1 Sammendrag
1.1 Utvalgets forslag
Egen medielov
Utvalget foreslår en ny medielov som setter begrensninger for hvor mye en aktør kan eie innen meningsbærende mediegrupper, gir bestemmelser om redaksjonell frihet i massemedia og som fastsetter plikt til offentliggjøring av og rett til innsyn i hvem som eier medievirksomheter.
Sikre ytringsfrihet
Utvalget foreslår at lovens formål skal være å sikre ytringsfrihet, redaksjonell frihet i massemedia og et allsidig medietilbud.
Lovfeste eierbegrensninger
Utvalget foreslår at det skal lovfestes eierbegrensninger innenfor kringkasting og begrensninger for hvor store andeler av opplag i dagspressen en aktør kan kontrollere. Utvalgets flertall, fem medlemmer, foreslår at ingen kan eie mer enn 30 prosent av det nasjonale avisopplaget. Mindretallet, fire medlemmer, setter denne grensen til 50 prosent. Hele utvalget foreslår eierreguleringer for radio og fjernsyn. Flertallet, alle unntatt en, foreslår at ingen kan eie mer enn 1/3 av andelene i et nasjonalt radio og/eller fjernsynsselskap. Et samlet utvalg foreslår at ingen kan eie mer enn 30 prosent av det nasjonale nærkringkastingsmarkedet for henholdsvis lokalfjernsyn og nærradio. Bortsett fra en bestemmelse om at dominerende eiere innen dagspressen ikke kan eie aksjer hos hverandre, vil utvalgets flertall ikke ha begrensninger på adgangen til krysseierskap.
Felles for alle mediegrupper har utvalget i reguleringsforslagene tatt utgangspunkt i begrepet aktør, som i hovedtrekk er definert som et konsern med dets eiere. Det innebærer at det er likegyldig hvilken del av konsernet som eier medievirksomheten – eieren er den samme uansett.
Lovfeste redaksjonell frihet
Utvalget foreslår å lovfeste et prinsipp om redaksjonell frihet i alle medievirksomheter innen dagspresse, ukepresse, tidsskrifter, fagpresse, forlag og kringkasting. Redaksjonell frihet innebærer et redaksjonelt ansvar og vern. Bestemmelsen om redaksjonelt ansvar i straffeloven bør legges inn i medieloven. Utvalget foreslår at det skal lovfestes at partene ved ansettelse av en redaktør forplikter seg til å følge intensjonene i Redaktørplakaten. Utvalget mener at lovfesting av redaksjonell frihet kan forebygge eventuelle uheldige utslag av eierkonsentrasjon.
Sikre innsyn
Utvalget foreslår at det skal lovfestes at alle medievirksomheter skal informere aktivt om eierforholdene. Dette skal for det første skje ved en kontinuerlig offentliggjøring av de fem største aksjonærene/andelshaverne, for eksempel med en fast rubrikk i alle utgaver av trykte medier og rulletekst i kringkasting. For det andre skal selskapet offentliggjøre (flagge) når en aktør får kontroll over henholdsvis 10, 25, 50 og 75 prosent av aksjene eller andelene i virksomheten. For det tredje skal fullstendig informasjon om eierforholdene i medievirksomhetene være lett tilgjengelig for alle.
En slik bestemmelse vil gjøre det lettere å skaffe seg oversikt over endringer i eierforhold. Generell innsikt i eierforholdene kan forebygge uheldige utslag hvis det i framtiden skulle skje overtramp fra eierne mot den redaksjonelle friheten.
Dagspresse
Et flertall på fem medlemmer i utvalget foreslår at ingen aktør ved erverv eller nyetableringer kan eie aviser som til sammen utgjør over 30 prosent av et gjennomsnittlig nasjonalt dagsopplag av avisene. Mindretallet på fire ønsker en øvre grense på 50 prosent. Et mindretall på en ønsker en egen regulering for aviser med opplag mellom 5.000 og 150.000 eksemplarer.
Kringkasting
Utvalgets flertall foreslår en lovfesting av dagens konsesjonsvilkår om begrensninger på en tredel av eierandelene i riksdekkende radio- og fjernsynsselskaper. Etter utvalgets mening bør det åpnes for at norske fjernsynsselskap med konsesjon kan heleie en tilleggskanal. Mindretallet, ett medlem, ønsker en strengere begrensning på eierandeler.
