St.meld. nr. 32 (2004-2005)

Om flytting av Luftfartstilsynet til Bodø

Til innhaldsliste

15 Reviderte virkemidler for gjennomføring av flyttevedtaket

Brev frå Luftfartstilsynet til Samferdselsdepartementet 14. januar 2005

Det vises til departementets brev 04.01.05 samt møte i departementet 13. ds.

Resultatet av andre rekrutteringsrunde

Vi vil for ordens skyld opplyse at andre rekrutteringsrunde nå er formelt avsluttet. Det meldte seg 120 søkere, hvorav åtte ble innstilt etter den ordinære søknadsbehandlingen. Det er tilsatt 3 nye medarbeidere; en fra Bodø, en fra Gardermoen/Maura og en fra Sverige. Den andre rekrutteringsrunden medførte utgifter på 3,1 millioner kroner.

Antallet oppsigelser

Vi har inntil dags dato registrert oppsigelser fra 35 medarbeidere her i Oslo. En av de nytilsatte i Bodø har også fratrådt, slik at det for tiden er 17 under opplæring i Bodø. De tre sist tilsatte vil starte 01.04.05.

Prinsipper for den videre behandling

Det er vår vurdering at det må fastlegges noen prinsipper for den videre gjennomføring av flytteprosjektet som tar utgangspunkt i den formentlig viktigste forutsetningen som lå til grunn for Stortingets vedtak: Flysikkerheten skal ivaretas gjennom hele omstillingsperioden.

Det er følgelig vår tilråding at det slås fast som prinsipp at flytteprosessen må ta tilbørlig hensyn til at driften skal være rasjonell og sikre full ivaretakelse av det flysikkerhetsmessige ansvaret. Flyttedatoen må tilpasses dette prinsipp.

Når det gjelder forholdet til de kompetansekrav som stilles til de nye medarbeiderne i Bodø, er det vår tilråding av det slås fast som prinsipp at det ikke er ønskelig med noen senkning av kvaliteten for medarbeiderne i forhold til de som har blitt tilsatt etter at Luftfartstilsynet ble etablert 01.01.00.

Det er vår vurdering at dagens krav til kompetanse tilfredsstiller de krav og retningslinjer som følger av internasjonalt regelverk og at dagens praktisering gir tilstrekkelig fleksibilitet for rekrutteringen. Forholdet til søkere med militær bakgrunn endrer ikke dette bildet. Det må her vises til at det er grunnleggende forskjell mellom sivil og militær sektor i luftfarten. Et opplæringsprogram for personer med teknisk militær bakgrunn vil fordre lang utplassering i en sivil ved­likeholdsvirksomhet og vurderes ikke som ­hensiktsmessig (se også kapittel 5.2 i Luftfartstilsynets konsekvensanalyse av januar 2003).

Det er videre vår tilrådning at for å imøtekomme det førstnevnte prinsipp, bør det fastlegges som et eget prinsipp at alle stillinger og funksjoner i Luftfartstilsynet skal være besatt. For å oppfylle dette må det legges til grunn en generell fleksibilitet for flyfaglige stillinger til varig tilsetting i Bodø eller Oslo avhengig av søkernes preferanser, dog slik at det under ellers like forhold gis preferanse til søkere som ønsker å etablere seg i Bodø. Dette er et prinsipp som i alle fall må gjelde inntil videre.

Vår siste tilråding er at det fastlegges som prinsipp at det i årene fremover er en generell aksept for at det kan være dobbelt bemanning i enkelte flyfaglige stillinger, slik at opplæringsbehovet kan ivaretas på en tilfredsstillende måte.

Virkemidler

Det er vår vurdering at en oppfyllelse av Stortingets forutsetning om full ivaretakelse av flysikkerheten, må bygge på dagens organisasjon i Oslo. Vi ser det da slik at det er vår utfordring å motivere de ansatte i dag til å bli lengst mulig i sine stillinger.

Departementet har allerede akseptert at alle medarbeidere som er ansatt i Oslo i dag og som har fylt 60 år innen 01.01.07, vil kunne fortsette i sine stillinger i Oslo inntil de fratrer som følge av oppsigelse eller pensjonering. Dette gjelder for øyeblikket 27 stillinger, men en del av disse vil fratre de neste par årene på grunn av pensjonering. I tillegg er nå ytterligere 2 personer gitt slike vilkår etter særskilt fullmakt fra departementet, samtidig som 5 nye er under rekruttering.

Det er vår tilråding som et virkemiddel at de flyfaglige medarbeiderne gis tilbud om å kunne pendle mellom bosted og Bodø etter at flyttingen er gjennomført. Forutsetningen for dette er at det søkes særskilt dispensasjon fra dagens regler, slik at pendling kan vare i mer enn 2 år og at det gis full dekning for utgifter til reise, kost og losji. Vi legger til grunn at pendling tilbys på ukebasis.

Det er vår tilråding som et virkemiddel at flere flyfaglige medarbeidere i dagens organisasjon gis tilbud om å kunne fortsette i sine nåværende stillinger i Oslo inntil de fratrer som følge av oppsigelse eller pensjonering. I utgangspunktet var vårt forslag at dette tilbudet gis til alle flyfaglige medarbeidere som vil ha fylt 50 år innen 01.01.07.

