18 Merknader til de enkelte lovbestemmelsene
Til § 1 Formål
Loven skal legge til rette for et mangfold av redaktørstyrte journalistiske medier over hele landet, ved å bidra til forutsigbare økonomiske rammer for medienes virksomhet og en styrket uavhengighet i forvaltningen av mediestøtten. Dette gjør loven for det første ved å innføre et system for fireårige styringssignal for mediestøtten og ved at de direkte tilskuddsordningene lovfestes. Dette er grep som styrker forutsigbarheten for mottagerne av mediestøtte. For det andre styrkes den redaksjonelle uavhengigheten til mediene ved forvaltning og tildeling av mediestøtte ved at uavhengigheten til Medietilsynet og Medieklagenemnda sikres i behandlingen av enkeltsaker om mediestøtte.
Samlet er dette grep som skal bidra til å legge til rette for en åpen og opplyst offentlig samtale i tråd med infrastrukturkravet i Grunnloven § 100 sjette ledd.
Bestemmelsen innebærer ingen direkte rettigheter eller plikter. Selv om bestemmelsen ikke har et selvstendig materielt innhold, har den betydning ved tolkningen av loven, ved at lovens øvrige bestemmelser må leses i lys av formålet. Det vises for øvrig til de alminnelige merknadene til forslaget i punkt 7.
Til § 2 Geografisk virkeområde
Det rettslige rammeverket for Svalbard skal være mest mulig likt fastlandet, og ny lovgivning for fastlandet skal derfor som en hovedregel gis anvendelse for Svalbard, med mindre særlige forhold taler mot dette, eller det er behov for unntak eller tilpasninger, jf. Meld. St. 32 (2015–2016) Svalbard punkt 5.1. I tråd med dette utgangspunktet følger det av lovforslaget § 2 at loven også gjelder for Svalbard. Det vises for øvrig til de alminnelige merknadene til forslaget i punkt 8.
Til § 3 Fireårige styringssignal for mediestøtte
Formålet med bestemmelsen er å styrke forutsigbarheten for NRK og mottagerne av den direkte mediestøtten, og å legge til rette for en mer helhetlig tilnærming til virkemidlene på mediefeltet.
Etter bestemmelsens første punktum skal regjeringen foreslå fireårige styringssignal for de økonomiske rammene for NRK og samlet for de direkte tilskuddsordningene for mediestøtte. De direkte tilskuddsordningene for mediestøtte listes opp i lovforslaget kapittel 2 §§ 5 til 9.
Ifølge andre punktum skal regjeringens forslag til styringssignal legges frem for Stortinget i en budsjettproposisjon året etter at det har vært stortingsvalg. Budsjettproposisjonen vil inneholde en meldingsdel med en nærmere redegjørelse for virkemiddelbruken på mediefeltet.
Stortinget skal på bakgrunn av regjeringens forslag fastsette de økonomiske rammene for NRK og de direkte tilskuddsordningene for de neste fire årene. Det vises for øvrig til de alminnelige merknadene til forslaget i punkt 9.
Til § 4 Forskrifter om tilskuddsordningene for direkte mediestøtte
Bestemmelsen fastsetter at Kulturdepartementet har kompetanse til å vedta forskrifter om tilskuddsordningene for direkte mediestøtte. Forskriftene skal utformes innenfor rammene som følger av lovforslaget kapittel 2, det vil si innenfor rammene av den enkelte tilskuddsordningens formål.
Det vises for øvrig til de alminnelige merknadene til forslaget i punkt 12.
Til § 5 Produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier
Bestemmelsen fastsetter formålet med ordningen for produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier.
Bestemmelsen er materielt sett en videreføring av forskrift om produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier § 1, og skal forstås på samme måte. Ordlyden er imidlertid omformulert for å omfatte enkelte presiseringer sammenlignet med dagens forskriftsbestemmelse. Det redegjøres nærmere for presiseringene i de alminnelige merknadene til forslaget i punkt 13.4.2.
Til § 6 Produksjonstilskudd til samiske nyhets- og aktualitetsmedier
Bestemmelsen fastsetter formålet med ordningen for produksjonstilskudd til samiske nyhets- og aktualitetsmedier.
Bestemmelsen er materielt sett en videreføring av forskrift om produksjonstilskudd til samiske aviser § 1, og skal forstås på samme måte. Ordlyden er imidlertid omformulert sammenlignet med forskriftsbestemmelsen for å legge til rette for at ordningen kan gjøres plattformnøytral. Det presiseres også at det kan gis tilskudd til norskspråklige nyhets- og aktualitetsmedier gjennom ordningen, så sant de har den samiske befolkningen som hovedmålgruppe. Det vises for øvrig til de alminnelige merknadene til forslaget i punkt 13.4.3.
Til § 7 Innovasjons- og utviklingstilskudd
Bestemmelsen fastsetter formålet med ordningen for innovasjons- og utviklingstilskudd.
Bestemmelsen er materielt sett en videreføring av forskrift om innovasjons- og utviklingstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier § 1, og skal forstås på samme måte. Ordlyden er imidlertid omformulert sammenlignet med forskriftsbestemmelsen for å unngå gjentagelser. Omformuleringen er ikke ment å gjøre endringer i det materielle innholdet i bestemmelsen. Det vises for øvrig til de alminnelige merknadene til forslaget i punkt 13.4.4.
