7 Retting av inkurier og andre mindre lovendringer
Ved en inkurie gjentar etterretningstjenesteloven § 4-2 andre ledd regelen i § 4-1 andre ledd. I høringsnotatet punkt 5 side 25 ble det foreslått å rette inkurien. Ingen høringsinstanser uttalte seg om forslaget. Departementet opprettholder forslaget.
Av hensyn til sammenhengen mellom bestemmelsene i kapittel 7, foreslår departementet en endring i ordlyden i etterretningstjenesteloven § 7-2 første ledd første punktum. Det foreslås å tilføye at tilbydere som omfattes av bestemmelsen plikter å etterkomme «pålegg gitt i medhold av § 7-3». Forslaget tydeliggjør at ekomtilbyderne ikke er pålagt å utføre tilretteleggingshandlinger etter § 7-2 andre ledd før det er gitt pålegg om dette, og bidrar således til en klargjøring av tilbydernes plikter etter loven. Forslaget var ikke en del av høringen, men fremmes som følge av de endringer som foreslås i § 7-3, og vil gi en bedre sammenheng mellom bestemmelsene.
I etterretningstjenesteloven § 7-2 første ledd bokstav b heter det at tilbydere skal tillate at Etterretningstjenesten midlertidig eller permanent etablerer tilstedeværelse hos tilbyder for å drifte utstyr på steder som kontrolleres av tilbyder. I høringsnotatet ble det foreslått å fjerne ordene «midlertidig eller permanent», fordi de er overflødige samtidig som de kan gi inntrykk av at Etterretningstjenesten kan etablere tilstedeværelse uten at det er begrunnet i et konkret behov knyttet til at vedkommende tilbyder faktisk er underlagt tilretteleggingsplikt. Ingen høringsinstanser hadde merknader til forslaget, som oprrettholdes av departementet.
Lov 29. mai 2020 nr. 59 om redaksjonell uavhengighet og ansvar i redaktørstyrte journalistiske medier (medieansvarsloven) trådte i kraft 1. juli 2020. Fra samme tidspunkt ble lov 13. juni 2008 om redaksjonell fridom i media (mediefridomslova) opphevet. Som en konsekvens må henvisningen til mediefridomslova i etterretningstjenesteloven § 9-6 første ledd erstattes med en henvisning til medieansvarsloven § 2.