4 Kapitalmarkedet og de multilaterale finansinstitusjonenes rolle
Kapitalmarkedet spiller en nøkkelrolle i den moderne økonomien. Det legger blant annet til rette for at sparing blir omdannet til investeringer, det bidrar til å spre finansiell risiko og formidle betalinger, og det er med og former eierskapsstrukturen i næringslivet. I løpet av de siste ti årene har kapitalmarkedene blitt stadig mer globale, blant annet som følge av teknologisk utvikling, deregulering og harmonisering av regelverk.
Fjerning av restriksjoner for kapitalbevegelser bidrar til en mer effektiv fordeling og anvendelse av kapitalen, og betaling relatert til handel og andre økonomiske transaksjoner blir enklere og mer effektive. Et friere marked stimulerer utviklingen av nye produkter i kapitalmarkedet som reduserer risiko og utvider tilbudet av finansielle tjenester.
Et effektivt internasjonalt kapitalmarked er viktig for den globale og nasjonale verdiskapingen. Det åpne og sammenvevde kapitalmarkedet skaper samtidig større behov for et internasjonalt samarbeid for å sikre stabilitet i markedet. Ustabilitet i det globale kapitalmarkedet har ofte store negative økonomiske og sosiale konsekvenser. Arbeidet for å forhindre og håndtere finansielle kriser er dermed av stor betydning for verdiskaping og fattigdomsbekjempelse, og er derfor et sentralt tema i dette kapitlet.
Det andre hovedtemaet er de fattigste landenes tilgang til kapital som grunnlag for egen utvikling. Manglende kredittverdighet gjør det vanskelig for de fattigste landene å hente kapital i det ordinære kapitalmarkedet. Det internasjonale arbeidet for å tilføre de fattigste landene nødvendige ressurser er derfor en viktig del av kampen mot fattigdom. Håndteringen av de fattigste landenes gjeldsbyrde står også sentralt i denne sammenheng.
4.1 Utviklingstrekk og utfordringer
Nedbyggingen av barrierer for kapitalbevegelser på tvers av landegrensene, utviklingen av IKT og nye finansielle instrumenter som derivater, har muliggjort en stadig tettere integrasjon og økt omsetning i de globale kapitalmarkedene. Kapitalstrømmene har vokst mye kraftigere enn den internasjonale handelen med varer og tjenester. En stor del av omsetningen i kapitalmarkedene dreier seg om kortsiktige transaksjoner med det formål å begrense risiko eller tjene penger på arbitrasjehandel 1 .
EØS-avtalen forplikter medlemslandene til å oppheve alle restriksjoner på kapitalbevegelser mellom avtalepartene. Fra tidligere finnes regelverket i OECD (de såkalte kapitalkodene) som forplikter medlemslandene til gradvis å avskaffe restriksjoner på kapitalbevegelser. Et hovedprinsipp for begge avtalene er at alle liberaliseringstiltak skal være ikke-diskriminerende i forhold til alle avtalepartene.
En rekke institusjonelle forhold har de senere årene bidratt til at finansmarkedene i EU er blitt mer integrerte. Ikke minst gjelder dette innføringen av det indre marked, med fri bevegelighet for kapital som en av bærebjelkene. Innføringen av euro innebærer en felles valuta som betyr at valutarisikoen har falt bort i dette markedet, og at transaksjonene mellom de ulike lands valutaer også er borte.
Utenfor OECD-området har mange land fremdeles forskjellige former for restriksjoner på kapitalbevegelsene. Flere land er imidlertid i ferd med å liberalisere sine finansmarkeder, slik at kapitalstrømmene mellom land ventelig vil øke ytterligere i årene fremover.
Valuta- og finanskriser
Begrepet finanskrise er vanskelig å definere presist, men en vanlig tolkning er at en finanskrise er en forstyrrelse som svekker finansmarkedenes virkemåte. IMF har delt finanskriser inn i følgende fire kategorier:
Valutakrise – når et land blir tvunget til å endre en fast valutakurs, for eksempel ved at sviktende tillit til et lands økonomi fører til raske omslag i kapitalstrømmene.
Bankkrise – når det oppstår likviditets- og/eller soliditetsproblemer i banksektoren.
Gjeldskrise – når et land ikke evner å betjene sin utenlandsgjeld.
Systemkrise – når finansmarkedene forstyrres på en måte som alvorlig truer systemets evne til å formidle betalinger og fordele kapital.
Land kan oppleve flere kriser på en gang eller kort tid etter hverandre. For eksempel kan en valutakrise utløse en bankkrise hvis innenlandske banker har lånt store beløp i utenlandsk valuta. En bankkrise kan også utløse en valutakrise hvis en stor innenlandsk bank får problemer som fører til at utenlandske investorer velge å trekke sine penger ut av landet. Finanskriser kan også spre seg fra ett land til andre land. Dette kjennetegnet for eksempel krisen i Asia i 1997.
Historisk har det vært flere situasjoner med store ubalanser i det finansielle systemet. En periode kjennetegnet av spesiell uro i finansmarkedene var 1920- og 1930-tallet, hvor man opplevde både gjeldskriser, valutakriser og bankkriser. Tidlig på 1980-tallet ble flere av landene i Latin-Amerika rammet av en gjeldskrise som hadde så store realøkonomiske konsekvenser for regionen at tiåret ofte omtales som «det tapte tiåret».
Det har også de siste 10 årene forekommet flere finanskriser, herunder ERM-krisen 2 i 1992-93, Mexico-krisen i 1994-95, Asia-krisen i 1997-98, krisen i Russland og Brasil i 1998, krisen i Tyrkia 2000-2001 og krisen i Argentina som ble utløst i 2001. Årsakene til disse krisene vil ikke bli drøftet her, men slike kriser oppstår i all hovedsak som følge av underliggende økonomiske problemer. Krisene har i varierende grad hatt realøkonomiske konsekvenser. For flere av mellominntektslandene har krisene ført til betydelig økonomisk tilbakegang og problemer for store deler av befolkningen. I Asia førte krisen til at millioner av mennesker ble arbeidsløse og fattige på kort tid, men veksten tok seg raskt opp igjen i flere av landene.
For industrilandene har de realøkonomiske konsekvensene av finansielle kriser vært mer begrensede i de senere år. Dette kan blant annet ha sammenheng med at disse landene har en finanssektor som er bedre i stand til å håndtere raske omslag i kapitalstrømmene.
Med deregulering av kontrollen med inn- og utførsel av kapital følger økte investeringsmuligheter for investorer og dermed også økt tilgang på kapital for landene det investeres i. Finanskrisene har imidlertid vist at slik liberalisering også kan representere en usikkerhetsfaktor i land hvor de offentlige økonomiske institusjonene og styringssystemene og de private kapitalmarkedene er lite utviklet, og hvor innsynet er dårlig. Dette reflekterer den generelle erfaring høstet i mange sammenhenger, at et offentlig institusjonelt og legalt rammeverk er av avgjørende betydning for at liberalisering skal lede til ønskede resultater.
