10 Forenkling av rapporteringskrav
Oversikt over rapporteringsordninger som vil bli forenklet eller kuttet av det enkelte departement med sikte å gi kommuner og fylkeskommuner mer handlingsrom og lettere oppgavebyrde.
Barne- og familiedepartementet
KOSTRA-skjema 16 Barnehager:
Rubrikk 3: Punkt B og C avvikles dersom lovforslag om å stille krav om at barnehager registreres i Enhetsregisteret blir vedtatt.
Rubrikk 3: Punkt 3D og 3E avvikles (Tilsvarende data fås på Q-0105/Q-0290.)
Rubrikk 5: BFD vil i samarbeid med SSB utrede nærmere om SSBs «Foreldrebetalings-undersøkelse» og registreringen, jf rubrikk 5, dermed kan samordnes til en.
Rubrikk 6: Det vil i samarbeid med SSB utredes om registreringen av personale og stillinger helt eller delvis kan erstattes med registerdata fra SSB, jf også forslag til langsiktige tiltak i kapittel 20.
Rubrikk 7a avvikles.
Rubrikk 8: linje 2 og 3 avvikles.
«Meklingssaker i familieverntjeneste»: KOSTRA-skjema skjema 54 og 57 opprettholdes, men reduseres fra månedlig til halvårlig rapportering.
Q-0104 innarbeides i KOSTRA - dvs. opplysninger i KOSTRA skjema 16 (rubrikk 4a, 4c og 7b) aggregeres automatisk fra institusjonsnivå til kommunenivå uten ekstra rapportering.
Blankett Q-0279 «Melding om nedleggelse av familiebarnehage/hjem i familiebarnehage» innarbeides i blankett Q-0148 «Melding om nedleggelse eller midlertidig stenging av barnehage».
Barnehageloven: Barnehageloven vil bli foreslått endret slik at barnehager plikter å registrere seg i Enhetsregisteret. Blankett Q-0130 «Kommunenes melding om nyåpninger, nedleggelser og navne-/adresseendringer» vil da avvikles.
Kravet om å sende godkjenningsvedtaket (Q-0218/Q-0278) i kopi til fylkesmannen (som vedlegg til blankett Q-0105/Q-0290) frafalles.
«Tilskudd til tiltak for barn med funksjonshemming» tildeles kun en gang pr. år (med grunnlag i KOSTRA-skjema 16, rubrikk 4a og 4c)
«Lønnstillegg for førskolelærere i Finnmark og Nord-Troms». Ordningen inkl rapportering, avvikles.
Kap. 840 post 60 «Tilskudd til krisetiltak». Innlemmes i 2004 hvor også særskilt rapportering avvikles.
Kap. 841, post 601 «Familievern» - innlemmes i 2001. Rapporteringsplikten på Kap. 841, Familievern, post 21 Spesielle driftsutgifter bortfaller. KOSTRA-skjema 52 «Klientskjema for familieverntjenesten» er under vurdering mht. forenkling.
Fylkesmennenes årsrapporter om barnevern til BFD og til AAD samordnes til en rapport.
Regnskapstall fra private barnehager: Rapporteringsordningen revideres i 2001.
Barne og Familiedepartementet vil legge fram et lovendringsforslag der Stortinget henstilles om å oppheve kravet i barnehageloven § 10 slik at loven ikke inneholder særskilt hjemmel for kontroll med statstilskudd til barnehager.
Barnevern halvårsrapportering. BFD vil vurdere om halvårsrapporteringen kan erstattes av/innarbeides i den årlige KOSTRA-rapporteringen.
Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet
Kap. 221 post 65 «Tilskudd til opplæring for språklige minoriteter i grunnskolen». Deler av tilskudds- og rapporteringsordningen forenkles fra og med skoleåret 2001-2002.
Kap. 229 post 62 «Kompensasjon for merutgifter i forbindelse med midlertidige lokaler». Avvikles i 2001.
Kap. 231 post 66 «Tilskudd til teknisk undervisningsutstyr og tilpasning av lokaler». Avvikles i 2002.
