St.meld. nr. 32 (2004-2005)

Om flytting av Luftfartstilsynet til Bodø

Til innhaldsliste

1 Finansiering av personalpolitiske tiltak i 2003 i forbindelse med flyttevedtak

Brev frå Luftfartstilsynet til Samferdselsdepartementet 11. juli 2003

Det vises til vår telefonsamtale 10.07.03 med fung. avdelingsdirektør Signe Moe om ovenstående. Det vises også til våre tidligere brev om det samme, herunder også Samferdselsdepartementets brev 23.06.03 vedrørende tilsynet med helikoptervirksomheten på kontinentalsokkelen.

I forbindelse med vedtaket om å flytte Luftfartstilsynet til Bodø er vi opptatt av at den organisasjonen som etableres i Bodø skal være best mulig skikket til å ta over de tilsynsoppgaver som vi er pålagt. Nesten alle ansatte har på spørsmål sagt at de ikke er interessert i å flytte med til Bodø. I denne forbindelse er det av helt vital betydning at Luftfartstilsynet klarer å beholde eksisterende kompetanse lengst mulig for å kunne bygge opp ny kompetanse hos personer som er villig til å arbeide i Bodø.

For å få dette til må det gjennomføres en del personalpolitiske tiltak.

Vi har nå beklageligvis allerede begynt å se at folk slutter, til dels i sentrale tilsynsstillinger. Vi har derfor fokusert på to kortsiktige tiltak for å stoppe den utviklingen.

Disse tiltakene er:

  1. Insentivlønnsordning for å motivere ansatte til å bli lengst mulig og helst frem til flytting

  2. Tiltak for å opprettholde kompetansen for å kunne fortsette et forsvarlig tilsyn innenfor tung helikoptervirksomhet.

Insentivlønnsordningen vurderes som det viktigste tiltaket for å få ansatte til å bli frem til flytting. Vi har tidligere beskrevet hvordan denne ordningen tenkes innrettet. Vi mener det er svært viktig at denne ordningen kommer i gang snarest mulig for å stoppe den flukten vi nå ser blant de ansatte. Vi har derfor forutsatt at den skal gjelde fra 1. juli i år. I 2003 har vi så langt oversikt over 21 medarbeidere som har sluttet eller som vil slutte. Dette utgjør 15 % av arbeidsstokken og det innenfor en periode på et halvt år. De fleste av disse sier klart at de slutter som en følge av flyttevedtaket. Denne avgangen står i grell kontrast til en normal turnover på 5 % pr. år.

Vi ber nå om å få tilsagn om midler til å gjennomføre ordningen i første omgang for 2003. Vi vil da umiddelbart ta opp forhandlinger med organisasjonene under den utrykkelige forutsetning at dette nå kun kan gjelde for i år.

Lønnskostnader knyttet til insentivlønnsordningen for 2003 er rimelig enkel å beregne ganske nøyaktig ut fra de forutsetninger som er skissert. På dette grunnlag er behovet for 2003 beregnet til kr 6 090 000.

Beløpet inkluderer arbeidsgiveravgift og feriepenger.

Problemet med at tilsynskompetansen kan forsvinne er allerede i ferd med å skje for tilsynet med tung helikoptervirksomhet, herunder helikoptertrafikken i Nordsjøen. Vår eneste gjenværende inspektør med erfaring fra operativt tilsyn med tunge helikopter har sagt opp sin stilling. Det er engasjert en ny medarbeider som vi håper vil kunne tilsettes i fast stilling i løpet av høsten, men vedkommende har nettopp begynt sin opplæringsperiode og kan foreløpig ikke drive selvstendig tilsyn. Når vi nå mister vår eneste erfarne medarbeider på fagområdet, må vi kjøpe inn opplæringstiltak fra myndigheter i andre land. Dette er et område hvor vi på kort sikt har et klart behov for å sette inn tiltak.

For tilsynet med tung helikoptervirksomhet er følgende tiltak vurdert som aktuelle:

  1. Ekstraordinære eksterne opplæringstiltak for personer under opplæring (foreløpig bare en). Dette vurderes til å koste om lag kr 250 000 i inneværende år for opplæring i utlandet.

  2. Ekstraordinære rekrutteringstiltak for nytt tilsynspersonell på tungt helikopter. Vi ser her for oss bruk av intensiv annonsering i flere typer media, bruk av rekrutteringsfirmaer for å forsøke å hente inn kompetente søkere, samt til bruk ved intervjuer og personvurderinger. Kostnadene for dette kan fort bli om lag kr 400 000 siden vi har må benytte flere virkemidler.

  3. Innleie av ekstern konsulenthjelp for å bistå ved gjennomføringen av tilsyn. Vi vil forsøke å leie inn bistand fra andre lands luftfartsmyndigheter. For slik bistand er det snakk om betydelig høyere timepriser enn det et ansettelsesforhold ville medføre. For 2003 vil vi anslå innleie av slik kompetanse til å bli om lag kr 500 000.

Disse tiltakene vil delvis kunne supplere hverandre, men tiltak b og c vil til dels kunne bli alternative, slik at en regner med et totalt behov på om lag kr 800 000 til 900 000 for alle tiltakene under dette punktet.

Luftfartstilsynet har ikke midler over ordinært budsjett til å ivareta ovennevnte tiltak. Til tross for at behovet vurderes som akutt kan ovennevnte tiltak ikke iverksettes uten tilførsel av nye bevilgninger.

Til sammen vil budsjettbehovet til dette for 2003 beløpe seg til kr 6 990 000.

Vi vil avslutningsvis igjen understreke viktigheten av at tiltakene kan iverksettes raskt for å bli effektive og håper på departementets snarlige tilbakemelding.

Med vennlig hilsen

Per-Arne Skogstad

Luftfartsdirektør

Tore Aas

underdirektør