Vi har i forkant av vårt møte med departementet kartlagt holdningen til et tilbud om pendling etter de ovennevnte prinsipper blant de flyfaglige medarbeiderne. Det viste seg da at det var svært liten interesse for dette. Kun en medarbeider svarte positivt på forespørselen, mens to ga uttrykk for at de kunne være interessert i pendling for en kortere periode, dersom de ikke fant en annen tilfredsstillende stilling utenfor Luftfartstilsynet før 01.01.07. Det er allikevel vår holdning at dette tilbudet bør etableres.

Med det utgangspunktet kartleggingen avdekker, vil vi imidlertid tilrå at tilbud om å kunne fortsette i sine nåværende stillinger, gis til flyfaglige medarbeidere uten noen nedre aldersgrense. Med noe avgrensning i gruppen flyfaglige medarbeidere, har vi kommet til at det kan dreie seg om i overkant av 40 medarbeidere som er svært viktige for å opprettholde alle normale funksjoner innenfor flysikkerhetsarbeidet.

Det er vår tilråding som virkemiddel at de stillinger som er ledige og som hindrer Luftfartstilsynet i å utføre et tilfredsstillende arbeid på alle områder, nå utlyses med den form for fleksibilitet som nevnt overfor som prinsipp. Deretter lyses stillinger ledige når det oppstår vakanser. Det synes ikke hensiktsmessig å igangsette noen tredje puljevis rekrutteringsrunde nå ut fra de erfaringene vi har trukket ut av de to første rundene.

Det er videre vår tilråding som virkemiddel at det legges til rette for en kontinuitet i ledelsen av Luftfartstilsynet. Det er vår vurdering at ledelsen bør holdes samlet i størst mulig utstrekning. Ledelsen bør videre befinne seg der tyngdepunktet av medarbeiderne er. Vi vil i den forbindelse vise til de erfaringer som gjelder i alt sikkerhetsmessig arbeid, om at sikkerhetstenkning må ha en solid forankring i en tilstedeværende ledelse, før det kan forventes at medarbeiderne følger opp dette på en tilsvarende tilfredsstillende måte. Det kan opplyses at vi nå vil igangsette en nærmere utredning av hvordan en midlertidig delt løsning mellom Bodø og Oslo kan kombineres på en klok måte med ivaretakelse av hensynet til tilsynsarbeidet.

Vi vil så tidlig som mulig vurdere hvorvidt den del av virksomheten hvor rekrutteringen så langt har vært vellykket, kan etableres i Bodø før tyngdepunktet for øvrig ligger der. Vi har nevnt at dette kan gjelde bl.a. Securityseksjonen. Gjennom et slikt tiltak vil vi også kunne få en fast stedlig lederordning som er fullt ut tilfredsstillende.

Det er vår tilråding som virkemiddel at vi også i fremtidige rekrutteringer legger vekt på direkte søk (headhunting) og henvendelser. Dette har vært benyttet i omfattende grad i de to gjennomførte rekrutteringsrundene, og vi vil nå vurdere om vi kan benytte informasjon fra vårt eget registreringssystem NORCAS i dette arbeidet. Det må imidlertid først klarlegges om det er lovlig å benytte dette verktøyet i en slik sammenheng. Det er allerede etablert kontakt med Datatilsynet om dette.

Søkergrunnlaget i Norge

Vi har foretatt en grov kartlegging av aktuelle søkere innenfor de kjerneområdene vi rekrutterer til, operative og tekniske inspektører/ingeniører. Innenfor disse områdene er det i dag 65 – 70 medarbeidere. Det stilles noe ulike krav til de enkelte stillinger innenfor disse samlebetegnelsene. Dersom vi konsentrerer oss om de grunnleggende kravene for de operative med minst 5 000 flytimer som kaptein og gyldige rettigheter (CPL eller ATPL) og for de tekniske med minst 7 års erfaring fra sivil sektor og gyldig teknisk sertifikat, finner vi henholdsvis 539 innen operativ sektor og 622 innen teknisk sektor. Av disse er 37 innen operativ sektor og 102 innen teknisk sektor bosatt i Nord-Norge. I Midt-Norge og Sør-Norge er de tilsvarende tallene 491 og 520.

Dette er et grovt anslag over størrelsen på det markedet vi henvender oss til når det gjelder de viktigste stillingene i Luftfartstilsynet. Det må imidlertid tilføyes at det faktiske marked selvfølgelig er langt mindre når det tas hensyn til andre forhold enn kun oppfyllelse av de viktigste formelle kravene, for eksempel personlig egnethet som inspektør.

Det er vår vurdering at utfordringen ligger i å få aktuelle kandidater til å flytte fra Sør-Norge og Midt-Norge til Bodø, ettersom pendlerordninger, ut fra det vi har nevnt tidligere, neppe vil være aktuelt for særlig mange og heller ikke på lengre sikt.