Kap. 221 post 67 «Kommunale musikk- og kulturskoler». Særrapporteringen på 7 siders skjema avvikles og samordnes med GSI/KOSTRA fra 2002.
Kap. 294 post 72 «Tilskudd til kirkelig fellesvirksomhet i kommunene». Innlemmes i 2002 og særrapportering avvikles.
Kap. 221 post 63 «Tilskudd til skolefritidsordninger». Rapporteringen på ordningen forenkles til rapportering èn gang pr år.
Kap. 234 post 70 «Tilskudd til bedrifter som tar inn lærlinger». Rapporteringen på tilskuddsordningen foreslås avviklet.
Søknad om tilskudd til samiske språkalternativer og finsk 2. Rapporteringen samordnes med GSI/KOSTRA.
Søknad om ressurser til særskilt norsk- og morsmålsopplæring og søknad om tilskudd til opplæring av språklige minoriteter samordnes i GSI/KOSTRA. FRES kan dermed avvikles.
Det anbefales at KUF gjør en gjennomgang med ordningen under kap. 231 post 65 for videregående skole.
Årlige tilstandsrapporter på skoleområdet: Tilstandsrapporten bør primært bygge på eksisterende dataopplysninger. Bestillingene fra KUF til utdanningsdirektørene begrenses i omfang der hvor krav om særskilt rapportering fra kommunene til formålet er påkrevd og der hvor innsamlingen går ut over de data som kan innhentes via ulike register som for eksempel GSI. Det er langt mindre arbeidskrevende for kommunesektoren at KUF i større grad baserer seg på utvalgsundersøkelser knyttet til de tema tilstandsrapporten tidligere tok opp.
Ordningen med årlig å innhente informasjon fra kommunene, via utdanningsdirektørene, om lærerårsverk og andel ufaglærte avvikles fra 2001.
Rikskonsertenes årlige skjema for innhenting av elever på klassetrinn avvikles fra 2001.
Kulturdepartementet
Kap.322 post 61 «Tilskudd til fylkeskommunale kulturoppgaver». Innlemmet i 2001 og særrapportering avvikles.
Kap. 326 post 60 «Mobil bibliotektjeneste og biblioteklokaler». Innlemmet i 2001, bortsett fra tilskudd til bokbusser i samiske områder. Rapportering og ansvarsforholdene i sistnevnte del vil bli vurdert i budsjett for 2002.
Kap. 328 post 60 «Tilskuddsordninger for museer». Når gjennomgang av museumsfeltet i hht. St.meld. nr. 22 (1999-2000) er fullført vil også rapporteringen vurderes med sikte på overgang til elektronisk rapportering.
Sosial- og helsedepartementet
KOSTRA-skjema 13 «Brukere av økonomisk bistand til boutgifter» avvikles og ivaretas av utvalgsundersøkelser ved behov.
Fylkeskommunal rapportering om spesialisthelsetjeneste opphører fra 01.01.02 dersom Stortinget vedtar statlig overtagelse. Rapportering på Kap. 705 «Kursvirksomhet», Kap. 730 «Fylkeskommunens helsetjeneste», Kap. 739 «Andre utgifter» og Kap. 742 «Forpleining, kontroll og tilsyn med psykiatriske pasienter» utgår da.
Kap. 610 post 60 «Forebyggende og kompetansegivende tiltak». Avviklet fra 2001.
Kap. 670 post 61 «Tilskudd til omsorgstjenester». Resultatrapportering hentes fra SSB fra 2002.
Kap. 673 post 62 «Tilskudd til utskrivning av unge funksjonshemmede». Innlemmes fra 2003 og særskilt rapportering avvikles.
Kap. 674 post 60 «Tilskudd til assistenter for funksjonshemmede». Innlemmes fra 2003, og innhenting av særregnskap vil da opphøre.
Kap. 743 post 62 «Tilskudd til psykiatri i kommuner». Kommunene utarbeider i dag flere dokumenter til bruk i egen virksomhet, som kommuneplan, økonomiplan, handlingsprogram, årsmelding mv. SHD vil innlede et samarbeid med KS for å vurdere muligheten av å bruke disse dokumentene som kilde for informasjon til statlige myndigheter.
