6 Permisjon
6.1 Gjeldende rett
En student kan av ulike grunner i løpet av utdanningen ha behov for å få permisjon. Permisjon er et tidsbegrenset opphold i studentens studieprogresjon. Fagskoleloven § 28 regulerer studentenes rett til utsatt eksamen og permisjon i forbindelse med fødsel og omsorg for barn. Utover dette kan en student etter søknad få innvilget permisjon ved for eksempel førstegangstjeneste eller sykdom, men dette er opp til den enkelte fagskole.
Fagskolene fastsetter egne regler om permisjon i forskrift, inkludert vilkår for å få permisjon. Hjemmelen for fagskolenes forskrifter om permisjon kan utledes av den alminnelige regelen om fagskolenes ansvar for tilrettelegging i fagskoleloven § 15 femte ledd, men en generell permisjonsadgang er i dag ikke regulert i loven. Enkelte fagskoler har i egen forskrift krav om at en student bør ha gjennomført studier i minst ett semester før vedkommende kan søke om permisjon. Ved flere fagskoler kan studentene, etter en konkret vurdering, få innvilget permisjon for inntil ett år.
6.2 Høringsforslaget
Departementet foreslo å innføre en nasjonal regel om rett til permisjon under studiene, og at studenten fortsatt skal ha studierett ved fagskolen under permisjonen.
Videre foreslo departementet å endre strukturen i fagskoleloven § 28 slik at dagens første ledd tredje til femte punktum blir et nytt første ledd, og beholde resten av første ledd som et nytt andre ledd. Departementet foreslo også å gjøre regelen kjønnsnøytral ved å bytte ut «far» med «barnets andre forelder».
6.3 Høringsinstansenes syn
Det er totalt 33 høringsinstanser som støtter forslagene, de øvrige 17 har ingen merknader. Det er ingen høringsinstanser som er imot forslagene.
Enkelte høringsinstanser har kommentert forslaget om retten til å gå opp til eksamen selv om man har fått permisjon. Fagskolen Oslo mener det fortsatt må kunne stilles krav om at obligatoriske arbeidskrav må være oppfylt for å kunne gå opp til eksamen. Viken fylkeskommune mener departementet bør vurdere om det skal settes betingelser knyttet til retten til å gå opp til eksamen, og viser til at retten kan komme i strid med krav om oppmøte i enkelte utdanninger. De hevder videre at betingelsene for å kunne gå opp til eksamen under en permisjon bør fastsettes av den enkelte fagskole. Fagskolen i Viken mener at formuleringen «har rett til å gjenoppta utdanningen på samme nivå som før permisjonen» er bedre enn «rett til å gå opp til eksamen».
Det har i tillegg kommet enkelte innspill om justeringer av ordlyden i paragrafen.
Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) mener det er svært positivt for likekjønnede foreldrepar at ordlyden i § 28 blir kjønnsnøytral ved å bytte ut «far» med «forelder».
6.4 Departementets vurdering
At fagskoleloven ikke har regler om en generell permisjonsadgang kan føre til ulik praksis ved fagskolene når det gjelder hvilke permisjonssøknader som innvilges. Departementet foreslår derfor å følge opp forslaget fra høringen om å lovfeste at studenter i visse situasjoner har rett til permisjon fra utdanningen. Forslaget gir fagskolestudentene tilsvarende rettigheter som studenter ved universiteter og høyskoler har etter den nye universitets- og høyskoleloven § 10-7.
Departementet mener at fagskolestudenter bør ha rett til permisjon ved tjenesteplikt, jf. lov 12. august 2016 nr. 77 om verneplikt og tjeneste i Forsvaret m.m. (forsvarsloven) § 17, ved verv i studentpolitiske eller folkevalgte organer, ved sykdom og hvis det foreligger andre tungtveiende grunner. Et eksempel kan være toppidrettsutøveres behov for permisjon ved representasjon i arrangement på nasjonalt eller internasjonalt nivå.
Departementet foreslår at fagskolestudenter som søker om permisjon fra utdanningen skal legge ved dokumentasjon av permisjonsgrunnlaget.
Forslaget etablerer bare en minimumsrettighet. Det innebærer at fagskolene i lokal forskrift kan gi studenten bedre rettigheter enn loven, men at prinsippet om likebehandling da må overholdes. Selv om en student har permisjon fra utdanningen, foreslår departementet at studenten fortsatt skal ha studierett ved fagskolen, og rett til å gå opp til eksamen. Departementet vil påpeke at retten til å gå opp til eksamen ikke innebærer at det gjøres unntak fra vilkårene for å gå opp til eksamen. Dersom det er stilt krav om obligatoriske aktiviteter, og studenten ikke får oppfylt disse på grunn av permisjonen, har ikke studenten rett til å gå opp til eksamen. Permisjon vil dermed normalt føre til at studenten blir forsinket. Se forslag til § 28 a.
Fagskoleloven § 28 fastsetter at en student har rett til utsatt eksamen ved fødsel, men at rettighetene er forskjellige for mor og den andre forelderen som både kan være en far eller medmor, jf. lov 8. april 1981 nr. 7 om barn og foreldre (barnelova) § 4 a tredje ledd. Departementet foreslår å endre ordlyden i paragrafen når det gjelder barnets andre forelder, for å gjøre bestemmelsen kjønnsnøytral. Lovteksten vil da vise til «barnets andre forelder» i stedet for «far» slik ordlyden er i dag. Den språklige endringen endrer ikke den materielle rettigheten som i dag følger av loven. Fagskoleloven § 28 gjelder også for adopsjonsforeldre så langt det passer.
Videre foreslår departementet å endre strukturen i § 28 slik at dagens første ledd tredje til femte punktum blir et nytt første ledd, og beholde resten av første ledd som et nytt andre ledd. Se forslag til § 28.