Nærkringkasting
Et enstemmig utvalg foreslår at dagens eierbegrensninger i nærkringkasting oppheves og erstattes med nye bestemmelser som bygger på følgende prinsipper:
ingen enkelt aktør kan kontrollere mer enn 30 prosent av det totale nærkringkastingsmarkedet på nasjonalt plan, for henholdsvis lokalfjernsyn og nærradio, målt i lytter- eller seerpotensial
ingen enkelt aktør kan disponere mer enn en frekvens pr. konsesjonsområde
en avis kan ikke ha bestemmende innflytelse i mer enn ett av de lokale kringkastingsmedia, der det bare finnes en frekvens tilgjengelig for henholdsvis lokalfjernsyn og nærradio.
Krysseierskap
Utvalgets flertall foreslår at dominerende aktører innen dagspressen ikke kan ha andeler hos hverandre. Mindretallet på ett medlem foreslår at aktørene til en viss grad kan eie hos hverandre.
Ut fra behovet for å sikre norske aktørers omstillingsevne, blant annet i konkurranse med utenlandske eiere, foreslår utvalgets flertall at det ikke innføres begrensninger i krysseierskap mellom mediegrupper eller mellom media og andre næringssektorer. Flertallet mener at begrensninger i den enkelte mediegruppe, lovfesting av redaksjonell frihet og innsyn i eierskap, er tilstrekkelig for å ivareta ytringsmangfoldet. Et mindretall på ett medlem foreslår begrensninger i krysseierskap mellom dagspresse og kringkasting.
Begrunnelse for regulering
Utvalget begrunner forslagene om regulering i behovet for en maktbalanse. Utvalget har ikke grunnlag for å si at den økte eierkonsentrasjonen til nå har ført til svekkelse av den redaksjonelle friheten eller til redusert meningsmangfold. Utvalget ser imidlertid at internasjonale strukturendringer kan føre til at norske tradisjoner på dette området kan svekkes, og vil forebygge at dette kan skje ved å sikre allsidighet i eierskap.
Utvalget ser klart at hensynet til kapitaltilgang og norske mediebedrifters konkurranseevne tilsier at eierbegrensningene ikke kan være for strenge. Utvalget deler seg i synet på hvor grensen bør gå. Et flertall av utvalget, alle unntatt ett medlem, begrunner sitt standpunkt om ikke å regulere krysseierskap i hensynet til behovet for kapitaltilgang og medienes konkurranseevne.
Allmennmedia
Når det gjelder å sikre allsidighet og mangfold står allmennmedia sentralt. Denne typen medier kan ikke utelukkende basere sin virksomhet på publikumsoppslutning, det vil si hva som til enhver tid er populært blant publikum, men påtar seg ansvaret for at også såkalt smale tekster og program når sitt publikum. Utvalget definerer både kringkasting, presse og forlag som allmennmedia. For utvalget framstår en styrking av allmennmedia gjennom stimuleringstiltak som et sentralt virkemiddel for å sikre ytringsfrihet og mangfold. Med utgangspunkt i mandatet blir det viktig for utvalget å understreke at offentlige støtteordninger i særlig grad bør vurderes rettet mot de media som påtar seg det særlige samfunnsansvaret som allmennmedium har.
Stimuleringstiltak
Et samstemt utvalg har derfor foreslått at en rekke stimuleringstiltak overfor media opprettholdes eller styrkes: Pressestøtten bør opprettholdes minst på dagens nivå, innkjøpsordningene for litteratur bør utvides til å omfatte faglitterære bøker, dagens støtteordninger for film- og fjernsynsproduksjoner bør føres videre, offentlig støtte til nærkringkastingsformål bør opprettholdes og fagutdanningen innen media bør styrkes. Utvalget har avdekket mangel på forskning og forskningskompetanse på de medieområder utvalget har hatt som mandat å vurdere. Utvalget foreslår derfor at medieforskningen bør styrkes. Utvalget mener at det ikke bør sås tvil om NRKs finansielle grunnlag.
Lovbestemt vern av ytringsfrihet
Utvalget mener det er grunn til å stille spørsmål ved om det lovbestemte vernet om ytringsfriheten i Norge er tilstrekkelig, og foreslår at dette utredes nærmere.
Områder hvor det ikke foreslås reguleringer
Utvalget foreslår ikke lovfesting av eierbegrensninger for forlag, ukepresse, film- og kinobransjen. Utvalget peker imidlertid på behovet for å følge utviklingen innen forlagsbransjen.
Utvalget peker her på konkurransemyndighetenes ansvar, og at Nærings- og energidepartementet i henhold til lov om erverv av næringsvirksomhet av 23.desember 1994 nr. 79 sender saker som behandles etter loven til fagdepartementene til uttalelse. Utvalget vil peke på at vurderingsgrunnlaget ved erverv i mediebedrifter (blant annet forlag) etter ervervsloven bør være de samme som i en eventuell ny medielov.