Ressursfordelingen

Av hensyn til sakens korrekte fremstilling, ønsker vi å opplyse at ressursene i Luftfartstilsynet er fordelt som følger:

Teknisk-operativ avdeling49 årsverk
Utdannings- og lufthavnavdelingen46 årsverk
Luftfartsjuridisk avdeling (inkl. analyseseksjonen)27 årsverk
Ledelse, kvalitet, informasjon, flymedisin og administrasjon26 årsverk
Sum:148 årsverk

Dette er den fordelingen som vil bli fulgt i oppbyggingen i Bodø og det innebærer noen mindre endringer i forhold til dagens organisasjon. Det er 15 årsverk avsatt til administrasjon, men noe av disse ressursene går direkte inn i tilsynsarbeidet. I de tre fagavdelingene er det ingen administrative ressurser eller sekretærbistand. Vi legger til grunn at 116 av stillingene er knyttet direkte til det flyfaglige arbeidet og at disse i tillegg støttes av 17 luftfartsjuridiske medarbeidere.

Vi finner det riktig å informere formelt om dette siden det stadig kommer påstander om en annen ressursfordeling ut i offentligheten.

Innretning av dagens avtaler med de ansatte

Departementet har stilt spørsmål om den praktiske innretningen av den avtaleordning som er inngått med dagens ansatte. Departementet var som kjent trukket inn i vurderingen av den ordningen før den ble innført. Avtalene gav Luftfartstilsynet en oversikt som viser hvilke stillinger som måtte lyses ledige, fordi dagens stillingsinnehavere ikke ville flytte til Bodø. Dette var nødvendig informasjon for gjennomføringen av flyttevedtaket. Ordningen var allikevel slik innrettet at alle medarbeiderne hadde angrefrist i forhold til avtaletype frem til 31.12.04. Det var vår vurdering at vi ville kunne håndtere det dersom en gruppe ansatte ombestemte seg og allikevel ville flytte til Bodø etter å ha tenkt seg om halvannet års tid og med flyttedatoen nærmere enn når Stortingets vedtak ble gjort. Vi kan opplyse at det faktisk var noen medarbeidere som ønsket å endre avtale innen fristen, men det var kun medarbeidere som hadde opplyst at de ville flytte som endret avtale til at de ikke vil flytte allikevel.

Lønn

Vi legger til grunn at det er tilstrekkelig fleksibilitet i statens lønnssystem til at vi kan håndtere ulike behov uten ytterligere fullmakter. Lønn har så langt ikke utgjort noen vesentlig faktor i rekrutteringsprosessen.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Departementet har anmodet om at vi klargjør de økonomiske og administrative konsekvenser av disse reviderte virkemidlene. Vår vurdering er at det vil være viktig å beholde et flyttebudsjett lenger enn opprinnelig forutsatt fra departementets side, men vi kan ikke nå vurdere om det vil være behov for tilleggsmidler utover det som allerede er innmeldt. Ettersom rekrutteringen ikke går som planlagt, er heller ikke forbruket som forutsatt. Videre vil forbruket gå ytterligere ned, dersom departementet finner å kunne akseptere en senkning eller fjerning av aldersgrensen for de som tilbys varig tilsetting i Oslo. Disse medarbeiderne vil nødvendigvis (som en følge av det) miste den bonusordning som de har i dag og flytteutgiftene vil bli redusert.

Ønske om særskilt fullmakt

Havarikommisjonen for Sivil Luftfart og Jernbane har i sin foreløpige rapport om flysikkerheten i Norge pekt på tre viktige områder hvor Luftfartstilsynet i dag ikke er i stand til å gjøre tilfredsstillende arbeid. Innenfor områdene luftdyktighet og helikopter har vi allerede fått fullmakter som gjør at vi nå arbeider med rekruttering av nye medarbeidere. Selv om det vil ta lang tid før nye medarbeidere er i stand til å utøve selvstendig tilsynsarbeid, vil i det minste den konkrete ekspertisen på området komme på plass og de vil kunne virke sammen med andre erfarne inspektører i det direkte tilsynsarbeidet overfor markedet.

Vi har imidlertid ikke vært i stand til å finne noen løsning innenfor området analyse. Lederstillingen i den seksjonen har nå vært lyst ledig to ganger uten at det har innkommet søknader fra kvalifiserte personer. Vi vil nå be om fullmakt til å utlyse denne stillingen med den samme fleksible ordning som for luftdyktighet og heli­kopter.

Det vil være ønskelig at departementet også vurderer om vi kan gjøre det tilsvarende med lederstillingen i vedlikeholdsseksjonen og de to ledige inspektørstillingene innenfor allmennflygning. De har vært lyst ledig med tjenestested i Bodø uten at vi har fått kvalifiserte søkere.

Avslutning

Det er viktig å få en rask avklaring i forhold til den oppståtte situasjonen i Luftfartstilsynet. Vi håper derfor på et snarlig svar, og vil ellers stå til departementets disposisjon for ytterligere informasjon når det gjelder de foreslåtte virkemidler og etter behov i arbeidet med meldingen til Stortinget.

Med vennlig hilsen

Per-Arne Skogstad

Luftfartsdirektør

Robert Haast

informasjonsdirektør