Finansiering av utvikling
Alle land står i prinsippet overfor de samme utfordringer når det gjelder å mobilisere økonomiske ressurser som kan bidra til verdiskaping og en bærekraftig økonomisk utvikling. Forholdene må legges til rette for innenlandsk sparing og oppbygging av kapital for å mobilisere innenlandske ressurser, og for å kunne tiltrekke seg kapital fra det internasjonale markedet som et supplement til de nasjonale ressursene. Lovgivning og rettshåndhevelse, korrupsjon, sikkerhet, kvaliteten i den nasjonale finanssektoren og andre institusjoner, samt infrastruktur og politisk forutsigbarhet er blant de viktigste rammebetingelsene. Problemstillinger knyttet til de nasjonale rammebetingelsene for økonomiens virkemåte er drøftet i kapittel 5 .
Figur 4.3 og 4.4 viser at både lav- og mellominntektslandene 3 har hatt en kraftig økning i eksportinntektene fra perioden 1982-91 til perioden 1992-2001, samtidig som de offisielle strømmene 4 har blitt redusert. På 80-tallet gikk de private strømmene 5 ut av både lav- og mellominntektslandene, mens det siste tiåret har sett en motsatt utvikling. Samlet sett bekrefter figurene den store betydningen handel har for å mobilisere inntekter til landet, at private overføringer betyr mer for mellominntektslandene enn lavinntektslandene, mens de fattigste landene er mer avhengige av offentlige overføringer.
Den viktigste kilden til langsiktig finansiering for utviklingsland er direkte utenlandske investeringer. Evnen til å tiltrekke seg utenlandske investeringer er avhengig av rammebetingelsene i det enkelte land. Igjen dreier det seg i stor grad om et offentlig institusjonelt og legalt rammeverk. I tillegg er en vel fungerende finanssektor avgjørende. Grunnleggende for å bygge et slikt nødvendig rammeverk, er tilstrekkelig politisk stabilitet. I mange utviklingsland i Asia er slike forutsetninger bedre oppfylt enn i land i Afrika. Dette er trolig en viktig grunn til at Asia har tiltrukket seg vesentlig mer av de direkte utenlandske investeringene enn Afrika.
Av samme grunn kunne forbedrede rammebetingelser utvilsomt bidratt til å hindre den betydelige kapitalflukten en har sett bl.a. i Afrika. En studie fra 1999 utført av Verdensbanken, viste at opp mot 40 prosent av all privat finansformue i Afrika var plassert i land utenfor kontinentet, mens tilsvarende tall for Asia var 3 prosent.
For de fattigste utviklingslandene er rammebetingelsene så utilfredsstillende at bistand fremdeles er den viktigste finansieringskilden. Det er beregnet at bistandsvolumet minst må dobles om en skal nå FNs tusenårsmål for fattigdomsbekjempelse innen 2015. Utsiktene til dette er bedre etter konferansen om finansiering for utvikling i Monterrey i 2002, hvor flere sentrale giverland erklærte at de ville øke bistanden.
4.2 Tiltak for effektive og stabile kapitalmarkeder
Et effektivt og stabilt kapitalmarked har stor betydning for evnen til å oppnå politiske mål om verdiskaping og velferd. Erfaringen fra de siste 10-15 årene med nedbygging av nasjonale hindringer for kapitalbevegelser viser at det er nødvendig med en helhetlig nasjonal og internasjonal politikk for å sikre stabilitet og effektivitet. Særlig viktig er tilgang på informasjon i markedet, videreutvikling av internasjonale standarder, tiltak for å forhindre finanskriser og tiltak for å redusere fattige lands gjeldsbyrde. Nedenfor gjennomgås arbeidet i noen av de viktigste internasjonale institusjoner og samarbeidsfora som er etablert for å ivareta disse målsettingene.
Internasjonalt tilsynsarbeid og regelverk
Finansinstitusjonene har i økende grad blitt integrert over landegrensene. Stabilitet i innenlandske finansmarkeder er derfor i større grad avhengig av at det er etablert tilsynsordninger og regelverk på finansområdet også i andre land. Behovet for internasjonale standarder og samordning av tilsyn med finansmarkedene mellom land har økt.
Gruppen av de syv største industrilandene (G7) 6 har sammen med myndighetene i viktige fremvoksende økonomier og institusjoner som blant annet IMF, Verdensbanken og Den internasjonale oppgjørsbanken (BIS), gått sammen om å utarbeide tiltak for å styrke det finansielle systemet og å motvirke finansielle kriser. Det arbeides med tiltak både for å motvirke finansielle kriser og for å stå bedre rustet til å møte finansielle kriser i fremtiden.
Basel-komiteen består av representanter fra sentralbanker og tilsynsmyndigheter i G10-landene 7 , samt Sveits og Luxembourg. Basel-komiteen har til formål å bedre samarbeidet mellom banktilsynsmyndighetene i ulike land. Den arbeider også for å forbedre standardene for tilsyn og regulering, spesielt med hensyn til soliditetskrav, for på denne måten å bidra til økt finansiell stabilitet.
Det er videre opprettet et samarbeidsorgan, Financial Stability Forum, der representanter for finansdepartementene og sentralbankene i G7-landene og Australia, Hong Kong, Nederland og Singapore deltar sammen med IMF, Verdensbanken, BIS og organisasjonene for tilsynsmyndighetene. Forumet bidrar i første rekke til diskusjon og informasjonsutveksling om utviklingstrekk som kan medføre økt systemrisiko i internasjonale finansmarkeder.
Også for Norge øker behovet for å videreutvikle forholdet til andre lands tilsynsmyndigheter og for å kunne delta i internasjonale samarbeidsfora. Økende verdipapirhandel og etableringer av finansinstitusjoner over landegrensene skaper behov for en ytterligere klargjøring av ansvarsforhold og arbeidsdeling mellom landene. Det er spesielt viktig hva som skjer på dette området innenfor EU.
Norske myndigheter baserer sitt tilsynsarbeid på internasjonalt anerkjente standarder og metoder. Blant annet er Basel-komiteens minimumsprinsipper for effektivt banktilsyn i det alt vesentlige iverksatt. EUs minstekrav på finansområdet tas inn løpende som EØS-forpliktelser i lov- og forskriftsverk der de ikke allerede er oppfylt. Handelen med derivater er regulert i Lov om verdipapirhandel og Børsloven.
Norge er i dag langt fremme når det gjelder gjennomføring av internasjonale standarder for tilsyn og regelverk i finanssektoren. Det er viktig at Norge fortsatt deltar i arbeidet som skjer på dette området internasjonalt, og bidrar til at slike standarder også tas i bruk i andre land.
IMFs arbeid for finansiell stabilitet
Det internasjonale valutafondet (IMF) har 184 medlemsland og har som hovedoppgave å fremme makroøkonomisk stabilitet i det internasjonale finansmarkedet, og være et forum for internasjonalt samarbeid om penge- og valutapolitiske spørsmål. De sentrale målsettingene med IMFs virksomhet er:
å fremme makroøkonomisk og finansiell stabilitet, som en forutsetning for varig økonomisk vekst,
å fremme stabiliteten og integriteten i det internasjonale monetære og økonomiske systemet som et globalt fellesgode, og
å bistå medlemslandene med å utvikle sunne finanssektorer for å gjøre dem mindre sårbare, mobilisere finansiering for produktive investeringer og utnytte mulighetene de globale finansmarkedene gir.