Teknologi
Utvalget peker spesielt på at den raske utviklingen innen datateknologi og telekommunikasjon dels skaper nye typer medier, og dels skaper endrede konkurranseforhold. Utvalget vil peke på at det kan oppstå nye typer massemedier som kan omgå eksisterende bestemmelser. Denne utviklingen bør observeres nøye.
Distribusjon
Utvalget har vurdert om det bør etableres særskilte regler eller lovgivning som sikrer at distribusjonsselskap opptrer slik at alle aktører får tilgang til distribusjon. Generelt mener utvalget at konkurranselovens § 3-10, som gir inngrepshjemmel mot nektelse av forretningsforbindelser, fordyring av distribusjon mv. kan nyttes. Når det gjelder spørsmålet om distribusjon i tilknytning til satellittbasert programoverføring av radio og fjernsyn, mener utvalget at det bør innføres en bestemmelse om åpen adgang til distribusjon på kommersielt grunnlag i selskaper som eies/drives av offentlig aktør.
Utenlandsk eierskap
Utvalget har sett spesielt på utenlandsk eierskap i media. For å sikre et allsidig medietilbud som også ivaretar norsk språk og kultur, mener utvalget at det i tillegg til et internasjonalt tilbud er viktig å ha et kvalitativt godt tilbud som i det vesentligste er basert på norsk redigering – både redaksjonelt og annonsemessig. Utvalget mener det bør vurderes om det skal stilles krav om norsk redaktør i sentrale allmennkringkastere.
Et samlet utvalg tar internasjonale avtaler som gitte rammevilkår, og legger til grunn at EØS-avtalen forbyr norske myndigheter enhver forskjellsbehandling på grunnlag av nasjonalitet.
Det kan imidlertid gjøres gjeldende tvil om private rettssubjekter omfattes av EØS-avtalens diskrimineringsforbud. Spørsmålet er særlig relevant for adgangen til å opprettholde eller innføre diskriminerende omsetningsbegrensninger i de enkelte selskapers vedtekter.
1.2 Kort oppsummering av de enkelte kapitlene
I KAPITTEL 2 presenteres utvalgets mandat og en beskrivelse av utvalgets arbeidsopplegg. Utvalget fikk i oppdrag å kartlegge eierforholdene i norske medier og vurdere hvilke konsekvenser eierkonsentrasjon, krysseierskap og utenlandsk eierskap har for ytringsfriheten, den redaksjonelle friheten og hensynet til et variert medietilbud. Utvalget skulle vurdere behovet for offentlige reguleringstiltak som kan motvirke eventuelle uheldige konsekvenser av eierkonsentrasjon.
I KAPITTEL 3 drøftes de forutsetningene og rammene som ligger til grunn for utvalgets arbeid. Utvalget har tatt utgangspunkt i den norske mediepolitikken slik den er nedfelt i Stortingsmelding nr. 32 (1992-93), Media i tida. Utvalget drøfter her de begrep som er brukt i mandatet og som utvalget bygger sin argumentasjonsrekke på. Sentralt står begrepene: ytringsfrihet, redaksjonell frihet, variert medietilbud, eierkonsentrasjon, krysseierskap, integrasjon og utenlandsk eierskap.
I KAPITTEL 4 gir utvalget en kort framstilling av hvordan medietilbudet og det økonomiske eierskapet i mediesektoren har utviklet seg de siste årene. Denne strukturbeskrivelsen omfatter hovedsakelig aviser, ukepresse, bokbransjen, radio, fjernsyn, film, kino og videogram. Beskrivelsen begrenser seg til perioden etter 1980.
I KAPITTEL 5 gis en kort beskrivelse av de største aktørene i norske medier og distribusjon av disse i dag: Aller, A-pressen, Aschehoug, Bonnier, Egmont, Gyldendal, Kinnevik, NRK, Orkla, Sanoma, SBS, Schibsted og Telenor. I vedlegg 8 gis det oversikt over av hvilke eierinteresser disse aktørene har i norske medier.
I KAPITTEL 6 gis en gjennomgang av offentlige rammevilkår for mediesektoren. Med rammevilkår menes lovreguleringer og stimuleringstiltak av ulike slag. Utvalget slår fast at det i dag ikke finnes ordninger som direkte regulerer eierforholdene i norsk dagspresse, fagpresse, ukepresse eller bokforlag. Lov om kringkasting setter gjennom vilkår restriksjoner for eierskap i norske kringkastingselskap, og på grunn av begrenset frekvenskapasitet finnes konsesjonsordninger for privat kringkasting.
