2 Gjennomføringen av forhandlingene
Jordbrukets krav ble lagt fram 25. april. Statens tilbud ble lagt fram 4. mai. Den 6. mai meddelte jordbruket at de ville gå i forhandlinger. Den 12. mai la staten frem et arbeidsdokument. Norsk Bonde- og Småbrukarlag valgte å bryte forhandlingene 14. mai. Den 15. mai inngikk staten og Norges Bondelag jordbruksavtale for perioden 2016–2017.
2.1 Jordbrukets krav
Jordbrukets forhandlingsutvalg viste i sitt krav til Stortingets behandling av jordbruksoppgjøret 2015 (Innst. 385 S (2015–2016)) og Regjeringsplattformen. Jordbruket krevde en gjennomsnittlig netto inntektsøkning på 20 800 kroner per årsverk. Inntektskravet var bygget opp med grunnlag i lik kronemessig inntektsvekst som andre grupper i samfunnet (prognose på 12 700 kroner per årsverk for 2017), inndekning av kostnadsveksten på driftskostnader, kapitalslit og leasing og rente på lånt kapital fra 2016 til 2017, i tillegg til en heving av inntektsnivået på 8 100 kroner per årsverk for å redusere inntektsforskjellen til andre grupper og stimulere til rekruttering.
Med de forutsetninger som var lagt til grunn, hadde kravet en ramme på 860 mill. kroner. Kravet var finansiert med 193 mill. kroner i økte målpriser, en økning i bevilgningene over kap. 1150 på 577 mill. kroner, 56 mill. kroner i ledige midler på avtalen og 34 mill. kroner i økt verdi av jordbruksfradraget.
Jordbruket la stor vekt på at inntektsgapet til andre grupper må reduseres og at budsjettmidler må økes og målrettes mot små og mellomstore bruk gjennom styrking av strukturen i flere av tilskuddene. Videre la jordbruket vekt på at kornøkonomien måtte styrkes, storfekjøttproduksjonen økes og at landbruket må settes i bedre stand både til å redusere klimautslipp fra matproduksjonen, tilpasse matproduksjonen til en ny klimavirkelighet og øke karbonbindingen. Samtidig må markedsmulighetene sikres og utnyttes. Jordbruket foreslo flere tiltak for å styrke økonomien til små og mellomstore bruk, blant annet ved å forsterke strukturinnretningen i husdyrtilskuddet og innføring av et driftsvansketilskudd, samt innføring av tak på husdyr- og arealtilskudd.
2.2 Statens tilbud
Statens forhandlingsutvalg la fram tilbud om en inntektsvekst på 1 ½ pst. fra 2016, før oppgjør, til 2017, etter en inntektsvekst på 15,2 pst. fra 2014 til 2016. Prognosen for andre grupper i samme periode er 2 ½ pst. per år ifølge SSB. Med prognosene som var lagt til grunn for produktivitetsvekst og prisutvikling på områder utenfor avtalen, hadde tilbudet en ramme på 90 mill. kroner. Det ble foreslått målprisøkninger tilsvarende 125 mill. kroner, reduksjon i bevilgningen over kap. 1150 på 70 mill. kroner, 56 mill. kroner i ledige midler på avtalen og 21 mill. kroner i redusert verdi i jordbruksfradraget.
Statens tilbud prioriterte økt produksjon der det er markedsmuligheter, økt kvalitet, bedre utnyttelse av norske gras- og utmarksressurser gjennom økt tilskudd for korn og redusert insentiv til å produsere gras i kornområdene og økt satsing på investeringstiltak for å møte behovet for investeringer i driftsapparat og jord. I tillegg prioriterte tilbudet klimaområdet innen forskning, utredning og rådgivning.
Landbruks- og matdepartementet arbeider med en ny melding til Stortinget om jordbrukspolitikken, som etter planen skal fremmes senhøsten 2016. Næringskomitéen har bedt om at blant annet spørsmålet om produksjonsregioner for kumelkproduksjon, oppfølging av forenklingsrapporten og markedsbalansering tas opp i meldingen.
Det er behov for å øke kunnskapen om jordbrukets samlede utslipp og bidrag til utslippsreduksjoner, herunder også kunnskap om endringer på foretaksnivå. Statens forhandlingsutvalg foreslo derfor å nedsette et utvalg som skal se nærmere på hvordan jordbruket samlede utslippsregnskap kan videreutvikles og synliggjøres bedre.
2.3 Det videre forløpet av forhandlingene
Ved framleggelse av statens tilbud uttrykte Jordbrukets forhandlingsutvalg skuffelse over innrettingen på tilbudet og at budsjettmidlene var for lave. Den 6. mai meddelte Jordbrukets forhandlingsutvalg at de ville gå i forhandlinger med staten. Det ble gjennomført forhandlingsmøter 7.–9. mai 2016.
I forhandlingsmøtet 7. mai drøftet partene grunnlagsmaterialet fra Budsjettnemda for jordbruket, herunder spørsmålet om jordleie i sektorregnskapet Totalkalkylen. Beregningsprinsippene og sektoravgrensingen er nøye redegjort for i innledningen til utredning nr. 1 fra Budsjettnemnda. Partene var enige om å legge Budsjettnemdas materiale til grunn for forhandlingene i 2016.
I plenumsmøte 12. mai 2016 la Statens forhandlingsutvalg fram et arbeidsdokument om utsettelse av løsdriftskravet fra 2024 til 2034, som en del av en forhandlingsløsning. Forhandlingene fortsatte med sonderinger på lederplan. I plenumsmøte 14. mai kl. 22.15 meddelte Norsk Bonde- og Småbrukarlag at de valgte å bryte forhandlingene. Det ble overlevert en ensidig dagsprotokoll, jf. vedlegg 3.
Staten og Norges Bondelag fortsatte deretter jordbruksforhandlingene. Utover 15. mai gjennomgikk staten og Norges Bondelag utkast til sluttprotokoll og fordeling. I plenumsmøte kl. 11 konstaterte statens forhandlingsleder at det var inngått jordbruksavtale mellom staten og Norges Bondelag, og sluttprotokollen ble underskrevet. Protokollen følger proposisjonen som vedlegg 1.