16 Naturgrunnlaget for samisk næringsliv og kultur.
Denne teksten utgjør tillegg til omtale i kap. 16 i St. meld. nr. 41 (1996-97)
16.1 Biologisk mangfold og samiske interesser.
Den 24.-28. november 1997 ble det i Madrid avholdt møte i en arbeidsgruppe tilknyttet Konvensjonen om biologisk mangfold (CBD). Møtet behandlet oppfølging av art. 8 j under konvensjonen som sier at partene skal bevare og opprettholde urbefolknings- og lokalsamfunns kunnskaper, innovasjoner og praksis, som representerer tradisjonelle livsstiler av betydning for bevaring og bærekraftig bruk av biologisk mangfold, samt fremme en bedre fordeling av disse, med samtykke fra innehaverne av slike kunnskaper, samt oppfordre til en rimelig fordeling av godene.
Artikkel 8j representerer en betydelig utfordring i implementeringen av konvensjonen, ettersom man berører interessene til grupper innenfor stater og ikke bare forholdet mellom de statene som har ratifisert CBD. Det er sterke konflikter knyttet til koblingen mellom artikkel 8j og nasjonal suverenitet, intellektuelle eiendomsrettigheter, mv. Samtidig er det klart at selve eksistensen av art. 8j er en viktig årsak til at mange organisasjoner som representerer urfolk og lokalsamfunn ser konvensjonen som et viktig instrument i forhold til sine interesser.
Arbeidsgruppens mandat var å gi anbefalinger om elementer i en evt. arbeidsplan under konvensjonen og vurdere behovet for en arbeidsgruppe under Konvensjonen (CBD). Møtet hadde deltakelse fra regjeringene, urfolks- og lokalsamfunn og andre relevante organisasjoner. Arbeidsgruppen var et godt eksempel på et møte der urbefolkningsgruppene har deltatt fullt ut i diskusjonene og bidratt til forslagene i rapporten. Partsmøtet skal ta stilling til anbefalingene fra arbeidsgruppen i mai 1998.
16.2 Konsekvensutredningsprosessen.
Bestemmelsene om konsekvensutredninger er revidert med virkning fra 1997. Bakgrunnen for revisjonen var tilpasning til EU-direktiv om miljøutredninger og 6 års erfaring. Bestemmelsene omfatter to lister med nærmere bestemte tiltak (vedlegg I og II). Tiltak på vedlegg I skal alltid meldes og konsekvensutredes. Tiltak på vedlegg II skal konsekvensutredes dersom tiltaket faller inn under ett eller flere av kriteriene fastsatt i forskriftens § 4. De nye bestemmelsene vil gi ca 50 meldinger og konsekvensutredninger. Dette er en økning på ca 20 sammenlignet med tidligere regelverk.
I saker som berører det samiske samfunnet vil Sametinget og de samiske organisasjonene være sentrale høringsinstanser til meldingen og konsekvensutredningen. Fylkesmannen i fylker med samisk bosetting skal, i samarbeid med Sametinget, gir faglige råd i spørsmålet om tiltak kan ha konsekvenser for samiske samfunn.
Samisk kulturminneråd skal avgi uttalelse om et vedlegg II-tiltak faller innenfor kriteriene i § 4, og avgi uttalelse til melding og konsekvensutredninger innenfor samiske bruks- og bosettingsområde, og der samiske kulturminne-interesser kan bli berørt. Fylkeskommunens kulturminneforvaltning har ansvaret for å påse ar nødvendige uttalelser for Samisk kulturminneråd utenfor bosettingene blir innhentet.
Det vil bli utarbeidet eget veiledningsmateriell på samisk. Det er igangsatt løpende evaluering som skal gi grunnlag for fremtidig revisjon.
Det også igangsatt et utviklingsarbeid som skal bidra til at konsekvensvurderinger blir gjennomført også i ordinær arealplanlegging.
Boks 16.1
Regjeringen har som målsetting at naturen holdes i balanse innen naturens egen tåleevne. All virksomhet må reguleres i forhold til dette. Utviklingen for naturressursene på Finnmarksvidda vil på denne bakgrunn følges nøye.