GRUK-registeret skal avvikles i løpet av 2001. Det nye Fastlegeregisteret er et personregister og ikke et stillingsregister. Det vil inneholde data om alle fastleger og deres listelengde. Data om stilling og ansettelsesforhold vil utgå, herunder vil ikke Fastlegeregisteret ha vakansedata.
Handlingsplan for helse- og sosialpersonell utløper i 2001. Særskilt rapportering i forhold til denne planen opphører deretter. Stortinget har bedt regjeringen utarbeide en ny plan for rekruttering, stabilisering m.v. av helsepersonell. Eventuelle behov for rapportering som følge av dette må vurderes nærmere.
KOSTRA-skjema 3 «Aktivitetssentre, dagsentre og eldresentre»: Punkt 4 om organisering utgår. Punkt 8 om frivillig innsats utgår.
KOSTRA-skjema 5 «Institusjoner for eldre og funksjonshemmede»: Det bør legges til rette for at punkt 2 opplysninger om institusjonen bl.a organisasjonsnummer og institusjonstype kan hentes fra Brønnøysundregisteret, inntil så skjer bør opplysningene være preutfylt i skjemaet.
KOSTRA-skjema 6 «Hjemmetjenester, avlastning og støttekontakt». Rapporteringen på ressurskrevende brukere til inntektssystemet og punkt 6 «Spesielt ressurskrevende brukere» integreres/samordnes.
KOSTRA-skjema 7 «Ansatte i sosialtjenesten». Vakansrapportering avvikles.
KOSTRA-skjema 41 «Spesialtjenestene og gjestepasienter», KOSTRA-skjema 42 «Ambulansetjenesten», KOSTRA-skjema 43 «AMK-sentralene», KOSTRA-skjema 44 «Voksenpsykiatriske institusjoner med kombinert virksomhet», KOSTRA-skjema 45 «Barne- og ungdomspsykiatriske institusjoner med kombinert virksomhet», KOSTRA-skjema 46 «Somatiske sykehus», KOSTRA-skjema 47 «Somatiske institusjoner innen spesialhelsetjenesten, eksklusive sykehus», KOSTRA-skjema 48 «Voksenpsykiatriske institusjoner med kun en virksomhetstype», KOSTRA-skjema 49 «Barne- og ungdomspsykiatriske institusjoner med kun en virksomhetstype»: Avvikles f.o.m 2003 dersom Stortinget vedtar statlig overtagelse fra 01.01.02.
Kap. 743 post 62 «Tilskudd til psykiatri i kommuner». Rapporteringskravene er detaljerte. Det kreves regnskapsopplysninger, årsverksrapportering og registrering av antall klienter utover ordinær rapportering. Opplysningene fordrer ergo ekstra registreringer og skyggeregnskaper i kommunene. Rapporteringen bør samordnes med utviklingen i den ordinære løpende rapportering.
Kap. 703 post 60 «Helsetjenesten til innsatte i fengsel». Innlemmes i rammetilskuddet fra 2002 og særrapportering avvikles.
Kommunal- og regionaldepartementet
Kommunenes rapportering til Husbanken på etableringslån. Reduseres til rapportering kun en gang per år og innarbeides i KOSTRA.
Kommunenes rapportering til Husbanken på kap. 581 post 75 «Boligtilskudd til etablering, utbedring og utleieboliger». Reduseres til rapportering kun en gang pr år og innarbeides i KOSTRA.
Resultatrapporteringssystemet for SND er under revidering og skal ferdigstilles våren 2001.
Kap. 551 post 55 «Etablererstipend». I forbindelse med ny stortingsmelding om Regional- og distriktspolitikken våren 2001 vurderes kutt i antall statlige føringer på etablererstipendet. Dette vil i noen grad få innflytelse på antall indikatorer det skal rapporteres på. En slik forenkling vil, dersom den vedtas, tre i kraft fra og med 2002.
