9 Økonomiske og administrative konsekvenser
Av mandatet fremgår det at utredningen skal gjennomføres i tråd med kravene i utredningsinstruksen og med de føringene som ligger i mandatet for øvrig. I utredningsinstruksen trekkes det frem at alle relevante og viktige virkninger skal vurderes, og disse virkningene er derfor ikke begrenset til økonomiske og administrative konsekvenser. I tråd med vanlig praksis for utvalg og grupper oppsummeres likevel vurderingene av økonomiske og administrative konsekvenser i dette kapittelet.
Ekspertgruppens vurderinger og anbefalinger er beskrevet i kapittel 8. Hovedanbefalingen er å ha et helsetjenesteperspektiv som primæranalyse, og en sekundæranalyse med samfunnsperspektiv når det er relevant. En sekundæranalyse med samfunnsperspektiv vil potensielt innebære at flere virkninger av tiltak i helse- og omsorgssektoren inkluderes enn tidligere. Dette vil kunne påvirke beslutninger om hvordan budsjettmidler skal prioriteres og tjenestetilbud utformes. Det vil generelt ikke være mulig på forhånd å forutse mer spesifikt hvilke konsekvenser endringer i perspektiv vil ha for budsjetter og tjenestetilbud.
Ekspertgruppens anbefaling er også at helsetjenesteperspektivet rendyrkes slik at enkelte virkninger (knyttet til effekter for pårørende) ikke lenger skal inngå i primæranalysene. Dette ville kunne påvirke analysene i enkelte tilfeller og kunne påvirke enkelte beslutninger.
Mandatet sier at forslag skal kunne gjennomføres innenfor eksisterende ressurser og rammer for spesialisthelsetjenesten, folketrygden og den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Anbefalingen om å utrede samfunnsvirkninger i en sekundæranalyse innebærer at flere virkninger av tiltak eller behandlingsformer vil bli inkludert. Dette medfører at flere virkninger inkluderes i analysen, og vil dermed endre forholdet mellom samlet nytte og samlede kostnader av et tiltak og dermed gi grunnlag for både høyere og lavere prioritering. Det vil være mulig å endre perspektiv under en forutsetning om gitt budsjettramme. Dersom budsjettrammen er gitt, vil konsekvensene av endret perspektiv innebære at ressurser og bevilgninger flyttes innenfor disse rammene.
Sekundæranalysene vil kunne være viktige i vurderinger for Helse- og omsorgsdepartementet og regjeringen ved at man tilrettelegger for å kunne vektlegge bredere samfunnseffekter. Det vil kunne påvirke dimensjoneringen av helse- og omsorgstjenestens budsjett og også gi grunnlag for justeringer av andre sektorers budsjetter og ressursbruk. Hvorvidt dette vil kunne føre til større eller mindre rammer for helse- og omsorgstjenesten eller andre sektorer, avhenger av hva de konkrete analysene vil frembringe. Det er ekspertgruppens vurdering at sekundæranalyser i noen tilfeller vil kunne gi bedre grunnlag for informerte beslutninger og prioriteringer om ulike tiltak og behandlingsformer.
Ekspertgruppens vurderinger av konsekvenser av ulike perspektiv er beskrevet videre i kapittel 6. Enkelte av ekspertgruppens anbefalinger kan føre til behov for økt ressursbruk. Dette gjelder blant annet mengden utredningsressurser som brukes på å utarbeide beslutningsgrunnlag for prioriteringer. Gruppens anbefaling om at man bør styrke analysestøtten til prioriteringer i kommunens helse- og omsorgstjeneste, vil kunne gi behov for økte ressurser til dette arbeidet. Gruppens anbefaling om bruk av sekundæranalyser med et samfunnsperspektiv og nye typer budsjettanalyser vil også kunne gi behov for økte utredningsressurser. Ekspertgruppen trekker også frem at det er behov for å utvide kunnskapsgrunnlaget for å operasjonalisere deler av helse- og samfunnsperspektivet og kartlegge konsekvensene. Dette vil også føre til økt ressursbruk.
Det er usikkert hvor mye den fremtidige ressursbruken vil øke som følge av økt utredningsbehov, analysestøtte, kunnskapsutvikling og evaluering. Økningen i ressursbruk vil avhenge av analyseomfang og kompleksiteten i hver enkelt analyse. Ekspertgruppens forslag er også skalerbare og må vurderes nærmere omfang av. Det vil potensielt være mangel på kompetent personell til omfattende utvidelser av utredningskrav.