5 Brev fra Konkurransetilsynet av 18.12.2002 til Arbeids- og administrasjonsdepartementet
5.1 Konkurransemessig virkning av tildeling av konsesjon for et digitalt bakkenett for fjernsyn
5.1.1 Bakgrunn
Konkurransetilsynet viser til Arbeids- og administrasjonsdepartementets (AAD) brev av 28. november 2002 vedlagt brev fra Kultur- og kirkedepartementet (KKD), samt møte med KKD 19. november 2002 vedrørende ovennevnte.
KKD ber i brev av 22. november 2002 om konkurransemyndighetenes vurdering av konkurransemessige virkninger av en eventuell tildeling av konsesjon for et digitalt bakkenett for fjernsyn (DTT) til Norges televisjon AS (NTV). Det blir også bedt om en identifisering av mulige konkurransemessige forhold det kan være ønskelig å regulere i en eventuell konsesjon.
NTV er heleid av NRK og TV2 med 50 prosent eierandel hver, og er eneste søker til det digtitale bakkenettet. Konsesjonen omfatter tre signalpakker, hvor det oppstilles dekningskrav og innholdskrav til signalpakke én. NTV står fritt til å bygge ut de øvrige signalpakkene på forretningsmessig grunnlag. NTV legger opp til at signalpakke én skal inneholde NRK1, NRK2, TV2 og en for tiden ukjent kanal.
Konkurransetilsynet understreker at det kun er de konkurransemessige forhold ved tildeling av konsesjon for et digitalt bakkenett som her er vurdert. Konkurransetilsynet har ikke vurdert lønnsomheten i prosjektet.
5.2 Konkurransemessige forhold
5.2.1 DTT i konkurranse med andre distribusjonsnett
Konkurransetilsynet er i utgangspunktet positivt til den planlagte utbyggingen av det digitale bakkenettet. Etter Konkurransetilsynets oppfatning kan det digitale bakkenettet i større grad en det nåværende analoge bakkenettet konkurrere med tilbudet fra andre distribusjonsnett som kabeldistribuert fjernsyn og satellittdistribuert fjernsyn. Tilbyderne av satellittdistribuert fjernsyn har allerede gjennomført en overgang til digital teknologi og tilbyderne av kabeldistribuert fjernsyn er i gang med overgangen. Digital teknologi innebærer et utvidet tjenestetilbud i form av at flere kanaler kan distribueres med samme overføringskapasitet, interaktive tjenester og andre relaterte tjenester. Et digitalt bakkenett kan forsterke konkurransen om tilbudet av disse tjenestene.
Konkurransetilsynet er samtidig bekymret for at operatøren av de nye digitale bakkenettet kan opptre konkurransebegrensende og dermed på sikt begrense konkurransen ved tilbudet av digitalt fjernsyn og relaterte tjenester. Konkurransetilsynet er av den oppfatning av at KKD i forbindelse med konsesjonstildelingen kan begrense denne muligheten. Konkurransetilsynet vil nedenfor peke på en del problemstillinger KKD bør være oppmerksomme på ved tildelingen av konsesjonen.
5.2.2 Eksklusivsavtaler som kan virke begrensende i konkurransen mellom tilbudet av fjernsyn og relaterte tjenester fra de ulike distribusjonsnettene
TV2 og NRK vil som innholdstilbydere ha muligheter til å påvirke NTVs konkurransesituasjon i forhold til konkurrerende distribusjonskanaler. Tilgang til både NRK og TV2 som en del av pakketilbudet er av stor betydning for en distributørs mulighet til å konkurrere med NTV. Som eiere av NTV kan NRK og TV2 ha et insentiv til å redusere konkurrerende distribusjonsnetts evne til å konkurrere med NTV.
Ved å gi NTV eksklusivitet til innhold kan TV2 og NRK begrense konkurrerende tilbyderes evne til å konkurrere med NTV. For NTV isolert sett kan det være kommersielt fordelaktig å ha eksklusivavtaler med TV2 og/eller NRK. Dette vil gjøre tilbudet mer attraktivt ovenfor brukerne og direkte øke inntektspotensialet til NTV. Samtidig vil slike eksklusivavtaler indirekte gjøre NTV til en mer attraktiv forhandlingspartner og gi NTV en sterkere forhandlingsposisjon ovenfor andre attraktive innholdstilbydere. Dette kan innebære en ytterligere konkurransefordel for NTV.
NRK og/eller TV2 kan også ha andre kommersielle interesser av å inngå eksklusivavtaler med NTV. Store deler av kapasiteten i signalpakke én er satt av til fjernsynsrelaterte tjenester, blant annet interaktive tjenester. En del av inntektene til NTV og eierne ventes å komme fra inntjening fra relaterte interaktive tjenester. NRK og TV2 vil ikke ha det samme inntektspotensialet ved distribusjon gjennom andre distribusjonsnett ettersom tilbyderne i disse nettene tilbyr egne interaktive tjenester. Ved å vri konkurransen mot NTVs tilbud av fjernsyn gjennom eksklusivavtaler kan selskapene øke inntjeningen fra egne interaktive tjenester.