Kap. 550 post 60 «Tilskudd til utkantkommuner», kap 550 post 61 «Kommunale næringsfond», kap 551 post 51 «Tilrettelegging for næringsvirksomhet», kap 552 post 54 «Program for vannforsyning». All rapportering og nåværende rapporteringssystemer knyttet til kommunenes og fylkeskommunenes anvendelse av fond og bevilgninger til næringsutvikling fjernes og legges inn i KOSTRA skjema for kommunal næringsutvikling. Regnskapsopplysninger tas ut som filuttrekk fra kommunenes og fylkeskommunenes regnskapssystemer.
Husbankens utarbeidelse av egen kommunedatabase bør samordnes med KOSTRAs utvikling av data på området fra 2001.
Kap. 521 post 73 «Tilskudd til innvandrerorganisasjoner og annen frivillig virksomhet». Gjennomgås med sikte på forenkling i 2001.
KRD mener Beregningsutvalget kan legges ned fra statens side og tilskuddet prisjusteres. Særskilt rapportering vil dermed kunne avvikles.
Det er potensiale for forenkling av rapporteringsomfanget til kommunesektoren på kap. 521, post 73 «Tilskudd til innvandrerorganisasjoner og annen frivillig virksomhet» og på kap. 521, post 62 «Kommunale innvandrertiltak». Det bør foretas en særskilt gjennomgang av rapportering på samtlige poster under kap. 521 Bosetting av flyktninger og tiltak for innvandrere med tanke på å minske omfanget og detaljeringsnivået knyttet til de ulike ordningene.
Særrapportering på særlig ressurskrevende brukere til inntekstsystemet avvikles fra 2002. Rapporteringen integreres/samordnes med KOSTRA - skjema 6. SHD - rundskriv I-19 forenkles tilsvarende.
Landbruksdepartementet
AJOUR omgjøres til et Web-basert system og legges i en sentral database som alle brukere logger seg opp mot. Samordning med Landbruksregisteret og GAB ivaretas ved at data har samme referansesystem (gårds- og bruksnummer). På sikt vil programmet bli knyttet til GIS-verktøy som gir innsyn i kartdata for den relevante eiendom og utvikles slik at en kan behandle saker etter både landbrukslovene og plan-og bygningsloven. Dette vil forenkle saksbehandling og rapportering. Dette vil gi kommunene tilgang til alle opplysninger i slike registre og de vil bli mer anvendelige enn i dag. Opplysningene LD har bruk for i rapporteringen hentes i dag ved filuttrekk fra À JOUR. En Web-løsning gjør at saksbehandlere på kommune- og fylkesnivå kan aksessere en sentral database og løpende legge inn data direkte i basen. Stortinget etterspør opplysninger om praktisering av jordloven og konsesjonsloven, og disse samles inn ved hjelp av À JOUR. Omfanget av disse opplysningene vil bli vurdert.
Skogforvaltning: Kommunevis rapportering av avvirket kvantum skogsved avvikles fra 2001.
Skogsveier: Kommunevis rapportering av skogsbilveier bygd uten statstilskudd skal forenkles.
Skogavgiftsordningen. Statens landbruksforvaltning (SLF) gjennomgår skogavgiftsordningen (SKAS) med tanke på å forenkle den datatekniske rapporteringen.
Skogskader: Skogforsk viderefører arbeidet med å forenkle rapporteringsrutinene på skogskader bl.a. ved bruk av internett.
Saker om nydyrking kan behandles og registreres i et Web-basert GIS-verktøy (jf. kulepunkt 1 under LD), og data om antall saker, utfall og antall dekar kan legges inn i samme databasen. Dette gjør at dagens 5 ulike skjema kan avvikles og data sendes fra kommunene til staten i elektronisk form.
