St.meld. nr. 32 (2004-2005)

Om flytting av Luftfartstilsynet til Bodø

Til innhaldsliste

2 Ressurssituasjonen i Luftfartstilsynet

Brev frå Luftfartstilsynet til Samferdselsdepartementet 8. august 2003

Vi viser til telefonhenvendelsen fra Bente Risvold 4. august 2003 om ytterligere detaljer omkring status for kompetanse i Luftfartstilsynet, samt vårt brev av 11. juli 2003 om finansiering av personalpolitiske tiltak i 2003 i forbindelse med flyttevedtaket.

Siden regjeringens vedtak ble kjent 5. desember 2002, har følgende medarbeidere i Luftfartstilsynet sluttet eller sagt opp:

Fagområder:LedereMedarbeidereTotalt
Operativt tilsyn044
Teknisk tilsyn156
Luftfartsjuridisk022
Administrativ145
Totalt21517

Vi har hittil registrert kun én oppsigelse som ikke henviser til flyttevedtaket. Av de tre luftfartsjuridiske medarbeiderne, er det to personer som slutter etter å ha hatt ett års permisjon. Alle tre angir i sin oppsigelse at flyttevedtaket er hovedgrunnen til at de ikke ønsker å komme tilbake.

I tillegg er vi orientert av fire medarbeidere i sentrale stillinger, to ledere og to inspektører på teknisk side, at de har konkrete tilbud om nye stillinger og at de benytter sommerferien til å vurdere tilbudene. Dersom disse fire medarbeiderne velger å slutte, vil dette være til vesentlig skade for organisasjonen. Hvor mange flere medarbeidere som er i en tilsvarende situasjon uten å ha orientert oss om det, er ukjent på dette tidspunktet. Til sammen har vi nå registrert 21 medarbeidere som enten har sluttet eller trolig vil slutte. Dette medfører et betydelig ressurstap for Luftfartstilsynet.

Luftfartstilsynet dekker mange fagområder som er besatt med 145 stillinger. Innenfor de fagområdene der det slutter medarbeidere øker sårbarheten betraktelig, særlig fordi noen av dem har svært spesifikk kompetanse og mangeårig erfaring. Ressurstapping innenfor et fagområde har som regel også konsekvenser for andre fagområder. Spesielt fremtredende er den svekkede kompetanse- og ressurssituasjonen på områdene helikoptervirksomhet, luftdyktighet og analyse.

Sistnevnte område omfatter blant annet oppfølgingen av ulykker og hendelser i norsk sivil luftfart og utviklingen av et risikobasert tilsyn. Innenfor de tre nevnte fagområdene har flere personer sluttet i den aktuelle perioden. Siden Luftfartstilsynet ble opprettet har vi erfart at det på grunn av strenge internasjonalt forankrede krav er svært vanskelig å rekruttere personell.

Luftfartstilsynet tilstreber mest mulig stabilitet i flytteprosessen. Tilsagn om å kunne benytte de virkemidlene som er omtalt i brevet av 11. juli 2003, vil kunne bidra til større ro og kontinuitet i organisasjonen. Luftfartstilsynet ber derfor igjen om tilleggsbevilgninger til dette formålet.

Neste utfordring vil bli medarbeidernes aktive deltakelse i oppbyggingen av en «ny» organisasjon, samtidig med at den «gamle» organisasjonen avvikles. For stor avgang i den fasen vi er inne i nå, kan gjøre oppbyggingsfasen svært vanskelig.

Med vennlig hilsen

Robert Haast

fung.

Luftfartsdirektør

Pål Kristen Rønnevik

fung.

administrasjonsdirektør