2 Utenriksdepartementets arbeid for økt åpenhet
Det er Regjeringens målsetting å bidra til størst mulig åpenhet om utførselen av norsk forsvarsmateriell, samt om politikken og praktiseringen av regelverket som gjelder for den strategiske eksportkontrollen i Norge. Siden den første meldingen om den strategiske eksportkontrollen ble fremlagt i 1996 har åpenheten om forsvarsmaterielleksporten blitt betydelig styrket.
Som betingelse for utførselstillatelse for forsvarsmateriell blir eksportørene pålagt omfattende rapporteringsforpliktelser. Dette krever godt innarbeidede systemer og rutiner i den enkelte bedrift. Utenriksdepartementet legger stor vekt på å kvalitetssikre materialet slik at informasjonen som gis i den årlige stortingsmeldingen er så korrekt og komplett som mulig.
Regjeringen besluttet allerede i 1995 å utarbeide en egen årlig stortingsmelding om forsvarsmaterielleksporten fra Norge. Bakgrunnen var at handelsstatistikken fra Statistisk sentralbyrå (SSB) ikke reflekterer presis informasjon om denne eksporten. SSBs statistikk bruker en varekategori som bl.a. omfatter sivile våpen (bl.a. jakt- og konkurransevåpen), og som ikke dekker varer som for eksempel militære kommunikasjonssystemer.
Økt innsyn om eksporten vil måtte skje innenfor rammen av de begrensninger som taushetsplikten i eksportkontrolloven setter. I henhold til loven plikter enhver å gi Utenriksdepartementet den bistand som kreves for å kontrollere at bestemmelsene i loven eller forskriftene blir fulgt. Det gjelder alle opplysninger som anses nødvendige for Utenriksdepartementets behandling av søknader om eksportlisens. En slik rett til innhenting av bedriftsfølsom informasjon har sitt motstykke i de strenge taushetsbestemmelsene i loven.
Årets melding følger i hovedsak samme format som St.meld. nr. 29 (2007 – 2008). Samtidig er det lagt vekt på å beskrive varene som er utført nærmere, bl.a. når det gjelder utførsel av sivile varer til militære brukere.
Informasjonen i meldingen omfatter:
beskrivelse av varene som er utført, herunder hvordan varene fordeler seg mellom kategori A- og B-materiell
salg av tjenester og reparasjoner for utenlandske eiere
avslag på lisenssøknader
tillatelser til formidling av forsvarsmateriell fra et tredjeland til et annet
tillatelser til overføring av produksjonsrettigheter
utførsel av håndvåpen
relevante utlån av forsvarsmateriell fra forsvarsmyndighetene
utførsel av sivile varer til militære brukere
utførsel av beskyttelsesutstyr for humanitær minerydding
For å gjøre informasjonen mest mulig oversiktlig og tydelig benyttes grafiske fremstillinger og forklaringer i form av fotnoter.
Stortingets behandling av meldingene om eksporten i 2005, 2006 og 2007 viste at det er bred tverrpolitisk enighet om viktigheten av åpenhet. Stortinget har i den samme perioden også gitt sin tilslutning til den eksportkontrollpolitikk som utøves både når det gjelder forsvarsmateriell og flerbruksvarer.
Ved fremleggelsene i 2007 og 2008 av hhv. St.meld. nr. 33 (2006 – 2007) og St.meld. nr. 29 (2007 – 2008) inviterte Regjeringen presse og organisasjoner til et møte for å presentere eksportkontrollmeldingens innhold. Dette ble tatt godt imot, og Regjeringen tar sikte på å videreføre dette tiltaket.
Regjeringen vil videreføre praksisen med å konsultere og informere Stortinget om saker av særlig omfang og viktighet. Det er etablert forutsigbare retningslinjer for hvordan Utenriksdepartementet skal praktisere regelverket. De årlige stortingsmeldingene som er fremlagt siden 1996, har redegjort for denne praktiseringen og gitt omfattende innsyn i omfanget av eksporten.