Statens Landbruksforvaltning: SLF forvalter utbetalingene med det årlige jordbruksoppgjøret etter opplysninger som kommunene og fylkesmannsembetene leverer inn basert på opplysninger om den enkelte driftsenhet. Utbetaling av tilskudd fra jordbruksavtalemidler skjer i hovedsak med basis i opplysninger fra produsentene der kommunen har en kontroll- og godkjenningsfunksjon. Det ligger et betydelig reduksjonspotensial i å gjøre søknadsbehandling og rapportering tilgjengelig elektronisk og i større grad registerbasert enn det som gjøres i dag. LD tilrår at det gjøres en gjennomgang av systemene knyttet til behandling og kontroll av søknader og utbetalingen av det årlige jordbruksoppgjøret med tanke på forenklinger av rapportering og saksbehandling, samt overgang til elektroniske systemer. Bruk av digitale eiendoms- og marksalgskart kan effektivisere kontroll og behandling av søknadene.
Samferdselsdepartementet
KOSTRA- Skjema 24 «Samferdsel»: Forenkles vesentlig.
KOSTRA -Skjema 50 «Samferdsel»: Punkt 4.4 Antall personbilenheter (pbe) utgår. Punkt 6.3 «Kostnader ved lukkede skolebarntransporter» utgår.
Rapportering av data til ELVEG avvikles.
Statlig kjøp av flyrutetjenester: SD tar opp med høringsinstansene i rutegodkjenningsprosessene et klart ønske og behov for å forenkle disse prosessene, herunder mulige metoder for å oppnå en forenkling uten at dette går ut over formålet med rutegodkjenningsprosessene.
Kollektivtrafikk: SD vil ta et initiativ overfor SSB om tilpasninger av rundskrivet for rutebilstatistikk og regnskap på selskapsnivå. Frist for arbeidet settes til 01.04.2002. Rundskrivet som gjelder fylkessammendrag av statistikk og regnskap for tilskuddsberettigede lokale ruter, vil deretter kunne utgå.
Kap. 1360 «Samferdselsberedskap»: SD vil i 2002 vurdere om rapporteringen kan reduseres fra tertial til halvårlig.
Transportberedskapsorganisasjonen (TBO): Det bør legges til rette for at TBO-skjemaene blir kryptert (slik det gjøres med sensitive data i KOSTRA) og derved kan sendes elektroniske til SD.
Opplysningene i skjemaene som fylkeskommunene årlig (eller halvårlig) fyller ut manuelt med opplysninger om kollektivtrafikken vurderes i sin helhet med sikte på innlemming i KOSTRA skjema 50 «Samferdsel» . Regnskapsopplysninger hentes ut fra fylkeskommunenes regnskapssystemer.
Miljøverndepartementet
KOSTRA-skjema 20 «Kulturminner, natur og nærmiljøarbeid»: Innholdet biologisk mangfold, motorferdsel og friluftsliv er under utprøving og vil bli vurdert på nytt. I løpet av 2001 vil MD i samarbeid med direktoratene vurdere hvilke data som skal gi basis for de nasjonale nøkkeltallene og hvem som er naturlige leverandører av disse dataene, herunder samordning med KOSTRA.
KOSTRA-plan: Punkt 2 forenkles ved å operere med en 3-deling (plan, kart og byggesak) framfor en 6-deling som nå.
KOSTRA- kulturminner (skjema 20 og skjema 51): MD vil i 2001 revurdere nåværende spørsmål om kulturminner i lys av kriteriene for rapportering fra kommune til stat i kommunesatsingen.
KOSTRA- Oljeforurensing: Kommunene rapporterer iht. «Forskrift om tiltak for å motvirke fare for forurensning fra nedgravde oljetanker». Denne rapporteringen, punkt 8, fjernes.
KOSTRA-skjema 21 «Avfall/renovasjon og avløp»: Spørsmål om antall meter ledningsnett fjernes i punkt 3.
KOSTRA-skjema 23 «Kostnadsdekning i vann-, avløp- og avfallssektoren». Mesteparten av økonomirapporteringen, med unntak av to spørsmål for hvert av områdene innen VAR-sektoren hentes fra kommuneregnskapene fra 2002. De andre 2x3 spørsmålene foreslås derfor fjernet fra samme tidspunkt.