Til § 8 Tilskudd til lokale lyd- og bildemedier
Bestemmelsen fastsetter formålet med ordningen for tilskudd til lokale lyd- og bildemedier.
Bestemmelsen er materielt sett en videreføring av forskrift om tilskudd til lokale lyd- og bildemedier § 1, og skal forstås på samme måte. Ordlyden er imidlertid omformulert sammenlignet med forskriftsbestemmelsen for å forkorte bestemmelsen. Det vises for øvrig til de alminnelige merknadene til forslaget i punkt 13.4.5.
Til § 9 Distribusjonstilskudd til avisene i Finnmark
Bestemmelsen fastsetter formålet med ordningen for distribusjonstilskudd til avisene i Finnmark, som er å legge til rette for avismangfold ved å redusere distribusjonskostnadene for papirbaserte nyhets- og aktualitetsmedier i denne regionen. Formålsbestemmelsen er ny med denne loven. Det er ikke fastsatt noen forskrift for distribusjonstilskuddet i dag.
Det faktum at Finnmark opphørte som fylke fra 1. januar 2020 har ikke noen betydning for ordningens virkeområde. «Finnmark» skal dermed forstås som det geografiske området som utgjorde Finnmark fylke 31. desember 2019.
Det vises for øvrig til de alminnelige merknadene til forslaget i punkt 13.4.6.
Til § 10 Medietilsynets oppgaver ved forvaltningen av mediestøtten
Bestemmelsen fastsetter Medietilsynets oppgaver ved forvaltningen av mediestøtten.
Første ledd gir en uttømmende oversikt over Medietilsynets oppgaver ved forvaltningen av de direkte tilskuddsordningene for mediestøtte. I dag følger denne kompetansen av den enkelte ordnings forskriftsregelverk, men kompetansen foreslås lovfestet for fremtiden.
Ifølge andre ledd skal Medietilsynet også utbetale tilskudd til NRK i henhold til Stortingets budsjettvedtak. Kompetansen er ny for Medietilsynet fra og med 2020, og henger sammen med den nye finansieringsmodellen for NRK, som innebærer at NRK finansieres over statsbudsjettet.
Etter tredje ledd skal Medietilsynet dessuten forvalte midlene til kommersiell allmennkringkasting i henhold til Stortingets vedtak og den til enhver tid gjeldende avtalen om kommersiell allmennkringkasting, gitt at slik avtale er inngått.
Det vises for øvrig til de alminnelige merknadene til forslaget i punkt 14.1.
Til § 11 Instruksjonsmyndighet og overprøving av vedtak
Bestemmelsen slår sammen det som i lovforslaget i høringen var to paragrafer, henholdsvis § 16 om instruksjonsmyndighet og overprøving av Medietilsynets vedtak, og § 19 om instruksjonsmyndighet og overprøving av Klagenemnda for mediesaker (Medieklagenemnda) sine vedtak.
Bestemmelsen regulerer Medietilsynets og Medieklagenemndas uavhengighet fra Kongen og departementet innenfor mediestøttelovens virkeområde. Forholdet er i dag bare regulert i enkelte av forskriftene for de direkte tilskuddsordningene.
Første ledd første punktum avskjærer Kongens instruksjonsmyndighet i enkeltsaker. Kongen vil imidlertid fortsatt kunne gi generelle instrukser og instrukser om saksbehandling.
Første ledd andre punktum avskjærer Kongens omgjøringsadgang og Kongens adgang til å treffe egne vedtak på Medietilsynets eller Medieklagenemndas ansvarsområder etter mediestøtteloven og forskrifter gitt i medhold av loven. Det vil for eksempel innebære at Medietilsynets enkeltvedtak om tildeling av mediestøtte ikke kan omgjøres av Kongen.
Første ledd refererer til «Kongen». Når Kongens kompetanse avskjæres, avskjæres imidlertid også departementets myndighet.
Andre ledd bestemmer at Medieklagenemnda er klageinstans for Medietilsynets enkeltvedtak om tilskudd etter forskrifter gitt i medhold av mediestøtteloven. Når det gjelder Medietilsynets øvrige enkeltvedtak, for eksempel enkeltvedtak i henhold til offentleglova og partinnsyn etter forvaltningsloven vil Kulturdepartementet fortsette å være klageinstans som i dag.
Det vises for øvrig til de alminnelige merknadene til forslaget i punkt 14.2 og 15.
Til § 12 Søksmål
Bestemmelsen slår sammen det som i lovforslaget i høringen var to paragrafer, henholdsvis § 17 om søksmål om Medietilsynets vedtak, og § 20 om søksmål om Medieklagenemndas vedtak.
Første ledd slår fast at eventuelle søksmål om Medietilsynets vedtak skal rettes mot staten ved Medietilsynet. Andre ledd slår fast at eventuelle søksmål om Medieklagenemndas vedtak rettes mot staten ved Klagenemnda for mediesaker.
Det vises for øvrig til de alminnelige merknadene til forslaget i punkt 16.
Til § 13 Ikraftsetting
Det foreslås at loven settes i kraft fra den tid Kongen bestemmer.