7 Rett til å varsle om kritikkverdige forhold og forbud mot gjengjeldelse ved varsling
7.1 Gjeldende rett
En student kan varsle om kritikkverdige forhold ved fagskolen, men dette framgår ikke eksplisitt av dagens regelverk.
7.2 Høringsforslaget
Departementet foreslo å lovfeste at studenter har rett til å varsle om kritikkverdige forhold ved fagskolen, og et forbud mot gjengjeldelse når studenter varsler. Tilsvarende regel ble innført i universitets- og høyskoleloven i 2021. Dette gir studenter tilsvarende vern som arbeidstakere har etter arbeidsmiljøloven.
7.3 Høringsinstansenes syn
Totalt er det 31 høringsinstanser som støtter forslaget, og de øvrige 19 har ingen merknader. Det er ingen høringsinstanser som er imot forslaget.
Likestillings- og diskrimineringsombudet mener kritikkverdige forhold og gjengjeldelse burde defineres i lovteksten etter modell fra arbeidsmiljøloven. Viken fylkeskommune ber departementet vurdere om det skal innføres en plikt for fagskolene til å tilrettelegge for varslingskanaler og sørge for forsvarlig og mulig anonym behandling av varslerne.
7.4 Departementets vurdering
Departementet mener at retten til å varsle om kritikkverdige forhold bør komme uttrykkelig fram av loven og foreslår derfor å følge opp forslaget fra høringen.
Uttrykket «kritikkverdige forhold» skal, så langt det passer, forstås likt som i arbeidsmiljøloven § 2 A-1 andre ledd. Begrepet er nærmere omtalt i forarbeidene til arbeidsmiljøloven, Prop. 74 L (2018–2019) kapittel 8. Her vises det til at åpenbart kritikkverdige forhold er forhold som er straffbare, eller forhold som på annen måte er brudd på lovbestemmelser. Det kan også være forhold knyttet til miljøet, som ulike former for diskriminering eller trakassering. Bestemmelsen omfatter ikke forhold som studenten mener er kritikkverdige ut fra sin egen politiske eller etiske overbevisning.
Departementet peker på at formuleringene i arbeidsmiljøloven ikke nødvendigvis er direkte overførbare til fagskolestudentenes forhold ved fagskolen, men at de kan gi veiledning om hvilke kritikkverdige forhold som vil kunne omfattes av bestemmelsen.
Departementet mener det ikke er nødvendig å definere uttrykket i fagskoleloven, men at det er tilstrekkelig å vise til definisjonen i arbeidsmiljøloven med forarbeider. Tilsvarende er gjort i den nye universitets- og høyskoleloven, se Prop. 126 L (2022–2023) punkt 14.4 og særmerknaden til § 10-4.
Studenter som ønsker å varsle om kritikkverdige forhold ved fagskolen, risikerer å bli utsatt for gjengjeldelse. Arbeidsmiljøloven § 2 A-4 slår fast at «gjengjeldelse mot arbeidstaker som varsler i samsvar med § 2 A-1 er forbudt». Departementet mener studenter ved fagskoler bør ha tilsvarende vern, og foreslår derfor å regulere dette i fagskoleloven.
Departementet mener det ikke er nødvendig å innføre en egen tilretteleggingsplikt for varslingskanaler og forsvarlig behandling av varslene, slik Viken fylkeskommune foreslår. Departementet forutsetter at fagskolene sørger for gode rutiner i varslingssaker slik at studentene får en reell mulighet til å varsle og at rutinene i tillegg bidrar til vern mot gjengjeldelse ved å tilrettelegge for forsvarlig behandling av varslene som mottas.
Departementet foreslår å innføre en regel som fastslår at studenter har rett til å varsle om kritikkverdige forhold ved fagskolen, og et forbud mot gjengjeldelse når studenter varsler.
Se forslag til § 15 nytt sjette ledd.