2 Bakgrunnen for lovforslaget
2.1 Tilleggsavtale mellom Norge og USA om forsvarssamarbeid av 16. april 2021 (SDCA)
Norge undertegnet i Oslo 16. april 2021 tilleggsavtalen mellom Norge og USA om forsvarssamarbeid (SDCA eller Tilleggsavtalen), i henhold til kongelig resolusjon av samme dato. USA undertegnet avtalen i Washington D.C. 31. mars 2021. Avtalen blir folkerettslig bindende ved noteveksling.
Tilleggsavtalen etablerer et oppdatert rammeverk for amerikansk militær tilstedeværelse på norsk territorium. Avtalen kommer i tillegg til bilaterale avtaler med USA fra 1950-tallet og framover, samt NATOs troppestatusavtale fra 1951, kalt NATO SOFA. De eldre avtalene skal fortsette å ha virkning.
SDCA går på flere punkter lenger enn hva som følger av gjeldende avtaleforpliktelser, og deler av avtalen nødvendiggjør lovendring. Dette gjelder SDCA artikkel VI som omhandler sikkerhet, SDCA artikkel XV som omhandler sivile rettskrav (erstatningskrav), SDCA artikkel XVII nr. 2 og 3, SDCA artikkel XXVI nr. 2 andre til fjerde punktum og artikkel XXI punkt 3 om henholdsvis personlige skattefritak, skattefritak for kontraktører og skatte-, avgifts- og tollfritak for virksomheter og organisasjoner som leverer militære velferdstjenester, SDCA artikkel XXVI nr. 1 første punktum som omhandler unntak for arbeidsrett for amerikanske kontraktører, samt SDCA artikkel XXVI nr. 1 andre punktum om fritak for registreringsplikt i Merverdiavgiftsregisteret. Lovforslaget omfatter alle disse punktene. Lovforslaget foreslår også en ny forskriftshjemmel i straffeprosessloven, hvor det fremgår at Kongen ved forskrift kan gi nærmere bestemmelser om strafferettslig jurisdiksjon og varetekt i samsvar med avtalens artikkel XII og XIII.
Innholdsmessig legger avtalen til rette for en videreutvikling av det bilaterale forsvarssamarbeidet med USA. Den inneholder regler som tar sikte på å skape tidsriktige rammebetingelser for en moderne militær styrke. SDCA fastsetter vilkår for amerikansk militær aktivitet i Norge i sin alminnelighet, også hva gjelder eksisterende amerikansk tilstedeværelse, trening og øving.
Avtalen omhandler et bredt spekter av regler som er viktige for den praktiske gjennomføringen av amerikansk aktivitet, som inn- og utreise, jurisdiksjon, skatte- og avgiftsfritak, bruk av kontraktører og velferdstjenester, samt eventuelle infrastrukturinvesteringer. Avtalen regulerer en rekke forhold som ikke er omfattet av tidligere avtaleverk, for eksempel USAs bruk av kontraktører, og den endrer og utfyller gjeldende regelverk på flere sentrale områder, noe som er nærmere omtalt under høringsnotatets punkt 4. Det er også et behov for presiseringer og endringer i gjeldende forskrifter, som er beskrevet nærmere i høringsnotatets punkt 4.8 til 4.10. Det er de ansvarlige fagdepartementene som vil sørge for gjennomføringen av disse forskriftsendringene på vanlig måte.
USA gis uhindret tilgang til, og rett til bruk av, såkalte «omforente områder», på engelsk betegnet «Agreed Facilities and Areas» (AFA). Omforente områder er fasiliteter og områder på norsk territorium oppført i vedlegg A til avtalen som kan benyttes til nærmere angitte militære formål. Omforente områder er til felles bruk med norske og andre allierte styrker, med mindre det er særskilt avtalt at amerikanske styrker skal ha rett til eksklusiv tilgang til og bruk av deler av områdene. Slik eksklusiv tilgang har USA også fra før, blant annet knyttet til enkelte fasiliteter ved det amerikanske marinekorpsets forhåndslagre.
