4 Organisering av det samepolitiske arbeidet innad i Regjeringen og i forhold til sametinget.
Organisering av arbeidet med samiske spørsmål i sentralforvaltningen er omtalt i kap. 4 i St. meld. nr. 41 (1996-97).
4.1 Det samepolitiske arbeidet i Regjeringen.
Regjeringen vil føre en aktiv samepolitikk hvor samene gis større innflytelse i saker som gjelder utvikling av samisk språk, kultur og samfunnsliv. Regjeringen vil gradvis overføre myndighet og ansvar til Sametinget i saker som angår den samiske befolkning.
Kommunal- og regionalministeren har det overordnede samordningsansvar for samiske saker. Regjeringen ønsker en bedre samordning mellom departementene når det gjelder saker som angår den samiske befolkningen, og har derfor utnevnt en statssekretær for samepolitiske saker i Kommunal- og regionaldepartementet. Regjeringen nedsatte den 14.12.97 et statssekretærutvalg for saker som har særskilt betydning for den samiske befolkningen. Dette utvalget ledes av statssekretæren for samepolitiske saker i Kommunal- og regionaldepartementet. Medlemmer av utvalget er statssekretærene i Finansdepartementet, Landbruksdepartementet, Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, Justisdepartementet, Kulturdepartementet, Miljøverndepartementet, Barne- og familiedepartementet og Sosial- og helsedepartementet. Statssekretærer fra andre departementer møter ved behov.
Kommunal- og regionaldepartementet er sekretariat for utvalget. Kommunal- og regionaldepartementet er samordningsinstans, mens det faglige ansvaret ligger i de enkelte fagdepartementene.
Statssekretærutvalgets hovedoppgave er å utvikle en overordnet og helhetlig samepolitikk, samt å forestå drøftinger og avklaringer i viktige enkeltsaker. Statssekretærutvalget hadde sitt første møte den 12. januar 1998.
4.2 Forholdet til Sametinget.
Sametingets spesielle status som samenes folkevalgte organ medfører behov for spesiell tilrettelegging og oppfølging. St.meld. nr. 41 (1996-97) omtaler bl.a. en lovendring av 28. februar 1997. Her ble det innarbeidet et nytt tredje ledd i samelovens § 2-1, som gir hjemmel for departementene å delegere fullmakt til Sametinget til å forvalte bevilgninger som Stortinget bevilger til samiske formål.
Overføringen av oppgaver og myndighet til Sametinget har økt behovet for samordning mellom departementene. Kommunal- og regionaldepartementet er samordningsdepartement, mens fagdepartementene har ansvar for sine respektive fagområder. Dette må gjenspeiles i budsjettarbeidet, både for nye tiltak og for de ordninger som allerede forvaltes av Sametinget. Overføring av Samisk utdanningsråd og tilskudd til samiske barnehager vil bli vurdert overført til Sametinget med virkning fra 1999.
Sametingets budsjettforslag vil vanligvis inneholde forslag som berører flere departementers fagområder. Regjeringen vil etablere prosedyrer for budsjettarbeidet i forhold til Sametinget som innebærer en sterkere samordning mellom departementene, og en sterkere formalisering av forholdet til Sametinget i budsjettarbeidet. Endringene settes i verk i tilknytning til arbeidet med 1999-budsjettet.
Regjeringen går inn for å etablere faste møter mellom Sametinget, KRD og fagdepartementene på politisk nivå, hvor Sametingets prioriteringer for neste års budsjett vil bli drøftet.
Regjeringen går inn for at det f.o.m. 1999 iverksettes en ordning med en friere budsjettmessig stilling for Sametinget ved at Sametinget får overført hele sin bevilgning på én budsjettpost (50-post), og at Sametinget derigjennom får en friere adgang til å disponere og prioritere over midler innenfor fastsatte budsjettrammer.
Samiske saker i alle departementer vil bli underlagt en samlet behandling under Regjeringens budsjettkonferanser, og man tar sikte på å gi en samlet omtale av Regjeringens samepolitikk og bevilgninger til særskilte samiske formål i KRDs budsjettproposisjon (St. prp. nr. 1). Regjeringen ønsker at det nyetablerte Statssekretærutvalget for samiske spørsmål skal spille en viktig rolle i samordningen av budsjettspørsmålene.
Som et ledd i Regjeringens dialog med Sametinget, ønsker Regjeringen i tilknytning til framleggelsen av Sametingets årsmelding for Stortinget å gi en tilbakemelding på de saker og problemstillinger som Sametinget har behandlet.
Boks 4.1
Regjeringen har som målsetting å gi Sametinget større politisk innflytelse i saker som er av spesiell interesse for den samiske befolkningen, slik som samisk skolepolitikk, næringsutvikling, samt språk og kultur.
For å gi Sametinget større medinnflytelse vil Regjeringen i saker som særskilt angår den samiske befolkningen på et tidlig tidspunkt i saksbehandlingen drøfte aktuelle problemstillinger med Sametinget.