12 Merknader til de enkelte bestemmelsene
Til § 4-4 tredje til femte ledd
Bestemmelsens tredje ledd første punktum utvider adgangen til å pålegge hjelpetiltak til å omfatte flere tiltak enn etter dagens regler. I tillegg til opphold i barnehage og andre egnede dagtilbud kan også opphold i besøkshjem, avlastningstiltak, leksehjelp, fritidsaktiviteter og bruk av støttekontakt gjennomføres ved pålegg til foreldrene når det anses som nødvendig for å sikre barnet tilfredsstillende omsorg. Det presiseres også at tiltakene kan pålegges når det er nødvendig av andre grunner. Nødvendighetskravet innebærer at man ikke kan avhjelpe barnets situasjon ved å iverksette mindre inngripende tiltak. Hjelpetiltak kan ikke pålegges dersom det kan oppnås samarbeid med foreldrene. Tiltaket må være nødvendig for å avhjelpe barnets situasjon. Bestemmelsens opplisting av tiltak er uttømmende.
I bestemmelsens tredje ledd annet punktum fremgår at det kan gis pålegg om tilsyn, meldeplikt og urinprøver når det er nødvendig for å sikre barnet tilfredsstillende omsorg. Tiltak etter dette leddet kan bare pålegges når det er nødvendig for å sikre barnet tilfredsstillende omsorg. Når det gjelder pålegg om tilsyn er dagens vilkår lempet.
I bestemmelsens tredje ledd tredje punktum fremgår at det kan pålegges omsorgsendrende tiltak på tilsvarende vilkår som for tilsyn, meldeplikt og urinprøver. Tiltak etter dette leddet kan bare pålegges når det er nødvendig for å sikre barnet tilfredsstillende omsorg. I tillegg er det et krav at de omsorgsendrende tiltakene som anvendes skal være faglig og etisk forsvarlig og bygget på et allment akseptert kunnskapsgrunnlag. Omsorgsendrende tiltak innebærer ulike former for foreldreveiledning. Omsorgsendrende tiltak retter seg mot foreldrenes omsorgsevne. Dette er altså tiltak med et annet formål enn de foreldrestøttende tiltakene som er hjemlet i bestemmelsens sjette ledd. Foreldrestøttende tiltak etter sjette ledd har som formål å redusere barnets atferdsvansker. I motsetning til tiltak etter tredje til femte ledd kan ikke tiltak etter sjette ledd vedtas etter forenklet behandling i fylkesnemnda med mindre partene samtykker til dette, jf. § 7-5 annet ledd og § 7-14 annet ledd bokstav a. Tiltak etter sjette ledd er tvangsvedtak som retter seg direkte mot barnet og som vedtas uten barnets samtykke. Det er derfor særdeles viktig at avgjørelsen underlegges en betryggende saksbehandling.
Forsvarlighetskravet følger også av barnevernloven § 1-4. Som det fremgår av forarbeidene til § 1-4 vil innholdet i forsvarlighetskravet endre seg over tid i takt med utviklingen av fagkunnskap og kompetanse på barnevernområdet.
Etter bestemmelsens fjerde ledd kan fylkesnemnda gi pålegg om opphold i senter for foreldre og barn når vilkårene i § 4-12 er til stede.
Etter bestemmelsens femte ledd kan pålegg om hjelpetiltak opprettholdes inntil ett år fra vedtakstidspunktet. Det er ingen tidsbegrensning på pålegg om opphold i barnehage og andre egnede dagtilbud. Dette innebærer en videreføring av dagens regler på dette punkt. I vedtaksperioden er det viktig at barneverntjenesten evaluerer de pålagte hjelpetiltakene hyppig, jf. barnevernloven § 4-5.
Pålegg om hjelpetiltak kan bare gis av fylkesnemnda etter reglene i kapittel 7. Fylkesnemndas vedtak kan bringes inn for tingretten for rettslig prøving. Selv om et vedtak påklages, vil det ikke være til hinder for at pålegget gjennomføres, med mindre fylkesnemnda eller tingretten bestemmer noe annet, jf. forvaltningsloven § 42 og tvisteloven § 36-2.
Til § 7-5 tredje ledd
Bestemmelsen er utvidet til også å omfatte pålegg om hjelpetiltak etter § 4-4 tredje til femte ledd. Dette innebærer at nemndsleder kan avgjøre saken alene når saken gjelder krav om endring i forhold til et tidligere vedtak eller dom under forutsetning av at vilkårene for dette foreligger.
Til § 7-14 annet ledd
Bestemmelsen er utvidet til også å omfatte pålegg om hjelpetiltak etter § 4-4 tredje til femte ledd. Dette innebærer at det kan treffes vedtak uten forhandlingsmøte når vilkårene som følger av bokstav b er oppfylt.