IMFs virksomhet er konsentrert om tre hovedområder: overvåkning av økonomien i medlemslandene, lån i krisesituasjoner og faglig bistand.
Overvåkningen av den økonomiske utviklingen i de enkelte landene utgjør kjernen i IMFs arbeid og blir utført gjennom regelmessige konsultasjoner med hvert medlemsland. På bakgrunn av disse konsultasjonene gir IMF vurderinger av og tilrådinger om den makroøkonomiske tilstanden, herunder det finansielle systemet.
Som følge av mer globale og integrerte kapitalmarkeder og de finansielle krisene på 1990-tallet har IMF satt i verk en rekke tiltak for å styrke og effektivisere overvåkningen av den økonomiske utviklingen i medlemslandene. Det arbeides for å redusere farene for og virkningene av alvorlige finansielle kriser gjennom blant annet tiltak for økt åpenhet om den økonomiske politikken, standarder for statistikk, finansmarkedene og pengepolitikk.
Å etterleve internasjonalt aksepterte standarder og koder for såkalt beste praksis på ulike områder er viktig for å sikre det økonomiske og finansielle systemet i et land, og en forutsetning for et velordnet internasjonalt finansielt system. I samarbeid med Verdensbanken satte IMF i 1998 i gang et arbeid for systematisk å vurdere om medlemslandene fulgte slike standarder (Report on Observance of Standards and Codes, ROSC). Det er opp til hvert enkelt land om de vil følge disse standardene, men IMF oppfordrer sterkt landene til å ta dem i bruk. Erfaringene med ROSC vil bli drøftet i IMF i 2003.
Blant annet på bakgrunn av Asia-krisen i 1997-98 etablerte IMF og Verdensbanken i 1999 et system for vurdering av finanssektoren i medlemslandene (Financial Sector Assessment Program, FSAP). Formålet er å avdekke sterke og svake sider ved et lands finansielle system, bl.a. hvordan det ivaretar ulike risiki og tiltak med sikte på å bedre tilsynet med finansinstitusjonene. IMF har de senere årene også lagt større vekt på vurderinger av styresettet i medlemslandene, bl.a. korrupsjon, i forbindelse med overvåking og låne- og tilpasningsprogram. Norge har gått inn for at IMF skal styrke innsatsen på disse områdene.
IMF og kapitalliberalisering
Spørsmålet om fordeler og ulemper ved avvikling av restriksjoner på kapitalbevegelser, og IMFs rolle i den sammenheng, har vært drøftet i IMFs organer siden tidlig på 1990-tallet. Noen legger vekt på at liberalisering gjør det lettere for medlemslandene å få tilgang til kapitalmarkedene, mens andre mener at liberaliseringen kan skape økt ustabilitet. Det er derfor også uenighet i spørsmålet om IMF bør få en hjemmel i vedtektene til å arbeide for avvikling av slike restriksjoner. I dag har IMF bare hjemmel til å gi råd gjennom overvåkningsprogrammet.
Det er likevel bred enighet i IMFs organer om at kapitalreguleringer ikke kan erstatte en sunn økonomisk politikk. Det er også enighet om at kapitalreguleringer bare kan avvikles gradvis og på en måte som er tilpasset forholdene i landet og koordinert med andre tiltak, særlig innenfor det finansielle systemet. En slik fremgangsmåte reduserer risikoen for ustabilitet i utenriksøkonomien og i finansmarkedene.
Norge har støttet at IMF skal få en hjemmel i vedtekten for å arbeide for kapitalliberalisering, men vi har samtidig understreket at liberaliseringen må skje gradvis og koordinert med andre økonomiske tiltak. Kvaliteten på de nasjonale institusjonene, spesielt med ansvar for tilsyn og regulering, men også med hensyn til andre rammevilkår, er av stor betydning for at resultatet skal bli vellykket.
IMFs utlån og kondisjonalitetskrav
Formålet med de ulike låneordningene til IMF er å gi medlemslandene tilgang til finansiering slik at de kan korrigere midlertidige vanskeligheter i betalingsbalansen uten at de må gripe til tiltak som kan ha uheldige økonomiske konsekvenser for landet selv eller for andre land.
Gjennom årene har IMF etablert en rekke utlånsordninger med ulike formål og vilkår. Forutsetningen for lån er at landet samtidig går inn i et økonomisk tilpasnings- og reformprogram. Et slikt program inneholder krav (kondisjonalitetskrav) til utformingen av den makroøkonomiske politikken. Formålet er å legge forholdene til rette for en bedre økonomisk utvikling slik at långiverne skal få fornyet tillit til landet, og slik at bruken av IMFs ressurser bare blir midlertidig. Erfaringen viser at godkjenningsstempelet fra IMF virker stimulerende på annen finansiering og dermed letter den økonomiske tilpasningen. Lånene fra IMF har ingen annen sikkerhet enn kondisjonalitetskravene.
Finansieringsvirksomheten til IMF er basert på at utlånte midler blir betalt tilbake til IMF, slik at de kan gi grunnlag for nye utlån til andre land som får betalingsvanskeligheter. Det er derfor fastsatt en relativt kort nedbetalingstid. Kondisjonalitetskravene skal også bidra til å sette landet i stand til å betale tilbake lånet.
Kondisjonalitetskravene har utviklet seg over tid. Opp til 1980-tallet avgrenset vilkårene seg til penge- og finanspolitiske tiltak. Fra slutten av 1980-årene ble de mer omfattende, med en økt vektlegging av strukturelle tiltak for å fremme den økonomiske veksten.
Utviklingen i retning av mer omfattende og detaljerte kondisjonalitetskrav har reist spørsmålet om innrettingen og omfanget av vilkårene. Det er nå enighet i IMFs styrende organer om at kravene må tilpasses bedre til det enkelte lands behov og forutsetninger. Det er også enighet om at IMF i større grad må basere seg på bistand fra andre organisasjoner, som Verdensbanken, i håndteringen av strukturelle spørsmål, spesielt på områder som er utenfor IMFs kjerneområde. I den forbindelse er det enighet om å klargjøre arbeidsdelingen mellom institusjonene slik at overlapping unngås. Regjeringen støtter arbeidet med å forenkle og konsentrere innholdet i kondisjonalitetskravene. Regjeringen mener at IMF bør konsentrere seg mer om kjerneoppgavene og redusere engasjementet i strukturelle spørsmål.
Selv om IMF ikke er en utviklingsinstitusjon, har IMF sluttet seg til Tusenårsmålene, og lagt økt vekt på fattigdomsbekjempelse for institusjonens arbeid. Utover på 1990-tallet ble det opprettet en egen låneordning for fattigdomsreduksjon og vekst, som i 1999 fikk navnet Poverty Reduction and Growth Facility (PRGF). For å få lån under denne ordningen må landet selv utforme en fattigdomsrettet utviklingsstrategi. Strategiene blir nedfelt i egne dokumenter (Poverty Reduction Strategy Papers – PRSP). Et viktig formål er å styrke landenes eierskap til tiltakene som skal bekjempe fattigdom.
