6 Marine genetiske ressurser
6.1 Virkeområde § 2-1
6.1.1 Forslaget i høringsnotatet
Forslaget i høringsnotatet var at kapitlet skal gjelde for aktiviteter under norsk jurisdiksjon fra skip, fartøy, luftfartøy, farkoster, innretninger eller lignende vedrørende uttak eller utnyttelse av marine genetiske ressurser og digital sekvensinformasjon om marine genetiske ressurser i eller fra områder utenfor nasjonal jurisdiksjon. Videre var forslaget at kapitlet skulle gjelde for eksisterende genetisk materiale i offentlige samlinger uttatt før loven trådte i kraft, i den grad dette er praktisk gjennomførbart. Det samme skulle gjelde for digital sekvensinformasjon generert og lastet opp av offentlige samlinger eller offentlig tilgjengelige databaser før loven trådte i kraft.
Departementet foreslo at kapitlet om marine genetiske ressurser ikke skulle gjelde for høsting av viltlevende marine ressurser, der formålet er et annet enn uttak og utnyttelse av genressurser og digital sekvensinformasjon.
6.1.2 Høringsinstansenes syn
Handelskampanjen og Naturvernforbundet mener at virkeområdet for marine genetiske ressurser i § 2-1 bør være videre enn aktiviteter fra norske fartøy.
Havforskningsinstituttet foreslår endring i lovteksten for å tydeliggjøre at også videre utnytting på land av genetisk materiale fra områder utenfor nasjonal jurisdiksjon omfattes. De foreslår også en endring i andre ledd andre punktum om digital sekvensinformasjon for å sikre samsvar med artikkel 10 i Avtalen. Videre mener Havforskningsinstituttet at bruk av betegnelsen bioprospekteringstokt bør unngås fordi det blir for snevert og kan virke forvirrende i forhold til beskrivelse av virkeområde i lovforslagets § 2-1 tredje ledd.
6.1.3 Departementets vurdering
Departementet vil peke på at kapittelet i henhold til § 2-1 om virkeområde vil gjelde enhver aktivitet vedrørende uttak eller utnyttelse av genressurser eller digital sekvensinformasjon uavhengig av hvilket framkomstmiddel eller innretning som benyttes. Angivelsen av virkeområde er videre enn «fartøy», og vil fange opp fremtidig teknologisk utvikling i framkomstmiddel. Likevel vil bestemmelsen være begrenset til aktiviteter under norsk jurisdiksjon, og departementet foreslår å presisere dette i lovteksten.
Departementet støtter Havforskningsinstituttets forslag til endring i tekst for å tydeliggjøre at også videre utnytting på land av genetisk materiale fra områder utenfor nasjonal jurisdiksjon omfattes. Når det gjelder forslaget til endring i andre ledd andre punktum om digital sekvensinformasjon for å sikre mer samsvar med artikkel 10, vil dette medføre en utvidelse fra offentlige samlinger til offentlig tilgjengelige databaser. Departementet er enig i at dette vil sikre bedre samsvar med bestemmelsen i artikkel 10 i Avtalen. Departementet er videre enig med Havforskningsinstituttet i at bruk av betegnelsen bioprospekteringstokt bør unngås fordi det blir for snevert og kan virke forvirrende i forhold til beskrivelsen av virkeområdet i lovforslagets § 2-1 tredje ledd.
6.2 Krav om bruk til fredelige formål § 2-2
6.2.1 Forslaget i høringsnotatet
Forslaget i høringsnotatet var at marine genetiske ressurser og digital sekvensinformasjon om marine genetiske ressurser i eller fra områder utenfor nasjonal jurisdiksjon utelukkende skal brukes til fredelige formål.
6.2.2 Høringsinstansenes syn
Ingen av høringsinstansene hadde merknader.
6.2.3 Departementets vurdering
Departementet opprettholder forslaget fra høringsnotatet. Departementet anser det imidlertid ikke nødvendig med et forbehold om praktisk gjennomførbarhet.
