18 Ministererklæring om OSSEs Korfu-prosess: Stadfeste – revurdere – fornye sikkerheten og samarbeidet fra Vancouver til Vladivostok
Vi, utenriksministrene i de 56 deltakerstatene i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, møtes for annen gang etter det uformelle møtet på Korfu tidligere i år for å markere at vi sammen har oppnådd betydelig fremgang siden Europa ble gjenforent og de gamle skillelinjene ble fjernet. Vi stadfester at visjonen om et fritt, demokratisk og mer integrert OSSE-område, fra Vancouver til Vladivostok, uten skillelinjer og soner med forskjellige sikkerhetsnivåer fortsatt er vårt felles mål, som vi er fast bestemt på å nå.
Det gjenstår mye arbeid før dette målet er nådd. Vi er fortsatt alvorlig bekymret over at prinsippene i Sluttakten fra Helsingfors og OSSEs forpliktelser ikke etterleves og gjennomføres fullt ut, at maktbruk fortsatt anses som et alternativ for å løse tvister, at det fortsatt er fare for konflikt mellom stater, at det selv de siste tiårene har forekommet væpnet konflikt, at det fortsatt forekommer spenning, og at mange konflikter ennå ikke har fått sin løsning; vi er fortsatt sterkt opptatt av at det kreves rask og samordnet handling fra statspartenes side for å håndtere fastlåste situasjoner knyttet til kontroll med konvensjonelle våpen, løse uoverensstemmelser på dette området og sikre full gjennomføring av CFE-avtalen slik at den igjen blir levedyktig, og av å sikre fullt ut og videreføre det vi i fellesskap har oppnådd på områder som rettssikkerhet, menneskerettigheter og grunnleggende friheter. Dette skjer på et tidspunkt da nye grenseoverskridende trusler mer enn noensinne krever felles handling.
Vi erkjenner at disse sikkerhetsutfordringene, som forsterkes ytterligere av den internasjonale finanskrisen, krever fornyet innsats for å oppnå resultater gjennom multilateral dialog og samarbeid. På det nåværende stadium er vår førsteprioritet å gjenopprette tillit og fortrolighet samt å gjenskape følelsen av å stå sammen om et felles formål, denne følelsen som førte våre forgjengere sammen i Helsingfors for snart 35 år siden. I den forbindelse ser vi positivt på dialogen om aktuelle og fremtidige sikkerhetsutfordringer i det euroatlantiske og eurasiske området som ble foreslått på ministermøtet i Helsingfors i 2008 og igangsatt av det greske formannskapet i juni 2009 under betegnelsen Korfu-prosessen, i den hensikt å nå målene nevnt ovenfor. Vi ser på dette aller første uformelle ministermøtet i OSSE, som ble avholdt på Korfu med bred deltakelse, som en milepæl i denne prosessen, et møte der vi uttrykte vår politiske vilje til å møte sikkerhetsutfordringene innenfor alle OSSEs tre dimensjoner.
Korfu-prosessen har allerede bidratt til å heve kvaliteten på den politiske dialogen i OSSE om sikkerhet og samarbeid fra Vancouver til Vladivostok og til å gi den nytt liv. Vi ønsker å videreføre og videreutvikle denne prosessen ved å sette oss ambisiøse, konkrete og pragmatiske mål, samtidig som vi har oppmerksomheten rettet mot de sentrale problemstillingene vi har kartlagt så langt i arbeidet. OSSE, med sitt store antall medlemmer og sin flerdimensjonale tilnærming til felles, utvidet, kooperativ og udelelig sikkerhet, er det rette forum for denne dialogen. Vi imøteser verdifulle bidrag fra alle relevante organisasjoner og institusjoner som arbeider med sikkerhet, med utgangspunkt i plattformen for kooperativ sikkerhet.
Dialogen innenfor rammen av Korfu-prosessen skal forankres i OSSE og i prinsippene om likhet, partnerskap, samarbeid, inkludering og åpenhet. Den skal ha som mål å løse uoverensstemmelser på en åpen, ærlig og upartisk måte, der vi anerkjenner våre ulikheter og problemer i en ånd av gjensidig respekt og forståelse. Den skal bygge på tre grunnleggende retningslinjer:
tilslutning til OSSEs utvidede, kooperative og udelelige sikkerhetsbegrep, slik det er nedfelt i OSSEs grunnleggende dokumenter,
full etterlevelse av OSSEs normer, prinsipper og forpliktelser innenfor alle OSSEs tre dimensjoner i god tro og på en konsekvent måte av alle parter,
vilje til å styrke partnerskap og samarbeid i OSSE-området samt til å gjøre OSSE mer effektiv og bedre i stand til å ivareta sikkerheten i vårt felles område.
Korfu-prosessen skal videreføres av våre faste representanter til OSSE i Wien, i samsvar med beslutningen vi vedtar i dag. Vi forplikter oss til fortsatt å gi Korfu-prosessen sterke politiske incentiver, og vi ser fram til å evaluere fremdriften på nytt i 2010, i det format og på det nivå vi mener er hensiktsmessig, der det tas i betraktning hvilke resultater vi oppnår.
Vi ønsker Kasakhstan velkommen som formannskap i OSSE i 2010. Det er første gang dette vervet innehas av en sentralasiatisk deltakerstat i OSSE. Vi merker oss med interesse det nye formannskapets forslag om å avholde et OSSE-toppmøte i 2010. Vi presiserer at et slikt høynivåmøte må forberedes grundig, både hva innhold og organisering angår. Vi pålegger Det faste råd å innlede sonderende konsultasjoner for å få fastlagt hvor langt Organisasjonen er kommet i sitt arbeid, slik at vi kan treffe en informert beslutning.