Konkurransetilsynet mener derfor at det, helt eller delvis, bør pålegges restriksjoner i NTVs adgang til å inngå eksklusivavtaler. Det bør settes som vilkår for konsesjonen at de kanaler som inngår i den landsdekkende signalpakken gjøres tilgjengelig for kabel- og satelittdistributører.
5.2.3 Innlåsninger som kan virke begrensende i konkurransen mellom tilbyderne av fjernsyn og relaterte tjenester fra de ulike distribusjonsnettene
I løpet av utbyggingsperioden av DTT vil NTV tilby alle lisensbetalende husstander en digital tv-boks som er nødvendig for at brukerene skal kunne nyttigjøre seg NTVs tjenester. Boksene er planlagt distribuert ved at hver husstand fritt får tildelt en verdikupong som kan løses inn i en tv-boks hos angitte elektronikkforhandlere. Elektronikkforhandlerne får boksene fra NTV, og er produsert på anbud etter NTVs spesifikasjoner.
NTVs tjenester er adgangskontrollerte, og brukerne må ha et dekrypteringskort for å kunne benytte tjenestene. NTV har i konsesjonssøknaden fastsatt en årlig kortavgift på NOK 400 (eks. mva.) og forutsetter en bindingstid på 3 år. Det kreves en digitalboks per fjernsynsapparat. For den første tv-boksen betales kortavgiften årlig. Dersom kunden ønsker flere tv-bokser må det betales forskuddsvis for kortavgiften i hele bindingstiden.
Ved valget av teknologi har NTV i søknaden lagt opp til åpne tekniske løsninger i samsvar med Nordig II. Konkurransetilsynet er positivt til dette valget. Utformingen av mottakerutstyr kan ha en innlåsende effekt dersom det velges særegne teknologiske løsninger som innebærer at brukerne belastes kostnader ved å skifte tilbyder. Innlåsningen innebærer at en tilbyder kan utnytte markedsmakt ovenfor eksisterende kunder.
Åpne løsninger er ikke i seg selv tilstrekkelig til å motvirke denne innlåsningseffekten. Dersom mottaksfunksjonen i utstyret utformes slik at den bare kan motta signaler fra det digitale bakkenettet og dersom utstyret ikke har en åpning for et eksternt krypteringssystem, må brukeren likevel investere i nytt utstyr for å motta tjenester fra andre distribusjonsnett som kabel og satellitt. Konkurransetilsynet er derfor av den oppfatning at brukerne bør stå friere til å velge mottaksutstyr enn den løsningen NTV har lagt opp til. Det bør tilrettelegges for løsninger der brukerne kan benytte uavhengig mottaksutstyr som støtter de åpne løsningene NTV har planlagt å benytte, og som samtidig kan brukes til å motta fjernsyn fra andre distribusjonsnett. Dette kan løses ved at verdikupongene ikke betinger at brukeren veksler denne inn i NTVs eget utstyr eller ved at det stilles kompatibilitetskrav til det utstyret som distribueres av NTV.
Bindingstiden på tre år kan etter Konkurransetilsynets oppfatning innebære en unødvendig innlåsende effekt. Slik Konkurransetilsynet har forstått er bindingstiden nødvendig for at NTV skal få dekket inn sine utgifter til distribusjon av tv-boksene. Dersom NTV gjennomfører en løsning som i mindre grad subsidierer utstyret, kan denne bindingstiden reduseres.
5.2.4 Forhold som kan virke begrensende i konkurransen mellom de ulike tilbyderne av innhold i det digitale bakkenettet
KKD har i konsesjonsutlysningen spesifisert at det skal reserveres plass til allmennkringkasterne i signalpakke én. NTV tolker dette til at NRK1, NRK2 og TV2 reserveres plass i signalpakke én. Med denne løsningen er det plass til én ytterligere kanal i signalpakken.
Det bør vurderes å stille som vilkår at minst en ekstern aktør, som ikke står i et eiermessig forhold til eierne av NTV, får tilgang til kapasitet i signalpakke én. Dette er etter Konkurransetilsynets oppfatning ønskelig for å sikre virksom konkurranse om tilbudet av innhold internt i det digitale bakkenettet. Etter Konkurransetilsynets oppfatning vil dette også forsterke konkurransen i markedet for fjernsynsreklame.
En bør derfor vurdere hvordan tildelingen av kapasitet til en utenforstående innholdstilbyder skal gjennomføres, og gjøre dette til en del av tildelingsvilkårene.
Med hilsen
Lasse Fridstrøm (e.f.) Asbjørn Englund
avdelingsdirektør seksjonssjef