6.3 Krav til melding av planlagte aktiviteter § 2-3
6.3.1 Forslaget i høringsnotatet
Departementet foreslo i høringsnotatet at bestemmelsen i § 2-3 skal fastsette krav til notifikasjon (melding) for innsamling av fysisk genmateriale og digital sekvensinformasjon som en del av gjennomføring av informasjonssystemet som Avtalen etablerer. Dette medfører at nærmere angitt informasjon skal meldes inn til mekanismen for informasjonsutveksling tidligst mulig, og senest seks måneder før uttak av marine genetiske ressurser i områder utenfor nasjonal jurisdiksjon.
6.3.2 Høringsinstansenes syn
Handelskampanjen mener at det i bokstav h bør legges til «små øystater» etter utviklingsland. De mener at dette poenget i liten grad er fulgt opp i lovutkastets etterfølgende paragrafer.
6.3.3 Departementets vurdering
Departementet ser ikke tungtveiende grunner for å presisere at «små øystater» er utviklingsland ettersom Avtalen benytter det generiske begrepet utviklingsland. Videre vil små øystater i de fleste tilfeller være utviklingsland, slik at det ikke gir merverdi å presisere at små øystater omfattes. Departementet opprettholder forslaget fra høringsnotatet.
6.4 Krav til melding av vesentlig endring i informasjon § 2-4
6.4.1 Forslaget i høringsnotatet
Forslaget fra høringsnotatet var at dersom det skjer en vesentlig endring i informasjonen som er gitt til mekanismen for informasjonsutveksling forut for det planlagte uttaket, skal, om mulig, ajourførte opplysninger meldes inn til mekanismen for informasjonsutveksling innen rimelig tid og senest når uttaket begynner.
6.4.2 Høringsinstansenes syn
Ingen av høringsinstansene hadde merknader til forslaget.
6.4.3 Departementets vurdering
Departementet opprettholder forslaget fra høringsnotatet.
6.5 Krav til melding etter uttaket § 2-5
6.5.1 Forslaget i høringsnotatet
Forslaget fra høringsnotatet var at etter uttak er gjort, skal et duplikat av de marine genetiske ressursene leveres vederlagsfritt til en offentlig samling så snart som mulig. Det samme gjelder digital sekvensinformasjon, dersom slik informasjon er generert. Den som står ansvarlig for uttaket, skal melde inn nærmere angitt informasjon til mekanismen for informasjonsutveksling sammen med den standardiserte BBNJ-batchidentifikatoren så snart den blir tilgjengelig, og senest innen ett år etter uttaket.
6.5.2 Høringsinstansenes syn
Miljødirektoratet påpeker at det kan tydeliggjøres at digital sekvensinformasjon skal leveres vederlagsfritt til en offentlig database.
6.5.3 Departementets vurdering
Departementet er enig i det kan tydeliggjøres at digital sekvensinformasjon skal leveres vederlagsfritt til en offentlig database og vil innarbeide dette i merknaden til lovforslaget.
6.6 Plikt til å registrere utnyttelse og kommersialisering § 2-6
6.6.1 Forslaget i høringsnotatet
Departementet foreslo i høringsnotatet at den som utnytter marine genetiske ressurser fra områder utenfor nasjonal jurisdiksjon skal registrere dette hos Miljødirektoratet. Registreringsplikten omfatter hvor resultatene av utnyttelsen, for eksempel publikasjoner, innvilgede patenter og utviklede produkter er å finne, hvor det originale genmaterialet eller prøven som er gjenstand for utnyttelse er oppbevart og informasjon som måtte være tilgjengelig etter markedsintroduksjon om salg av relevante produkter og annen relevant informasjon.
Det samme gjelder digital sekvensinformasjon sammen med standardisert BBNJ-batchidentifikator, dersom tilgjengelig og praktisk mulig og det ikke er forbundet med uforholdsmessige kostnader.
Det ble i høringsnotatet foreslått at Kongen kan gi forskrift om nærmere krav til opplysningene som skal foreligge, måter å registrere på og krav om ytterligere opplysninger.
6.6.2 Høringsinstansenes syn
Miljødirektoratet viser til at det er en naturlig samgang med oppfølging av forskrift om utnytting i Norge av genetisk materiale med opprinnelse i andre land. Den foreslåtte utvidelse av funksjonaliteten i eksisterende løsning i elektronisk søknadssenter vil være mulig gitt tilgjengelige ressurser.