Boks 4.1 PRSP-prosessen. Fattigdomsstrategienes grunnleggende prinsipper
Fattigdomsstrategiene skal:
være styrt av landet selv, og skal bygge på bred deltakelse fra det sivile samfunn og næringslivet,
være resultatorientert, og fokusert på resultater som kommer de fattige til gode,
ta hensyn til de mange dimensjonene ved fattigdommen, og samtidig rangere dem, slik at implementering blir mulig både økonomisk og institusjonelt,
være partnerskapsorientert, og vektlegge koordinert deltakelse fra både bilateral, multilateral og ikke-offentlig sektor,
være basert på et langsiktig perspektiv for å oppnå fattigdomsreduksjon.
Arbeidet med fattigdomsstrategiene er ennå i en tidlig fase i de fleste land, og det er for tidlig å trekke klare konklusjoner med hensyn til erfaringene. Strategiene har imidlertid mulighet for å bli et sentralt instrument for utviklingsprosessen i de enkelte land.
Regjeringen mener at landenes egne strategier for fattigdomsbekjempelse og utvikling (PRSP) bør være utgangspunktet for å sikre bedre samordning og samsvar mellom den nasjonale innsatsen og den bilaterale og multilaterale bistanden. Regjeringen vil derfor bidra til at Norges samarbeidsland kan lage gode utviklingsstrategier som har en reell fattigdomsreduserende effekt og som er forankret både hos landets egne myndigheter og det sivile samfunn.
Gjeld og gjeldslette
Risikoen for spredningen av gjeldskrisene på 1980-tallet førte til at oppmerksomheten rettet seg mot restrukturering av gjelden til mellominntektsland som Mexico og Brasil. Mange av lavinntektslandene var imidlertid minst like hardt gjeldsbelastet som mellominntektslandene. Mot slutten av 1980-tallet kom imidlertid de alvorlige økonomiske og sosiale konsekvenser for det enkelte land mer i forgrunnen, og det ble i økende grad tatt utenriks- og utviklingspolitiske hensyn i tilnærmingen til gjeldskrisen.
I kreditorlandenes forhandlingsforum for bilateral offentlig gjeld, Parisklubben, kom spørsmålet om direkte gjeldsettergivelse på dagsorden i 1988, da det ble åpnet for 33 prosent reduksjon av gjelden for de fattigste landene, under forutsetning av at de gjennomførte økonomiske reformprogrammer i regi av IMF og Verdensbanken. Kravet til reformprogrammer var ment som en sikkerhet for at gjeldsettergivelsen faktisk skulle bidra til at landene gradvis arbeidet seg ut av gjeldsfellen.
Etter hvert vokste erkjennelse av at gjeldsbyrden for mange fattige land ikke var til å leve med. IMF og Verdensbanken lanserte derfor i 1996 et felles initiativ for å redusere gjelden i disse landene til et nivå som kunne håndteres. Det såkalte HIPC-initiativet (Heavily Indebted Poor Countries) skulle trygge utviklingen i fattige, gjeldsbelastede land ved å redusere gjelden til et nivå som gjorde det mulig for disse landene å betjene den gjennom eksportinntekter, utviklingshjelp og kapitalinngang fra utlandet.
HIPC er i dag det sentrale instrument for den internasjonale håndteringen av lavinntektslandenes gjeldsforpliktelser. Ved at kostnadene fordeles jevnt mellom kreditorene, sikrer mekanismen at alle land ser fordelen ved å bidra til gjeldsletten.
Et sentralt element i HIPC er at gjeldslette bare skal bli gitt til land som kan dokumentere evne og vilje til egeninnsats. Landene må følgelig føre en politikk som ikke leder tilbake til det gjeldsuføre de hjelpes ut av, men til at de frigjorte ressurser blir brukt til utviklingsfremmende og fattigdomsreduserende tiltak.
Figur 4.5 viser at det er Latin-Amerika som har det største problemet i forhold til å betjene gjelden på kort sikt, ved at gjeldsbetjeningen utgjør 36 prosent av eksportinntektene. Det er imidlertid Afrika sør for Sahara som har den største gjeldsbelastningen totalt sett, ettersom den samlede gjelden utgjør 68 prosent av den samlede nasjonalinntekten (BNI). 8
Siden PRSP ble introdusert, har disse strategiene dannet utgangspunktet for gjeldslette under HIPC-mekanismen. I tillegg har en lagt vekt på at landene oppfyller sine gjeldsforpliktelser. Det er avgjørende for at noen skal ville gi dem nye lån senere. Et annet sentralt punkt er at alle kreditorer samordner sin gjeldsettergivelse i samsvar med sin relative størrelse som kreditor overfor angjeldende land.
Da erfaringene med gjeldsinitiativet ble gjennomgått tidlig i 1999 var konklusjonen at fremdriften var for svak. Norge – som på dette tidspunktet representerte de nordiske og baltiske land i Verdensbanken og IMFs Utviklingskomite – spilte en sentral rolle sammen med G7-landene i de til dels tunge og vanskelige forhandlingene som ledet til at det ble foretatt betydelige forbedringer i HIPC-mekanismen. Gjeldsletten kunne nå komme raskere, være større og dekke flere land. Av et førtitalls kandidater har hittil 26 land kvalifisert seg for gjeldslette under HIPC-mekanismen. Disse 26 landene vil i gjennomsnitt få redusert sin gjeldsmengde med om lag 2/3. Ved årsskiftet 2002/2003 er 6 land ferdigbehandlet, deriblant Uganda, Mosambik og Tanzania. Totalt vil HIPC-initiativet kunne gi opptil USD 50 milliarder i gjeldslette.
Blant de største utfordringene under HIPC-initiativet i dag er å inkludere land som har vært rammet av væpnet konflikt. Disse landene har særlig store behov for gjeldslette på grunn av store gjenoppbyggingsbehov.
Videre er det en stor utfordring å bidra til at de fattige landenes gjeld blir mulig å håndtere på lengre sikt. Sunn nasjonal politikk er helt sentralt, men eksterne faktorer vil ofte være avgjørende for om gjelden forblir håndterbar. Derfor er det svært viktig at den muligheten som ligger i HIPC-initiativet til å øke gjeldsletten for land som opplever eksterne sjokk, faktisk blir brukt. Dette er nært knyttet til betydningen av at det stilles tilstrekkelig med ressurser til disposisjon for dette formålet.
En annet spørsmål gjelder den langsiktige finansieringen av de multilaterale institusjonenes deltakelse i HIPC. Denne deltakelsen er delvis finansiert gjennom et eget fond (HIPC Trust Fund), som er i ferd med å slippe opp for midler. Norge arbeider aktivt for å sikre den løpende finansieringen av fondet.
