§13. Taushetsplikt. opplysninger til pressen mv.
- Når det følger av lov eller instruks eller er bestemt i det enkelte tilfelle at en sak er undergitt taushetsplikt, må ingen tjenestemann omtale saken overfor utenforstående.
- Saker som er gitt høyere beskyttelsesgrad etter Sikkerhetsinstruksen enn BEGRENSET, må bare gjøres kjent for personer som etter forutgående undersøkelser er spesielt autorisert for den påførte grad. Saker som er gitt beskyttelsesgrad etter Beskyttelsesinstruksen må bare gjøres kjent for personer som av tjenstlige grunner må kjenne innholdet. For øvrig skal sakene behandles som bestemt i de nevnte instrukser.
- Anmodning fra publikum (herunder presse og kringkasting) om å få gjøre seg kjent med innholdet i et saksdokument avgjøres etter reglene i offentlighetsloven. I den forbindelse må det imidlertid også tas hensyn til publikums behov for innsyn og informasjon ut over det som for så vidt følger av offentlighetslovens regler. Det må has for øye at unntaksbestemmelsene i offentlighetsloven ikke innebærer noe forbud mot at dokumenter gjøres offentlige, så lenge det ikke krenker bestemmelser om taushetsplikt.
- Uttalelser til presse og kringkasting gis av de tjenestemenn som er pekt ut til dette av departementssjefen. I kurante saker kan imidlertid også andre tjenestemenn i departementene svare på forespørsler fra presse og kringkasting når ikke annet er bestemt av overordnet. Det samme gjelder så lenge det bare er tale om å gi opplysning om innholdet i et dokument som ikke kan unntas fra offentlighet. Er man i tvil om man kan uttale seg i medhold av denne bestemmelse, bør spørsmålet forelegges overordnet.
- For øvrig kan departementssjefen eller den som har fått fullmakt til det, gi nærmere instruks om tjenestemenns adgang til å svare på muntlige henvendelser fra utenforstående. Når det gjelder tjenestemannens plikt til å gi veiledning, vises til forvaltningslovens § 11 og forskrifter av 16. desember 1977.
- Departementssjefen eller den som har fått fullmakt til det avgjør om det skal gis tillatelse til at en tjenestemann gir forklaring i rettssak om forhold som er undergitt taushetsplikt, jfr. tvistemålslovens § 204 og straffeprosesslovens § 180. Han avgjør også om det skal gis tillatelse til at dokumenter som inneholder opplysninger undergitt taushetsplikt blir lagt fram i rettssak. jfr. Tvistemålslovens §250.