3 Mediestøtte i Norden
3.1 Innledning
Mediestøttemeldingen inneholder i kapittel 3.5 en redegjørelse for mediestøtten i utvalgte europeiske land. Det redegjøres for de ulike ordningene for direkte og indirekte mediestøtte i Sverige, Danmark, Finland, Storbritannia, Østerrike, Frankrike og Nederland, og hvordan disse landene har valgt å organisere og finansiere allmennkringkasting. Kulturdepartementet viser til meldingen for en nærmere fremstilling av disse spørsmålene. I tillegg til ordningene som beskrives i Mediestøttemeldingen arbeider, i likhet med norske myndigheter, både Danmark og Sverige med opprettelsen av kompensasjonsordninger for mediene som følge av covid-19 viruset. Det redegjøres ikke nærmere for disse ordningene i proposisjonen.
I meldingen redegjøres det ikke for hvordan den direkte mediestøtten forvaltes. Det gis derfor en kortfattet oversikt over rettstilstanden i de nordiske landene i det følgende. Det redegjøres for hvordan den økonomiske rammen for tilskuddsordningene fastsettes, hvem som gir regelverket for tilskuddsordningene, og hvem som håndterer søknader og utbetaler tilskudd i henhold til tilskuddsregelverket.
Som gjennomgangen viser, har ingen av de øvrige nordiske landene fordelt kompetanse på mediestøtteområdet til et forvaltningsorgan som har den samme grad av uavhengighet som ble foreslått tillagt mediestøtterådet. Både Sverige og Danmark har imidlertid nemnder som skal være uavhengige i håndteringen av enkelttildelinger av tilskudd. I Sverige er også forskriftskompetansen delt mellom regjeringen og Myndigheten för press, radio og tv.
3.2 Sverige
I Sverige finnes det flere tilskuddsordninger for direkte mediestøtte. De økonomiske rammene for ordningene fastsettes av Sveriges riksdag årlig i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet. Regelverket for ordningene fastsettes delvis av regjeringen ved Kulturdepartementet og delvis av Myndigheten för press, radio och tv (MPRT), et statlig forvaltningsorgan som er underlagt Kulturdepartementet.
MPRT har i hovedtrekk det samme formålet og de samme ansvarsområdene som Medietilsynet. MPRT arbeider blant annet for ytringsfrihet og mangfold innenfor mediene, følger og analyserer utviklingen på mediefeltet og sprer kunnskap om dette til allmennheten. I tillegg tildeler MPRT mediestøtte og fører tilsyn på utvalgte områder (se nærmere beskrivelse i Förordning 2010:1062 med instruktion för Myndigheten för press, radio og tv 1 §).
Søknadsbehandlingen og tildelingen av mediestøtte håndteres imidlertid av et frittstående beslutningsorgan tilknyttet MPRT; Mediestödsnämnden. MPRT fungerer som sekretariat for nämnden, som blant annet innebærer mottak av søknader og saksforberedelse. Nämndens uavhengighet av regjeringen og departementet er kun delvis regulert i lov. Det følger av Förordning 1990:524 om presstöd 5 kap. 4 § at nämndens beslutninger etter forordningen ikke kan påklages. Det er ikke gitt regler om instruksjonsmyndighet og omgjøringsadgang.
3.3 Danmark
I Danmark er de direkte tilskuddsordningene for medier regulert i en egen lov, lov nr. 1604 af 26. desember 2013 om mediestøtte, med tilhørende forskrift. De økonomiske rammene for mediestøtten fastsettes årlig av Folketinget i forbindelse med behandlingen av finansloven.
Det er kulturministeren som har kompetanse til å fastsette forskrifter i medhold av mediestøtteloven. Søknadsbehandling og tildeling av midler håndteres imidlertid av en egen nemnd nedsatt av kulturministeren, Medienævnet. Nævnets uavhengighet av regjeringen og departementet er kun delvis regulert i lov. Det følger av mediestøtteloven § 14 at nævnets avgjørelser ikke kan bringes inn for noen annen administrativ myndighet. Det er imidlertid ikke gitt regler om instruksjonsmyndighet og omgjøringsadgang. Kulturstyrelsen er sekretariat for nævnet, jf. mediestøtteloven § 15.
3.4 Finland
Finland har per dags dato kun én direkte tilskuddsordning for mediestøtte. Tilskuddsordningen er regulert i Statsrådets förordning av 5. juni 2008 nr. 389 om stöd för tidningspressen. Det er regjeringen som har fastsatt regelverket for ordningen. Regjeringen tildeler også støtten, på grunnlag av søknadsbehandling og fremlegg fra Undervisnings- og kulturministeriet. Klager over regjeringens vedtak behandles av den finske forvaltningsdomstolen.
3.5 Island
Island har per dags dato ingen direkte tilskuddsordninger for mediestøtte.