10 Økonomiske og administrative konsekvenser
Stortingsmeldingen inneholder i det alt vesentlige en beskrivelse av dagens internasjonale politi- og rettssamarbeid. Ut fra dette antas meldingen generelt sett ikke å føre til vesentlige administrative eller økonomiske konsekvenser. Det er imidlertid vekst i det internasjonale samarbeidet på de fleste områder og internasjonalt politi- og rettssamarbeid er ikke unntatt fra denne utviklingen. Over de siste 20 år har det således vært en omfattende vekst og utvikling av samarbeidet og denne utviklingen vil fortsette. Det har sammenheng med utviklingen av den internasjonale kriminaliteten, med at samarbeidet utvides til å omfatte flere land og at det etableres nye former for samarbeid. Denne utviklingen vil generelt medføre at deltakelse i det internasjonale samarbeidet krever store ressurser.
Under punkt 4.4.4 er det redegjort for at samarbeidet med amerikanske myndigheter planlegges utvidet med stasjonering av en politisambandsmann ved ambassaden i Washington. Opprettelse av en slik stilling vil medføre kostnader på ca. 1 mill kr pr. år. Tilsvarende vil være tilfelle dersom en samarbeidsavtale med Europol vil medføre utstasjonering av en person ved Europol. Disse kostnadene vil man komme tilbake til i den ordinære budsjettprosessen.
Politiets innsats i fredsbevarende operasjoner er omtalt i kapittel 6. Kostnadene ved deltakelse i Civpol fordeler seg på administrative kostnader, opplæring og lønn. Utenriksdepartementet dekker kostnadene ved deltakelse i Civpol-operasjoner. Disse kostnadene beløper seg til ca. NOK 700 000 pr. år for en tjenestemann. Deltakelse i FN-operasjonen i Kosovo eller eventuelle andre operasjoner hvor tjenestemennene forutsettes å ha utøvende myndighet vil kunne medføre ekstrakostnader. Kostnadene er foreløpig ikke beregnet nærmere. Det forutsettes at kostnadene dekkes av Utenriksdepartementet på vanlig måte og håndteres i den ordinære budsjettprosessen.