Regjeringens gjeldspolitikk bygger på Gjeldsplanen fra 1998, som er nært knyttet opp mot HIPC-mekanismen. Da bistandsbudsjettet ikke belastes ved norsk bilateral gjeldslette, har den alt overveiende delen av norsk gjeldslette hittil kommet i tillegg til ordinær bistand. Dette har Norge høstet internasjonal anerkjennelse for. Under planen ettergis 100 prosent av bilaterale fordringer overfor de fattigste landene etter hvert som de kommer gjennom HIPC-mekanismen. Senere har enkelte andre kreditorland fulgt det norske eksempelet med 100 prosent ettergivelse til de fattigste landene.
Utvidelsen av gjeldsplanen i 2001 åpner for rask og omfattende gjeldslette til land som kommer ut av krig. Det åpnes også for å vurdere gjeldsreduksjon overfor mellominntektsland i form av gjeldsbytteoperasjoner. Et gjeldsbytte innebærer at kreditor avskriver deler av sine fordringer mot at debitor bruker avtalte beløp i lokal valuta til utviklingsformål, vanligvis over flere år. Norge ønsker fortrinnsvis – og har tatt initiativ til – å gjennomføre slike gjeldsbytter i samarbeid med andre kreditorland. Multilateralt koordinerte gjeldsbytter vil kunne bli et viktig tilskudd til det internasjonale samarbeidet på gjeldsområdet. Regjeringen vil nå revidere gjeldsplanen, slik at den fanger opp nye utviklingstrekk og utfordringer og kan gi nye retningslinjer for gjeldslettearbeidet i tiden fremover.
Privat sektors rolle i løsningen av finansielle kriser
Med bakgrunn i finanskrisene de siste årene arbeider IMF med et rammeverk for hvordan privat sektor kan ta del i arbeidet for å hindre og å løse finansielle kriser. Deltakelse fra private aktører er viktig for å oppnå en rimelig byrdefordeling mellom offentlig og privat sektor. Det er også viktig at privat sektor selv bærer risikoen for egne plasseringer og ikke forventer å bli reddet ut av problemene av myndighetene og IMF. Det kan bidra til en mer gjennomtenkt og forsiktig utlånspolitikk fra privat sektor, hvilket i sin tur kan bidra til å forhindre at gjeldskriser oppstår.
Arbeidet med å involvere privat sektor er vanskelig, spesielt fordi kreditorsiden er langt mer sammensatt nå enn tidligere, med mange parter som kan ha ulike interesser. I 2001 fremmet nestlederen i IMF, Anne Krueger, et forslag om en mekanisme for restrukturering av statsgjeld for land med betalingsproblemer (Sovereign Debt Restructuring Mechanism, SDRM). Målet med forslaget var å skape et rammeverk for frivillige avtaler der debitorlandet og dets kreditorer er de førende parter, inspirert av konkurslovgivingen i blant annet USA.
Det opprinnelige forslaget, som forutsatte at IMF skulle ha en sentral rolle, har møtt en del motstand. Krueger har i ettertid presentert en revidert versjon av sin plan der IMFs rolle er tonet ned. USA har på sin side argumentert for et alternativ der en har klausuler i obligasjonene (collective action clauses, CAC) som letter restruktureringen av gjelden ved å skape «solidaritet» kreditorene imellom.
Regjeringen støtter tanken om at privat sektor bør involveres sterkere i kriseløsningen, evt. gjennom en SDRM. Regjeringen er også opptatt av at rammeverket må være tydelig og konsistent, slik at markedsaktørene kan forstå hvordan det vil bli brukt før en konkret situasjon oppstår.
Avgift på omsetning av valuta
Høy kapitalmobilitet muliggjør spekulasjon og kan medføre betydelige svingninger i valutakursen under regimer med flytende valutakurs, devaluering eller revaluering under regimer med fast valutakurs, og medvirke til finanskriser. En avgift på valutaomsetning ville ifølge et forslag fra 1978 av den amerikanske økonomen James Tobin kunne bidra til å stabilisere valutamarkedene ved å begrense de kortsiktige kapitalbevegelsene. Tobin mente avgiften måtte dekke alle slags valutatransaksjoner, og at nasjonale myndigheter skulle være ansvarlig for å inndrive den. Avgiften ble i Tobins regneeksempler satt til 1 prosent, og han foreslo at inntektene kunne gå til IMF eller Verdensbanken. Ettersom avgiften var tenkt å legges på hver valutaomveksling, antok Tobin at den ville redusere avkastningen på kortsiktige plasseringer sammenlignet med langsiktige, og dermed bidra til å erstatte kortsiktige kapitalplasseringer med mer langsiktige.
En avgift på valutatransaksjoner ville kunne påvirke kapitalmarkedenes virkemåte. Handelen i små valutaer, som for eksempel norske kroner, kunne bli redusert dersom det ble innført en global valutaavgift. Dette ville igjen kunne øke kostnadene ved transaksjoner i disse valutaene. Samtidig ville den først og fremst kunne ha en stabiliserende effekt ved forventninger om mindre svingninger i valutamarkedene. I situasjoner med spekulative angrep som følge av fundamentale forhold i økonomien, ville det imidlertid kreve en svært høy avgift på valutahandel for at den skulle ha vesentlig innvirkning på valutabevegelsene.
Skulle en avgift på valutahandel bidra til å redusere svingningene i valutamarkedet, må den innføres internasjonalt, og med deltagelse fra alle land av betydning. Gevinstene ved å omgå en slik avgift ville være betydelig, og effekten kunne bli betydelig redusert ved at handel i valuta forflytter seg til land som ikke har innført avgiften, eller ut av det offisielle finansmarkedet.
Innføring av en slik avgift av et enkelt land ville i liten grad bidra til å forhindre spekulative angrep, samtidig som den ville fungere som en skatt på all import og eksport av varer. For Norges del ville ensidig innføring av en slik avgift være i strid med våre internasjonale forpliktelser under blant annet EØS-avtalen.
Flere toneangivende land, samt EU-kommisjonen, er motstandere av en slik avgift, og det er derfor ikke realistisk å forvente internasjonal støtte til en Tobin-avgift. Regjeringen ser det som lite aktuelt å ta nye initiativ i dette spørsmålet.
4.3 De multilaterale bankenes rolle
En sunn økonomisk utvikling er først og fremst avhengig av en sunn nasjonal økonomisk politikk. Evnen til å mobilisere innenlandske økonomiske ressurser er avgjørende for å kunne finansiere prioriterte tiltak. Når de innenlandske ressursene er begrenset, blir evnen til å mobilisere eksterne økonomiske ressurser desto viktigere. Tilgangen til kapital på det internasjonale markedet er imidlertid avhengig av landets betalingsevne og rammebetingelser for øvrig, eller med andre ord om landet anses som kredittverdig. Et grunnleggende problem er derfor at det nettopp er de landene som har det største behovet for kapital som har dårligst tilgang til ordinære kapitalkilder.