KOSTRA- avfall og avløp: KOSTRA-skjema 21 «Avfall/renovasjon og avløp» KOSTRA -skjema 22 «Kommunale gebyrer knyttet til bolig». Fra 2001 vil økonomidata rapportering via SESAM utgå og erstattes av KOSTRA skjema 21, 22 og 23.
SFT: Igangsatt prosjekt i SFT om forenkling av dagens databasesystemer i SFT mht. krav til brukerverktøy og databehovet, samt forenkling og eventuelt sammenslåing av databasene på forurensningsområdet. En framtidig database innenfor forurensningsområdet kan gjøres tilgjengelig for alle forvaltningsnivåene ettersom kommunene er tiltenkt økt myndighet. Samordning av KOSTRA/SESAM m.v.
Kap. 1429 post 60 «Regionale kulturminnetiltak»: Innlemmes/avvikles innen 2003.
Kap. 1427 post 60 «Kommunal naturforvaltning»: Avvikles fra 2002.
Kap. 1441 post 63 «Tilskudd til kommunale avløpstiltak»: Innlemmes/avvikles innen 2004.
Kap. 1410 post 60 «Kartlegging av biologisk mangfold»: Ordningen avvikles når kartleggingen etter planen skal være fullført i 2004.
Kap. 1427 post 76 «Tilskudd til og kulturlandskapstiltak som ivaretar biologisk mangfold». Avvikles fra og med 2002.
Omfang av motorferdsel i utmark: Ordningen gjennomgås med tanke på omlegging eller opphevelse i forbindelse med forsøk med ny forvaltningsordning for motorferdsel som starter våren 2001 og sluttføres i 2003.
Forvaltningen av naturreservater, naturminner og landskapsvernområder vernet etter naturvernloven: Delegert til kommunene. Det vurderes om statistikk over klagesaksbehandlingen vil ivareta informasjonsbehovet.
Årlig rapportering til Riksantikvaren fra regional kulturminneforvaltning, i henhold til kulturminneloven og plan og bygningsloven. Når alle kommuner og fylkeskommuner er med i KOSTRA vil derfor den årlige rapporteringen fra regional kulturminneforvalting til RA bortfalle. Avikles i 2001.
SFT/TAD- sluttbehandlingsavgiften: Når rapporteringen fra avfallsmottakere til SSB blir etablert, vil rapporteringen til TAD samordnes med denne.
SFT/SSB - kommunalt avfall: Rapporteringen avvikles fra 2001. KOSTRA overtar som rapporteringskanal for gebyrer og renovasjonsordninger. En særskilt rapporteringsordning for avfallsmottakene vil dekke databehovene for statistikk over avfallsmengder i kommunal renovasjon (herunder husholdningsavfall).
SFT - deklarasjonssystemet: Kvalitetssikringen av data fra deklarasjonssystemet forbedres og den årlige spørreundersøkelsen avvikles.
Grenseverdiforskriften: Revideres i 2001. Kommunens ansvar og myndighet vil bli foreslått styrket og utvidet, bl.a. som en del av MDs kommunerettede satsing. Rapporteringsordningen som foreslås vil være begrunnet i internasjonale forpliktelser, hjemlet i EØS-avtalen.
GAB: GAB-rapporteringen vil bli forenklet som resultat av vurderinger i forbindelse med innføring av elektronisk byggerapportering fra tiltakshaver til kommunen. Flere og flere kommuner får økt nytteverdi av registeret etter hvert som de innfører direkte database til database-løsninger mot GAB-registeret. MD arbeider med en ot.prp. om ny lov om eiendomsregistrering. Her foreslås det opprettet en matrikkel, som vil bestå av dagens GAB og et digitalt eiendomskartverk, samt informasjon om rettigheter og forpliktelser knyttet til den enkelte eiendom. JD har dessuten foreslått å legge ansvaret for tinglysingen til Statens kartverk. Samlet vil dette gi en felles database for offentlig informasjon knyttet til eiendommer som effektiviserer statlig og kommunal forvaltning.
Konsesjonsbehandling hos fylkesmannen: Rapporteringskrav i forbindelse med konsesjoner for avfallsanlegg vurderes med sikte på forenkling etter hvert som SSB får rapporteringen fra avfallsmottakere på plass. Forenkling vurderes også i forbindelse med revisjon av de enkelte konsesjoner.