Handelskampanjen savner at det stilles krav til varsel, samtykke og konsultasjoner med berørte parter etter Avtalens krav knyttet til urfolk, og særlig når prosessen berører små utviklingsøystater. Videre etterlyser Handelskampanjen en vurdering av aksept av patentering i lys av at Avtalen stadfester menneskehetens fellesarv som begrunnelse og formål.
6.6.3 Departementets vurdering
Når det gjelder Handelskampanjen syn om at det bør stilles krav til varsel, samtykke og konsultasjoner med berørte parter og særlig urfolk og små øystater, vil departementet påpeke at et slik system ikke følger av Avtalen annet enn der det er tale om å bruke urfolk og lokalsamfunns tradisjonelle kunnskap. Her kreves det innhenting av informert forhåndssamtykke. Videre er det etter departementets syn slik at patentering og andre eneretter gjerne vil være en forutsetning for at det kan skapes verdier som kan deles videre i tråd Avtalens formål, og bestemmelsene i loven må leses i lys av dette.
Departementet vil understreke at Avtalen ikke stadfester prinsippet om menneskehetens fellesarv. Som nevnt i punkt 2.3.2 var det i forhandlingsprosessen ulike oppfatninger av om marine genetiske ressurser burde anses som en del av menneskehetens fellesarv og reguleres tilsvarende som mineralressursene i Området, eller om ressursene er en del av havets friheter. Det ble derfor funnet pragmatiske løsninger i Avtalen uten å sette de underliggende prinsipielle spørsmålene på spissen. Departementet opprettholder forslaget til § 2-6.
6.7 Oppbevaring i offentlige samlinger og databaser § 2-7
6.7.1 Forslaget i høringsnotatet
Forslaget i høringsnotatet var at marine genetiske ressurser og digital sekvensinformasjon om marine genetiske ressurser i områder utenfor nasjonal jurisdiksjon som ligger i offentlige samlinger eller offentlig tilgjengelige databaser skal kunne identifiseres som hentet fra områder utenfor nasjonal jurisdiksjon, i samsvar med gjengs internasjonal praksis og så langt det lar seg gjøre.
Videre ble det foreslått at marine genetiske ressurser og digital sekvensinformasjon om marine genetiske ressurser i områder utenfor nasjonal jurisdiksjon, med tilhørende standardiserte BBNJ-batchidentifikatorer, leveres til oppbevaring i offentlige samlinger i Norge eller internasjonalt vedlikeholdte samlinger, eller lastes opp i offentlige internasjonale databaser senest tre år etter at utnyttelsen tar til, eller så snart de blir tilgjengelige. Det skal tas hensyn til gjengs internasjonal praksis.
Det ble i høringsnotatet også foreslått at enhver, herunder forskere og forskningsinstitusjoner fra utviklingsland, kan kreve tilgang til de genetiske ressursene eller den digitale sekvensinformasjonen, men at det kan stilles rimelige vilkår for utleveringen, samt opplisting av eksempler på slike vilkår.
Det ble også foreslått at Kongen kan gi nærmere forskrift om utlevering fra offentlige samlinger og fra samlinger og databaser som er offentlig tilgjengelige.
6.7.2 Høringsinstansenes syn
Havforskningsinstituttet skriver i sitt høringssvar at Marbank vil kunne ivareta duplikate prøver fra områder utenfor nasjonal jurisdiksjon, som er samlet inn av norske og internasjonale aktører. Marbank har etablerte rutiner for registrering av marine genetiske ressurser fra områder innenfor og utenfor nasjonal jurisdiksjon. Marbanks database håndterer all informasjon i tilknytning til de fysiske prøvene, herunder geografisk informasjon om funnsted, eventuelle innsamlingstillatelser, resultater av utnytting (publikasjoner og patenter) og lignende. Standardisert BBNJ-batchidentificator og tilhørende informasjon kan linkes direkte inn i Marbanks database, og krav om identifisering av prøver hentet ut fra områder utenfor nasjonal jurisdiksjon lar seg gjennomføre slik som beskrevet i høringsnotatet.
