2 Jordbrukets forhandlingsutvalg Arbeidsdokument av 6. mai 2016
Jordbrukets forhandlingsutvalg viser til Jordbrukets krav av 25. april og Statens tilbud av 4. mai som grunnlag for forhandlinger.
Jordbrukets forhandlingsutvalg vil spesielt peke på Stortingets behandling av fjorårets jordbruksoppgjør i Innst. 385 S (2014–2015) der en samlet næringskomité legger klare føringer for framtidas landbruk:
1) En samlet næringskomité ønsker:
«et miljøvennlig, bærekraftig og fremtidsrettet norsk landbruk med både store og små bruk i hele landet.» Den erkjenner at «vilkårene for jordbruksdrift er forskjellige i ulike deler av landet, og jordbruket bidrar også til andre viktige samfunnsgoder enn mat, slik som ivaretakelse av norsk kulturlandskap, reiseliv og spredt bosetting.» Komitéen konkluderer da med at «det må opprettholdes en differensiering i virkemidlene, som legger til rette for en variert bruksstruktur og sikrer bærekraftig produksjon på jordbruksarealene i hele landet.»
For å opprettholde et landbruk i hele landet vil Jordbrukets forhandlingsutvalg understreke at budsjettmidlene må brukes mer aktivt for å styrke lønnsomheten på små og mellomstore bruk. Dette er trukket fram som en hovedprioritering i Jordbrukets krav.
2) En samlet næringskomité:
«viser til at det er bred enighet om at norsk landbruk skal ha fokus på økt matproduksjon med intensjon om økt selvforsyning.»
Jordbrukets forhandlingsutvalg vil understreke at budsjettmidler som styrker inntektene for små og mellomstore bruk, er avgjørende for å nå dette landbrukspolitiske målet.
3) En samlet næringskomité påpeker om jordbruket at:
«I mange lokalsamfunn er den totale sysselsettingseffekten og verdiskapingen den står for, viktig. Det er et mål å øke norsk produksjon av mat og også øke lønnsomheten i jordbruket.»
Jordbrukets forhandlingsutvalg vil understreke at en forbedring av lønnsomheten i jordbruket er en forutsetning for å kunne øke matproduksjonen.
Jordbrukets forhandlingsutvalg forventer at Regjeringen viser betydelig forhandlingsvilje.
Jordbrukets forhandlingsutvalg går med dette inn i forhandlinger.