Det at alle medlemslandene, ikke minst de rike landene, står bak grunnkapitalen til de multilaterale bankene, gir institusjonene en solid kredittverdighet som gjør at de kan få lån i markedet til gode betingelser. Disse pengene låner bankene videre til utviklingslandene på omtrent de samme betingelser – vesentlig bedre betingelser enn det landene selv vil kunne oppnå i det private markedet. På denne måten kommer de rike landenes kredittverdighet utviklingslandene til gode. De fattigste landene låner i spesielle fond på sterkt subsidierte vilkår.
Boks 4.2 FN-konferansen om finansiering av utvikling i Monterrey våren 2002
Monterrey-konferansen samlet over 50 stats- og regjeringssjefer og nær 300 finans-, planleggings- og utviklingsministre. Konferansens sluttdokument, kalt «Monterrey Consensus», fastslår at Tusenårsmålene bare kan nås gjennom et partnerskap der utviklingslandene påtar seg hovedansvaret for å føre en utviklingsfremmende politikk basert på godt styresett, rettssikkerhet, forutsigbarhet og sterke, ansvarlige nasjonale institusjoner. Giverlandene må til gjengjeld bidra med finansielle og andre ressurser for å bistå i dette arbeidet. Opptrappingen av bistanden som EU og USA annonserte i forbindelse med konferansen var et positivt resultat som forventes å bidra til å snu de siste års utvikling i retning av redusert bistandsoverføringer. Konferansen bidro også til å legge grunnlaget for et godt samarbeid mellom FN, de store finansinstitusjonene og WTO.
Den svake økonomiske utviklingen de siste årene har ført til en dramatisk nedgang i kommersielle bankers utlån til utviklingslandene, selv når man korrigerer for virkningen av krisene i Argentina, Tyrkia og Brasil. Denne nedgangen forsterker behovet for de multilaterale utviklingsbankene, hvor Verdensbanken er den viktigste. I disse institusjonene er det dessuten over mange år bygget opp en betydelig utviklingsfaglig ekspertise. Utviklingsbankene er sentrale aktører i kampen mot fattigdom.
Verdensbanken
For å bli medlem av Verdensbanken må et land også være medlem av IMF. Institusjonene ble dannet samtidig, og har utfyllende roller. Mens Verdensbanken gir langsiktige lån til lav rente til utviklingsprosjekter og programmer, låner IMF ut store beløp på kort sikt til land som har problemer med betalingsbalansen. Begge institusjonene yter dessuten analyse- og rådgivningstjenester innenfor sine respektive områder.
Verdensbanken består av flere institusjoner, og kalles ofte for Verdensbankgruppen, jfr. Boks 4.3. Verdensbankgruppen har over 10 000 ansatte, og av disse arbeider omtrent en fjerdedel ved de 100 landkontorene. Verdensbanken er i dag en av de viktigste kildene til finansiering av utvikling. I 2001 lånte den ut omkring 19,5 milliarder dollar fordelt på mer enn 100 medlemsland.
Boks 4.3 Verdensbankgruppens institusjoner
International Bank of Reconstruction and Development (IBRD) låner i hovedsak ut penger til mellominntektsland. Et typisk IBRD-lån kan gå til investeringer i miljøforvaltning, vannforsyning og infrastruktur. I 2002 bidro IBRD med totalt 11,5 milliarder dollar i lån til utviklingsland.
Det internasjonale utviklingsfondet (IDA) gir langsiktige, rentefrie lån til de fattigste landene. IDA lånte ut 8,1 milliarder dollar til de fattigste landene i 2002.
International Finance Corporation (IFC) bidrar til utviklingen av privat sektor i utviklingslandene gjennom investeringer, langsiktige garantier og rådgivning. IFCs omsetning var på 3,6 milliarder dollar i 2002.
Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) tilbyr garantier mot politisk risiko som for eksempel ekspropriasjon, krig og uroligheter. I 2002 ble det stilt garantier for omkring 1,4 milliarder dollar.
International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID) tilbyr meklings- og voldgiftstjenester.
Mens Verdensbanken tidligere var kjent for sitt tunge engasjement i store infrastrukturprosjekter, er banken i dag den viktigste internasjonale finansieringskilden for utdanning, for kampen mot hiv/aids og for helseprogrammer generelt. Banken er en viktig aktør i det internasjonale arbeidet for gjeldslette, og bidrar tungt i arbeidet for å fremme biodiversitet, bekjempe korrupsjon og fremme godt styresett. Den står likeledes sentralt i koordineringen av internasjonal bistand til utviklingsland og Sentral- og Øst-Europa. Institusjonen fungerer i tillegg som en kunnskapsbank og premissleverandør for utviklingsdebatten.
Verdensbanken har gjennomgått en betydelig reformprosess i de senere år. De negative sosiale og politiske konsekvensene av de såkalte strukturtilpasningsprogrammene har ført til større vekt på å investere i helse og utdanning som en grunnleggende forutsetning for fattigdomsreduksjon og økonomisk utvikling. Økonomiske og strukturelle reformer sees i dag som integrerte deler av en helhetlig utviklingsstrategi i hvert land, og har derved måttet endre karakter.
Norge har lagt stor vekt på å påvirke Verdensbanken til å prioritere de sosiale sektorer i sitt operative virke og sin dialog med myndighetene i utviklingslandene. Norge har bidratt til å påvirke bankens dagsorden og politikk både gjennom de styrende organer og en strategisk bruk av øremerkede tilskudd (samfinansiering).
Verdensbankens arbeid med de sosiale sidene ved utvikling har gjennomgått store endringer i løpet av det siste tiåret. Mye av det som tidlig på nittitallet var norske og nordiske fanesaker er i dag etablerte prinsipper i Verdensbankens politikk. Det tas nå blant annet utgangspunkt i at økonomiske og sosiale aspekter ved utviklingsprosessen er gjensidig avhengige av hverandre. Den finansielle støtte fra Verdensbanken og andre multilaterale finansinstitusjoner til utviklingslands utdannings-, helse- og andre sosiale programmer bidrar i dag til å sikre at sosiale hensyn i disse land ivaretas i globaliseringsprosessen.
Ett eksempel på dette bredere perspektivet er at Verdensbanken den siste tiden har understreket betydningen av fagforeninger i økonomisk utvikling. I februar 2003 publiserte banken en studie som viser at land hvor fagforeninger spiller en viktig rolle i koordinerte felles forhandlinger har en tendens til å ha lavere kronisk arbeidsledighet, mindre lønnsforskjeller, samt færre og kortere streiker. For den enkelte arbeider betyr medlemskap i fagforeninger bedre lønn, kortere arbeidstid, bedre opplæring og sikrere ansettelsesforhold. Selv om Verdensbanken ikke setter arbeidsstandarder som noen absolutt betingelse for långivning til fattige land, ser den disse forholdene som helt avgjørende for et velfungerende arbeidsmarked. Banken arbeider også direkte med fagforeninger.