SESAM: MD vil i 2001 gå gjennom den kommunale rapporteringen på avløpssektoren, herunder gjennomgå SESAM-rapporteringen for å redusere omfanget og forenkle rapporteringen.
Avfallsstatistikk: Pågår samordnings/forenklingsarbeid av den nasjonale avfallsstatistikken i regi av SSB og SFT. Data samles og formidles gjennom «Avfallsregnskapet» på internett. KOSTRA fortsetter som datakanal for kommunal renovasjon. Det etableres rapportering direkte fra avfallsmottakere til SSB som erstatter SESAM. Erstatter også rapportering til TAD på sikt.
Kap. 1425 post 60 «Kommunal fiskeforvaltning» og kap. 1425 post 61 «Kommunale vilttiltak». Rapporteringen forenkles til et minimum.
Kap 1426 post 31 «Tiltak i naturvern- og friluftsområder». Rapporteringen begrenses til et minimum.
Hjorteviltstatistikken: Samordning av rapportering til SSB og til DN. Fylkesmannen vil hente dataene sentralt.
Plan- og bygningsloven: Rapportering på dispensasjonssaker etter plan- og bygningsloven § 17.2. MD lager et enkelt standardisert opplegg for kommunene og fylkesmennene, dersom denne rapporteringen skal videreføres.
Nylig foretatte forenklinger.
Barne- og familiedepartementet
Praktiseringen av regelverket for tildeling av ordinært driftstilskudd er strammet inn og presisert i rundskriv Q-2: Endringer i alderssammensetningen i barnegruppene eller barnas oppholdstid skal ikke være grunnlag for å søke om endring i tilskuddet i løpet av året.
Satsene for det ordinære tilskuddet til drift av åpne barnehager er redusert fra 4 til 2 kategorier.
Det tidligere kravet om å levere regnskap for bruk av midler gitt til tiltak for barn med funksjonshemming i barnehage er avviklet.
Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet
Det er gjort forenklinger i rapporteringen fra kommunene, bl.a. når det gjelder egenandeler.
Kap. 234 post 60 «Tilskudd til formidling av lærlinger». Avviklet i budsjettet for 2001.
Tilstandsrapport fra utdanningskontorene. I mal for tilstandsrapport for 2000 er antall sider (ekskl. vedlegg) redusert fra 7 til 5 i forhold til 1999 malen. Antall hovedpunkter er redusert fra 23 til 14, og konkrete enkeltpunkter er redusert fra 59 til 38.
Kulturdepartementet
Statens bibliotektilsyn - rapportering fra folkebibliotekene. Innrapporteringen er i 2000 betydelig forenklet ved at all rapportering er gjort elektronisk.
Sosial- og helsedepartementet
KOSTRA-skjema for kommunehelsetjeneste. Antall variabler som skal fylles ut ble redusert med mer enn 50 fra året før.
Rapporteringsskjema fylkeskommuner somatikk avviklet i 2000.
«Tilskudd til hardt belastede rusmisbrukere, strakstiltak» og «Tiltak for gravide rusmiddelmisbrukere» under kap. 614 post 63. Innlemmet i rammetilskuddet i 2001.
Kap.610 post 60 «Forebyggende og kompetansegivende tiltak». Avviklet i 2001.
Forenkling av rapportering på kap. 743 post 62 «Psykisk helsearbeid i kommunene».
Miljøverndepartementet
Sentralregisteret for avfallshåndtering. Nedlagt i 2001.
Databaser/registre som RA har ansvar for: Riksantikvaren utvikler og har nylig utviklet nye versjoner av sentrale databaser 2000-2002: GAB / SEFRAK, Kulturminnebase (sammenslåing av Fornminnebasen, Fredningsregisteret), Bergkunstbasen, Database for FDV (forvaltning, drift og vedlikehold) av fredede bygg, Kirkeregister, Kulturminnebasen. Strategien er å integrere alle baser slik at de fremstår som en (integrert) enhet.