbudet og oppstillingsforbudet i tråd med det som fremgår av forarbeidene, og gi økt forutberegnelighet.