Et annet eksempel på at banken tar konkret hensyn til de sosiale sider ved utvikling, er det nye analyseverktøyet Poverty and Social Impact Analysis (PSIA), som har til hensikt å kartlegge fordelingsvirkninger av økonomisk-politiske tiltak i forkant av at disse gjennomføres. Spesielt skal det legges vekt på virkninger for de fattigste og mest utsatte samfunnsgruppene. Dette verktøyet er et håndfast tiltak for å integrere den overordnede målsetningen om fattigdomsreduksjon i utarbeidelsen av de nasjonale strategiene, som igjen danner grunnlaget for forholdet mellom finansinstitusjonene og det enkelte utviklingsland.
Holdningen til statens rolle i utviklingsprosessen har også gjennomgått betydelige endringer. Det erkjennes nå at et vel fungerende myndighetsapparat som er i stand til å levere grunnleggende tjenester til befolkningen, og som har de nødvendige institusjonelle rammer for markedet, er avgjørende forutsetninger for sosial og økonomisk utvikling.
En annen endring i Verdensbankens tilnærming er den økte vekt som legges på at mottakerlandets egne myndigheter må ta ansvar for utviklingsprosessen, og at de internasjonale givernes rolle ikke er å styre denne, men å bidra til den. Denne utviklingen i Verdensbankens tilnærming er i samsvar med viktige prinsipper i norsk utviklingspolitikk. Et sentralt prinsipp er at utviklingslandene selv skal ha nasjonalt eierskap til utviklingsprosessen. Derfor må utviklingsressurser i langt høyere grad enn tidligere gå til land som tar ansvar for egen utvikling.
En nærmere gjennomgang av Verdensbankens virksomhet er gitt i St.prp. nr. 33 (2002-2003) Om samtykke til at Norge deltar i den 13. kapitalpåfylling i Det internasjonale utviklingsfondet (IDA).
Regionalbankene
De regionale utviklingsbankene utgjør et viktig supplement til Verdensbanken og bilateralt utviklingssamarbeid. De har i prinsippet samme hovedfunksjoner som Verdensbanken, ved at de gir lån til utviklingsland på vilkår tilpasset landenes økonomiske situasjon, og finansieres på samme måte med bidrag fra medlemslandene. De har imidlertid ikke samme kapasitet som Verdensbanken til å drive forskning og legge premisser for den internasjonale utviklingsdebatten.
Boks 4.4 De regionale utviklingsbankene
Den interamerikanske utviklingsbanken (IDB) er den største av de tre regionalbankene med et utlånsvolum i 2000 på ca. 62 milliarder kroner. IDB gir i hovedsak lån til mellominntektsland på gunstige vilkår, men har også en egen utlånsordning (FSO) for de fattigste medlemslandene som ikke er i stand til å betjene vanlige lån.
Den asiatiske utviklingsbanken (AsDB) hadde et samlet utlånsvolum på ca. 45 milliarder kroner i 2000. Omkring 70 prosent var gunstige lån til mellominntektsland, mens resten var sterkt subsidierte utlån til de fattigste landene gjennom et eget utviklingsfond (AsDF).
Den afrikanske utviklingsbanken (AfDB) hadde et samlet utlånsvolum på 16,5 milliarder kroner i 2000. Omtrent halvparten ble kanalisert gjennom bankens fond for de fattigste landene (AfDF).
Regionalbankene har betydelig regional kunnskap og legitimitet i den aktuelle regionen. Dette gjør dem godt egnet til å gå i dialog med nasjonale regjeringer, og utforme regionalt tilpassede strategier. De tre regionalbankene (AsDB, AfDB og IDB) lånte ut til sammen ca. 124 milliarder kroner i 2000. Til sammenligning var summen av utlån og garantier fra Verdensbankgruppen samme år ca. 175 milliarder kroner.
De senere år har regionalbankene styrket sitt fokus på fattigdomsreduksjon som det overordnede mål. Likeledes legges det økende vekt på å forankre virksomheten i nasjonale utviklingsstrategier og å samordne innsatsen med Verdensbanken og andre sentrale aktører. Fra norsk side støttes det aktivt opp om denne utviklingen med utgangspunkt i Tusenårsmålene og Regjeringens handlingsplan for fattigdomsbekjempelse.
4.4 Innflytelse og innsyn i multilaterale finansinstitusjoner
De multilaterale finansinstitusjonene, og da særlig IMF og Verdensbanken, har vært kritisert for å være lukkede og lite demokratiske organisasjoner. Slike kategoriske beskrivelser er nok noe mindre gyldige idag enn tidligere grunnet reformer, særlig hva gjelder åpenhet. Ikke desto mindre er det fortsatt betydelig rom for forbedring. Dette var bakgrunnen for at FN-konferansen om finansiering av utvikling i Monterrey (jfr. kap. 4.3) resulterte i en enighet omkring behovet for å styrke utviklingslandenes stemme i IMF og Verdensbanken. Dette gjaldt særlig for de fattigste landene. Norge bidro aktivt til å oppnå enighet på dette punktet.
I både IMF og Verdensbanken er medlemslandenes relative størrelse i verdensøkonomien utgangspunktet for formelle forpliktelser om bidrag og den formelle stemmevekt i de styrende organer.
I IMF er stemmevekten til hvert medlemsland basert på kvoten landet har i IMF. Som verdens desidert største økonomi har USA ca. 17 prosent av stemmevekten, mens Norges stemmevekt er 0,78 prosent. I Verdensbankgruppen og regionalbankene følger stemmevekten det enkelte lands andel i aksje- og fondskapitalen. Den norske andelen er 0,64 prosent i IBRD og 1,52 prosent i IDA.
Det er flere årsaker til at stemmevekten fordeles på denne måten. En årsak er hensynet til samsvar mellom forpliktelser og rettigheter, slik at de betalingssterke medlemmene skal se seg tjent med å bidra til aksjekapital og fond. Dersom giverlandene ikke kan sikres en innflytelse over anvendelsen av midlene som står i forhold til deres bidrag, vil det kunne undergrave medlemslandenes vilje til å bidra, og dermed også undergrave institusjonenes eksistensgrunnlag.
Det er imidlertid sjelden at vedtak blir fattet på grunnlag av formelle avstemninger. Beslutninger baserer seg i all hovedsak på enstemmighet, noe som gjør at også mindre land, som for eksempel Norge, kan ha betydelig innflytelse. Likefullt er det et reelt dilemma at særlig de fattigere landene har en begrenset mulighet til å øve innflytelse, både på grunn av sine begrensede ressurser og på grunn av formelle regler i institusjonene. Derfor er det avgjørende å følge opp enigheten fra Monterrey. Blant de forslag som har vært luftet er å etablere en tredje styreplass for Afrika sør for Sahara i begge institusjoner.
Den kanskje viktigste måten å få til raske forbedringer på kort sikt er å øke de fattige utviklingslandenes evne til å utnytte bedre den forhandlingsmakt som ligger i at man så langt som mulig tilstreber enstemmighet i de to institusjoners styrer. En flaskehals er ofte den faglige og administrative kapasiteten, såvel i mottakerlandenes administrasjon som i deres valggruppekontorer i institusjonene. Endringer i den eksisterende fordelingen av kvoter og stemmevekt drøftes også, spesielt med tanke på at en del fremvoksende økonomier er underrepresentert i forhold til sin økende økonomiske tyngde i verdensøkonomien.