Marbanks samling består i dag i hovedsak av prøver samlet inn innenfor norsk jurisdiksjon. Et fåtall prøver kommer fra Antarktis, og disse prøvene reguleres av Antarktistraktaten. Marbank har p.t. ikke marine genetiske ressurser fra områder utenfor nasjonal jurisdiksjon som reguleres av Avtalen.
Havforskningsinstituttet påpeker at Marbank genererer gensekvenser i dag, i hovedsak for artsbestemmelse. Med innføring av ny teknologi for analyse av biodiversitet, ressurskartlegging osv. genereres stadig større mengder med gensekvenser fra havet, som avhengig av uttaksområde og nøyaktig fremtidig definisjon av digital sekvensinformasjon, som vil kunne falle innenfor virkeområdet i Avtalen. I tillegg genererer Marbank og øvrige forskningsgrupper i Havforskningsinstituttet fullgenomsekvenser som publiseres i offentlige databaser i de tilfeller der nye arter med mer publiseres. Havforskningsinstituttet framholder at det er brukere av Marbanks materiale som ved uttak fra samlingen har fokus på potensiell kommersiell utnytting, og som også vil kunne generere gensekvenser som kan utnyttes. I tilknytning til uttak av marine genetiske ressurser fra Marbank, vil Marbank som offentlig samling henvise til nasjonale og internasjonale betingelser og forpliktelser i tilknytning til utnytting av materialet. Endelig utforming av de multilaterale verktøyene som knyttes til Avtalen vil ventelig gi mer informasjon om format på prøver og kvalitetssikring i forbindelse med overføring til offentlig samling.
6.7.3 Departementets vurdering
Departementet merker seg at Marbank p.t. ikke har marine genetiske ressurser fra områder utenfor nasjonal jurisdiksjon som reguleres av Avtalen i sin samling, men kun fra Antarktis der uttak og utnytting reguleres av Antarktistraktaten. Marbank vil imidlertid kunne gjennomføre systemet slik som foreslått i høringsnotatet. Som Havforskningsinstituttet påpeker, kan digital sekvensinformasjon genereres av ulike aktører også utenom offentlige samlinger, og informasjonen kan tilgjengeliggjøres i åpne databaser. Departementet har derfor endret lovteksten i §§ 2-1 og 2-7 for å fange opp dette.
6.8 Gjennomføring i norsk rett av partsmøtevedtak om fordeling av monetære fordeler § 2-8
6.8.1 Forslaget i høringsnotatet
Forslaget i høringsnotatet var at Kongen skal ha anledning til å gi forskrift som gjennomfører partsmøtets vedtak etter Avtalens artikkel 14 nr. 7 i norsk rett. Avtalebestemmelsen gir adgang til å fastsette bestemmelser om fordeling av monetære fordeler fra utnyttelsen av marine genetiske ressurser og digital sekvensinformasjon om marine genetiske ressurser i områder utenfor nasjonal jurisdiksjon. Det ble foreslått at forskriften kan omfatte milepælsbetalinger, betalinger eller bidrag knyttet til kommersialisering av produkter, herunder betaling av en prosentandel av inntekten fra salg av produkter, et lagdelt gebyr, betalt periodisk, basert på et diversifisert sett indikatorer som måler en parts aggregerte aktivitetsnivå eller andre former for fordelsdeling.
6.8.2 Høringsinstansenes syn
Handelskampanjen foreslår et nytt punkt e som viser til materiale fra før Avtalen trådte i kraft.
6.8.3 Departementets vurdering
Etter departementets vurdering bør lovens tilbakevirkende kraft begrenses til genetisk materiale og gensekvenser i offentlige samlinger og databaser som er offentlig tilgjengelige. Hvis ikke ville konsekvensene for private aktører kunne bli uklare. Videre finnes det ingen oversikt over slikt privat materiale fra områder utenfor nasjonal jurisdiksjon eller databaser som inneholder slik informasjon, noe som ville gjort en bestemmelse som den Havforskningsinstituttet foreslår vanskelig å praktisere. Departementet vil derfor ikke innta en slik bestemmelse og opprettholder derfor forslaget fra høringsnotatet.