2.2 Høringen
Høringsnotatet med forslag til de lovendringer som er nødvendige for å gjennomføre avtalen i norsk rett ble sendt på høring 8. september 2021 med høringsfrist 8. desember 2021. Høringsbrevet ble sendt til følgende instanser:
Departementene
Høyesterett
Lagmannsrettene
Oslo tingrett
Avinor
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)
Finanstilsynet
Generaladvokaten
Kystverket
Luftfartstilsynet
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom)
Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM)
Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (NIM)
Politidirektoratet
Politiets sikkerhetstjeneste (PST)
Regjeringsadvokaten
Sivilombudsmannen
Skatteetaten
Statens strålevern
Statsadvokatembetene
Toll- og avgiftsdirektoratet
Utlendingsdirektoratet
Etterretningstjenesten
Forsvaret
Forsvarets seniorforbund
Forsvarets Sikkerhetsavdeling (FSA)
Forsvarsbygg
Forsvarsstaben
Forsvarsmateriell
Landsrådet for Heimevernet
Norges forsvarsforening
Norges lotteforbund
Norsk militærjuridisk forening
Norges veteranforbund for internasjonale operasjoner
Militært kvinnelig nettverk
Veteranforbundet SIOPS
Det juridiske fakultet, Universitetet i Bergen
Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo
Det juridiske fakultet, Universitetet i Tromsø
Forsvarets forskningsinstitutt
Institutt for forsvarsstudier
Institutt for fredsforskning (PRIO)
Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU)
Politihøyskolen
Advokatforeningen
Akademikerne
Arbeidsgiverforeningen Spekter
Befalets fellesorganisasjon (BFO)
Fellesforbundet
Krigsskoleutdannede offiserers landsforening (KOL)
Landsorganisasjonen i Norge (LO)
Norges ingeniør- og teknologorganisasjon (NITO)
Norges Juristforbund
Norges offisers- og spesialistforbund
Norsk tjenestemannslag (NTL)
Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO)
Parat Forsvar
Politiets Fellesforbund
Statsadvokatenes forening
Tekna – Teknisk-naturvitenskaplig forening
Tillitsvalgtordningen i Forsvaret
Unio
Virke
Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS)
Amnesty International Norge
Den internasjonale juristkommisjon – norsk avdeling (ICJ-Norge)
Den Norske Advokatforening
Den norske Atlanterhavskomité (DNAK)
Finans Norge
Folk og Forsvar
Norges Rederiforbund
Norges Røde Kors
Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI)
Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR)
Politijuristene
Rettspolitisk forening
Følgende høringsinstanser har uttalt at de ikke har merknader til forslaget:
Helse- og omsorgsdepartementet
Justis- og beredskapsdepartementet
Borgarting lagmannsrett
Høyesterett
Forsvarsmateriell
Norges veteranforbund for internasjonale operasjoner
Veteranforbundet SIOPS
Følgende høringsinstanser hadde merknader til selve lovforslaget:
Amnesty International
Generaladvokaten
Riksadvokaten
Øvrige høringsinnspill berører spørsmålet om Stortingets samtykke, som behandles i samtykkeproposisjonen, eller andre spørsmål som verken dekkes av selve lovforslaget eller av samtykkeproposisjonen.
132 høringsinnspill har blitt sendt inn av privatpersoner, og det kom inn 31 høringsinnspill fra ulike organisasjoner, inkludert politiske partier og andre frivillige organisasjoner. Blant disse høringsinnspillene finner vi hovedsakelig betraktninger knyttet til spørsmålet om samtykke til avtaleinngåelsen, som vil bli nærmere behandlet i samtykkeproposisjonen.
Det kom også inn ni høringsinnspill fra offentlige organer, derav ett departement (Samferdselsdepartementet) og åtte andre offentlige etater, ett høringsinnspill fra en privat virksomhet (Avinor AS) og ett høringsinnspill fra en forsknings- og undervisningsinstitusjon (Institutt for forsvarsstudier). Disse høringsinnspillene omhandler hovedsakelig spørsmål knyttet til implementering og mulig behov for ytterligere regulering/presisering av regelverk som ikke omfattes av lovforslaget i denne proposisjonen.
Etter høringen har departementet hatt dialog med enkelte høringsinstanser for å få utdypet og drøftet temaer som er berørt i høringen. Departementet har blant annet hatt møter med Amnesty International, Røde Kors, Riksadvokaten og Generaladvokaten.