Norge vil arbeide aktivt for reformer som kan bidra til å styrke de fattigste landenes reelle innflytelse i IMF og Verdensbanken. Noen sentrale reformforslag og Norges holdning til disse er trukket frem i boks 4.5.
Boks 4.5 Norges holdning til tiltak for å styrke de fattige lands innflytelse i IMF og Verdensbanken
Regjeringen
støtter en økning i andelen basisstemmer i IMF og Verdensbanken og derved en tilsvarende reduksjon i den andel av stemmene som følger av landenes relative størrelse i verdensøkonomien,
støtter forslag som vil øke den analytiske kapasitet til utviklingslands valggruppekontorer og etablere et ressurssenter for å støtte særlig valggruppekontorer som representerer mange land, slik som de afrikanske valggruppene,
foreslår å legge til rette for tettere kontakt mellom de afrikanske lands myndigheter og deres valggruppekontorer, herunder avholdelse av jevnlige møter i regionen mellom myndighetene og deres valggruppekontor for å drøfte spørsmål av særlig viktighet for institusjonenes virksomhet,
går inn for en bredere og mer representativ deltakelse fra låntakerlandene i påfyllingsforhandlingene i Verdensbankens utlånsordning for de fattigste landene (IDA).
For å styrke allmennhetens innsyn har IMF og Verdensbanken økt den utadrettede informasjonen om virksomheten. Informasjon om strategier, planlegging, enkeltprosjekter og evalueringer er nå offentlig tilgjengelig på en helt annen måte enn tidligere. IMF har også oppfordret medlemslandene til å offentliggjøre rapportene fra de bilaterale konsultasjonene, noe blant annet Norge har gjort. Begge institusjonene har aktivt søkt å styrke dialogen med det sivile samfunn. Regjeringen vil fortsatt støtte tiltak for å bedre innsynet i og åpenheten omkring de internasjonale finansieringsinstitusjonenes virksomhet.
I hvilken grad virksomheten til de internasjonale finansinstitusjonene oppfattes som legitim, er likevel mer avhengig av hvilke resultater virksomheten skaper. IMF bidrar til makroøkonomisk stabilitet som en nødvendig forutsetning for en sunn økonomisk utvikling, mens Verdensbanken og regionalbankene supplerer det internasjonale kapitalmarkedet ved å kanalisere økonomiske ressurser fra de rike til de fattige landene. Virksomheten til de multilaterale finansieringsinstitusjonene er derfor av stor betydning for vår evne til å nå overordnede politiske målsettinger om verdiskaping og fattigdomsbekjempelse.
4.5 Regjeringens mål
Gjennom å bidra til å realisere lønnsomme investeringer har kapitalmarkedene en vesentlig funksjon i arbeidet for å sikre global og nasjonal verdiskaping. De fattigste landene som har størst behovet for tilførsel av kapital, har imidlertid ikke mulighet for å hente kapital i markedet, hvilket gjør de multilaterale finansieringsinstitusjonene til sentrale instrumenter i kampen mot fattigdom. Regjeringen vil
være en pådriver i det internasjonale arbeidet for å redusere fattige lands gjeldsbyrde gjennom HIPC-mekanismen, herunder rask og omfattende gjeldslette til land som kommer ut av krig, samt bidra til å sikre finansieringen av HIPC Trust Fund og åpne for multilateralt koordinerte gjeldsbytter overfor mellominntektsland,
videreføre dagens politikk med ensidig beslutning om 100% ettergivelse av norske fordringer på de fattigste utviklingslandene på det tidspunkt dette vil komme det enkelte land til gode, samt arbeide for at flere kreditorland skal følge en tilsvarende linje,
være en pådriver for en større grad av fattigdomsorientering og mottakerorientering i de internasjonale finansieringsinstitusjonenes virksomhet, med utgangspunkt i utviklingslandenes egne fattigdoms- og utviklingsstrategier,
bidra aktivt til det internasjonale arbeidet for å bedre finansmarkedenes virkemåte gjennom blant annet utviklingen av internasjonale standarder for tilsyn og regelverk, og ved å basere tilsynet med det nasjonale finansmarkedet på internasjonale standarder og metoder,
delta aktivt i det internasjonale arbeidet gjennom blant annet IMF for å sikre makroøkonomisk stabilitet og å forhindre finansielle kriser,
være en pådriver for økt vektlegging av godt styresett og kampen mot korrupsjon i samarbeidet mellom de multilaterale finansieringsinstitusjonene og låntakerlandene,
arbeide for at IMF skal gå forsiktig frem i arbeidet for liberalisering av kapitalmarkedet i låntakerlandene, og at kravene som stilles til låntakerlandene må tilpasses bedre til det enkelte lands behov og forutsetninger,
støtte arbeidet med å forenkle og konsentrere innholdet i IMFs kondisjonalitetskrav med utgangspunkt i IMFs kjerneoppgaver, samt styrke samordningen av virksomheten til IMF og Verdensbanken,
støtte tiltak for å bedre innsynet i og åpenheten omkring de internasjonale finansieringsinstitusjonenes virksomhet,
arbeide for å styrke utviklingslandenes reelle innflytelse i IMF og Verdensbanken.
Fotnoter
Arbitrasjehandel er handel med verdipapirer og valuta der fortjenesten baserer seg på kursforskjeller mellom ulike markeder.
ERM-samarbeidet (Exchange Rate Mechanism) var et frivillig valutakurssamarbeid som ble etablert innenfor rammen av daværende EF i 1979. Kursene kunne svinge innenfor fastsatte svingningsmarginer som medlemslandenes sentralbanker forpliktet seg til å forsvare. Valutauroen i 1992-1993 førte til at svingningsmarginene ble utvidet, og at Storbritannia og Italia forlot ERM-samarbeidet i september 1992.
Lavinntektsland er land med en brutto nasjonalinntekt (BNI) per capita på 745 USD eller mindre i 2001. Mellominntektsland er land med BNI per capita mellom 745 og 9205 USD samme år.
Offisielle strømmer er i figuren et nettobeløp som inkluderer gavebistand (unntatt teknisk bistand), multilaterale og bilaterale lån, fratrukket mottakerlandets tilbakebetaling av avdrag og renter.
Private strømmer er i denne sammenheng et nettobeløp som inkluderer private lån og direkte investeringer, fratrukket betalte avdrag og renter på lån, samt uttak av fortjeneste fra investeringene.
G7-landene er USA, Japan, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Italia og Canada.
G10 består av ialt 11 land: G7-landene, Nederland, Belgia, Sveits og Sverige.
At det sørlige Afrika likevel har en lavere gjeldsbetjening, har sammenheng med at disse landene i liten grad har privat gjeld (ca. 8 prosent av total gjeld), og dessuten har en stor andel gjeld (ca. 48 prosent) med lang nedbetalingstid og lav rente. I Latin-Amerika er situasjonen motsatt med stor andel privat gjeld (ca. 35 prosent og liten andel gjeld på konsesjonelle vilkår (ca. 5 prosent).