10 Økonomiske og administrative konsekvenser
Departementet foreslår i punkt 3 å innføre en mulighet for fagskolene til å søke om institusjonsakkreditering. En utvidelse av ordningen med akkreditering til å inkludere institusjonsakkreditering kan på kort sikt føre til større pågang med søknader fra fagskolene til NOKUT. For NOKUT vil det være mer omfattende å behandle søknader om institusjonsakkreditering enn søknader om akkreditering av enkeltutdanninger og fagområder. I forbindelse med søknadsprosessen for institusjonsakkreditering vil fagskolene trolig trenge betydelig veiledning fra NOKUT. På lengre sikt vil ordningen med institusjonsakkreditering ha en positiv effekt på antallet søknader om akkreditering til behandling hos NOKUT. Samtidig vil økte fullmakter for fagskoler med institusjonsakkreditering innebære at NOKUT må bruke mer ressurser på å føre tilsyn med disse fagskolene. Behandling av søknader om institusjonsakkreditering skal dekkes innenfor NOKUTs driftsbudsjett. Eventuelle behov for endringer i NOKUTs driftsmidler må behandles i forbindelse med de ordinære prosessene for statsbudsjettet.
Fagskolene vil bruke ressurser inn mot arbeidet med søknad om institusjonsakkreditering. Når fagskolene har fått institusjonsakkreditering, vil de kunne spare tid ved at de ikke trenger å søke NOKUT om akkreditering av enkeltutdanninger og vente på svar etter søknadsbehandlingen. Fagskolene vil imidlertid måtte bruke egne ressurser på å akkreditere utdanninger selv. Finansieringssystemet for fagskolene blir vurdert i arbeidet med melding til Stortinget om høyere yrkesfaglig utdanning. I den sammenheng kan det være aktuelt å vurdere eventuelle tilpasninger for finansiering av fagskoler med institusjonsakkreditering.
Departementet foreslår i punkt 4 å endre fagskoleloven slik at departementet kan fastsette forskrift om unntak fra og tilpasninger til loven og forskrifter gitt med hjemmel i loven av hensyn til den enkelte fagskoleutdanning. Dette åpner for unntak fra loven på de områdene der kravene i fagskoleloven ikke er forenlig med den enkelte fagskoles virksomhet. Dette kan for eksempel gjelde en tilbyder som har en nødvendig organisering som ikke oppfyller kravene i fagskoleloven, slik som Forsvaret. Tiltaket kan føre til at NOKUT får flere søknader om akkreditering av fagskoleutdanninger i første omgang, og på lengre sikt flere søknader om fagområdeakkreditering og institusjonsakkreditering. Tiltaket vil dermed kunne ha både administrative og økonomiske konsekvenser for NOKUT. Eventuelle behov for endringer i NOKUTs driftsmidler må behandles i forbindelse med de ordinære prosessene for statsbudsjettet. Akkreditering av fagskoleutdanning utløser rett til støtte for studenter fra Statens lånekasse for utdanning.
I punkt 5 foreslår departementet at fagskoleloven åpnes for at det i særskilte tilfeller kan fastsettes unntak fra kravet om fullført og bestått videregående opplæring for å få opptak til en fagskoleutdanning. Omfanget av søkere til fagskoleutdanninger som vil kunne få unntak fra kravet om fullført og bestått videregående opplæring etter regelen forutsettes å være svært begrenset. Tiltaket vil medføre begrensede økonomiske og administrative konsekvenser for den enkelte fagskole og må dekkes innenfor fagskolens økonomiske rammer.
I punkt 6 foreslår departementet en generell rett til permisjon for å legge til rette for lik praksis mellom de ulike fagskolene ved behandling av permisjonssøknader, og i tillegg lik regulering som for studenter ved universiteter og høyskoler. Departementet antar at forslaget ikke vil medføre vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for fagskolene.
Departementet foreslår i punkt 7 å lovfeste en rett til å varsle om kritikkverdige forhold og et forbud mot gjengjeldelse. Departementet mener at forslaget ikke vil innebære vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser.
I punkt 8 om akkreditering og NOKUTs tilsyn og saksbehandlingsregler foreslår departementet å flytte bestemmelser fra forskrift til lov, samt tydeliggjøre gjeldende rett. Videre foreslår departementet enkelte endringer i NOKUTs reaksjonsmuligheter ved akkreditering og tilsyn, og endringene vil kunne medføre en effektivisering av saksbehandlingen hos NOKUT. Disse forslagene vil derfor ikke ha vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser.
Endringene i reglene om falske dokumenter i punkt 9.5 og om behandling av personopplysninger i 9.6 innebærer i hovedsak klargjøring av regelverket og vil ikke ha vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser.
Forslaget om å innføre et krav om alminnelig uaktsomhet for at et foretak skal kunne bli ilagt et overtredelsesgebyr i punkt 9.7 antar departementet at ikke vil ha vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser.
Øvrige forslag til endringer i fagskoleloven er av regelteknisk karakter og er ikke ment å endre dagens regler eller praktiseringen av reglene.