6 Rådsdirektiv av 19. desember 1978
om gradvis gjennomføring av prinsippet om lik behandling av menn og kvinner i trygdespørsmål (79/7 /EØF)
RÅDET FOR DE EUROPEISKE FELLESSKAP HAR
under henvisning til traktaten om opprettelse av Det europeiske økonomiske fellesskap, særlig artikkel 235,
under henvisning til forslag fra Kommisjonen1) 1,
under henvisning til forslag fra Europaparlamentet2) 2,
under henvisning til uttalelse fra Den økonomiske og sosiale komite3) 3, og
ut fra følgende betraktninger:
Artikkel 1 nr. 2 i rådsdirektiv 76/207/EØF av 9. februar 1976 om gjennomføring av prinsippet om lik behandling av menn og kvinner når det gjelder adgang til arbeid, yrkesutdanning og forfremmelse, samt arbeidsvilkår4) 4 fastsetter at Rådet, etter forslag fra Kommisjonen, skal vedta bestemmelser som definerer prinsippets innhold, rekkevidde og praktiske anvendelse, med sikte på å sikre en gradvis gjennomføring av prinsippet om likebehandling i trygdespørsmål. Traktaten gir ikke den nødvendige myndighet til dette.
Prinsippet om likebehandling i trygdespørsmål bør i første rekke gjennomføres i form av lovfestede ordninger som gir beskyttelse ved sykdom, uførhet, alder, yrkesskader, yrkessykdommer og arbeidsløshet, og i form av sosialhjelp i den grad den er ment å supplere eller erstatte ovennevnte ordninger.
Gjennomføringen av prinsippet om likebehandling i trygdespørsmål berører ikke bestemmelser om vern av kvinner i forbindelse med svangerskap og fødsel. Medlemsstatene kan i denne sammenheng vedta særskilte bestemmelser til fordel for kvinner for å fjerne faktiske ulikheter.
VEDTATT DETTE DIREKTIV:
Artikkel 1
Dette direktiv har som formål en gradvis gjennomføring av prinsippet om likebehandling av menn og kvinner i trygdespørsmål, på området trygd og andre former for sosial stønad som fastsatt i artikkel 3, heretter kalt «prinsippet om likebehandling».
Artikkel 2
Dette direktiv får anvendelse for den yrkesaktive befolkning, herunder selvstendig næringsdrivende, arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende hvis virksomhet blir avbrutt av sykdom, ulykke eller ufrivillig arbeidsløshet og arbeidssøkende, og for arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende som er gått av med pensjon eller er blitt arbeidsuføre.
Artikkel 3
Dette direktiv får anvendelse for:
lovfestede ordninger som gir dekning i følgende trygdetilfeller:
sykdom
uførhet
alder
yrkesskader og yrkessykdommer
arbeidsløshet.
sosialhjelp, i den grad den er ment å supplere eller erstatte ordningene nevnt under bokstav a).
Dette direktiv får ikke anvendelse på bestemmelser om ytelser til etterlatte eller bestemmelser om familieytelser, unntatt i tilfeller der familieytelser er gitt som tillegg til ytelsene nevnt i nr. 1 bokstav a).
Med sikte på å sikre gjennomføringen av prinsippet om likebehandling i yrkesbaserte ordninger, skal Rådet, etter forslag fra Kommisjonen, vedta bestemmelser som definerer prinsippets innhold, rekkevidde og praktiske gjennomføring.
Artikkel 4
Prinsippet om likebehandling innebærer at det ikke må forekomme noen form for forskjellsbehandling på grunn av kjønn, verken direkte eller indirekte, særlig under henvisning til sivilstand eller familiesituasjon, spesielt når det gjelder:
ordningenes virkeområde og vilkår for adgang til ordningene,
avgiftsplikt og avgiftsberegning,
beregning av ytelser, herunder ektefelle- og forsørgertillegg, og vilkårene for ytelsens varighet og opprettholdelse.
Prinsippet om likebehandling berører ikke bestemmelser om vern av kvinner i forbindelse med svangerskap og fødsel.
Artikkel 5
Medlemsstatene skal treffe nødvendige tiltak for å sikre at alle lover og forskrifter som er i strid med prinsippet om likebehandling, blir opphevet.
Artikkel 6
Medlemsstatene skal innføre i sin nasjonale rettsorden de tiltak som er nødvendige, for at alle som mener de er blitt skadelidende ved at prinsippet om likebehandling ikke er blitt anvendt, kan bringe sine krav inn for retten, eventuelt etter å ha brakt saken inn for andre ansvarlige myndigheter.
Artikkel 7
Dette direktiv berører ikke medlemsstatenes rett til å unnta fra direktivets anvendelseområde: a)fastsettelse av pensjonsalder i forbindelse med utbetaling av alderspensjon og pensjon ved arbeidsopphør, og eventuelle følger dette kan ha for andre ytelser, b)fordeler når det gjelder alderspensjonsordninger for personer som har hatt omsorg for barn; opptjening av rett til ytelser etter perioder der yrkesaktiviteten har vært avbrutt på grunn av omsorg for barn,c)tilståelse av alders- eller uførepensjon på grunnlag av en hustrus avledede rettigheter,d)tilståelse av tillegg til langtidsytelser ved uførhet, alder, yrkesskade eller yrkessykdom til en hustru som blir forsørget, e)følgene av at det, før dette direktiv ble vedtatt, er foretatt et valg om ikke å erverve rettigheter eller påta seg plikter under en lovfestet ordning.
Medlemsstatene skal regelmessig foreta en undersøkelse av de områder som er unntatt i henhold til nr. 1 for å etterprøve om det i lys av den sosiale utvikling på området er berettiget å opprettholde de aktuelle unntakene.
Artikkel 8
Medlemsstatene skal sette i kraft de lover og forskrifter som er nødvendige for å etterkomme dette direktiv innen seks år etter at det er meddelt dem. De skal umiddelbart underrette Kommisjonen om dette.
Medlemsstatene skal oversende Kommisjonen teksten til de lover og forskrifter som blir vedtatt på det området dette direktiv omhandler, herunder tiltak truffet i henhold til artikkel 7 nr. 2.
De skal underrette Kommisjonen om grunnen for å opprettholde eksisterende bestemmelser på de områder som er nevnt i artikkel 7 nr. 1, og mulighetene for å revidere dem på et senere tidspunkt.
Artikkel 9
Innen sju år etter at det er gitt underretning om dette direktiv, skal medlemsstatene oversende alle nødvendige opplysninger til Kommisjonen, for at den kan utarbeide en rapport til Rådet om gjennomføringen av dette direktiv, og foreslå ytterligere tiltak som er nødvendige for gjennomføringen av prinsippet om likebehandling.
Artikkel 10
Dette direktiv er rettet til medlemsstatene.
Utferdiget i Brussel, 19. desember 1978.
For Rådet
H.-D. Genscher Formann