I KAPITTEL 7 gis en oversikt over eierskapsreguleringer i Norden, noen andre vest-europeiske land og USA. De fleste land har regler som begrenser eierskap i media. Prinsippene for reguleringstiltakene er ulike fra land til land.
I KAPITTEL 8 foretar utvalget en oppsummering og en vurdering av utviklingen av eierkonsentrasjon.
Utvalget slår fast at det er sterke variasjoner innenfor de ulike former for eierkonsentrasjon (eierkonsentrasjon i den enkelte mediegruppe, geografisk konsentrasjon, krysseierskap og utenlandsk eierskap). Utvalget konkluderer likevel med at konsentrasjonen i eierskap er relativt stor, og den er økende. Samtidig viser gjennomgangen av data at det kvantitative tilbudet på mediesektoren er stabilt, og har innenfor gitte mediegrupper, som for eksempel kringkasting, økt betraktelig. Det kvantitative mangfoldet sier i seg selv ikke noe direkte om økt mangfold i ytringer eller om endringer i forholdet til ytringsfriheten, men indirekte innebærer det et potensial for mangfold.
I KAPITTEL 9 gir utvalget en begrunnelse for forslagene til regulerings- og stimuleringstiltak. Forslagene er gjengitt i begynnelsen av sammendraget.
I KAPITTEL 10 foreslår utvalget at det innføres en ny medielov som bør bli en sektorlov for media. Lovens formål må være å sikre ytringsfrihet, redaksjonell frihet i massemedia og et allsidig medietilbud. Utvalget foreslår at straffelovens paragrafer om redaktøransvar og ytringsfrihet samt de sentrale deler av kringkastingsloven inkorporeres i den nye medieloven.
I KAPITTEL 11 gir utvalget en oversikt over forslagenes økonomiske og administrative konsekvenser. Oversikten omfatter både offentlig og privat sektor. Utvalget vil peke på at enkelte av forslagene kan innebære at aktører må selge seg ned for å komme under de øvre grensene som er foreslått for regulering. Utvalget mener loven må forvaltes av Kulturdepartementet eller et organ som er underlagt dette departementets instruksjonsmyndighet.
1.3 Summary in English
1.3.1 The Committee's work
The Ownership Committee was appointed by the Norwegian Government on 29 October 1993 and given the following mandate:
To give a survey of the development of ownership in Norwegian media during the recent years, both as to geographical concentration, ownership concentration within individual media groups, and cross-ownership between different media groups;
To evaluate the consequences of ownership concentration, cross-ownership and foreign ownership for the freedom of speech, editorial freedom, and the preservation of a differentiated media system;
To evaluate the need for governmental regulations to prevent possible undesirable consequences of ownership concentration and the increasing rate of cross-ownership;
To put forward proposals for possible regulative measures in order to prevent possible undesirable manifestations of the concentration tendencies, and safeguard freedom of speech, editorial freedom, and a diverse media;
To evaluate such measures in relation to existing national and international regulations;
To detail the financial and administrative consequences of the proposals.»
The Committee started its work in January 1994 and the present report was submitted in February 1995.
The Ownership Committee has been presided over by Ms. Vigdis Moe Skarstein, Director of Culture. The members of the Committee are Mr. Tor Axelsen, editor-in-chief, Ms. Vigdis M. Bendiktsen, journalist, Mr. Audun Heskestad, publisher, Mr. Odd Arne W. Joø, teacher, Ms. Linda Kjerstad, secondary school teacher, Mr. Halvor Stenstadvold, managing director, Ms. Mona Søyland, junior solicitor, and Mr. Eivind Thomsen, managing director. Mr. Egil Petter Stræte, ALLFORSK Trondheim, has been the Committee's secretary. The committee members have contributed to the written text.
1.3.2 The Committee's proposals
A separate media Act
The Committee proposes a new media Act which restricts individual parties’ ownership of groups of opinion-bearing media which regulates editorial freedom in the mass media and and which establishes obligatory publication and availability of information on the ownership of the media.
Secure the freedom of speech
The Committee proposes that the objective of the Act should be to safeguard freedom of speech, editorial freedom, and a versatile media.
Establishment of legal restrictions on ownership
The Committee proposes legal regulation of ownership restrictions within broadcasting as well as restrictions on the proportion of the total national circulation of the daily press individual parties may control. The majority of the Committee, five members, propose that no individual party may own more than 30 % of the totalt national press circulation. The minority, four members, set the limit to 50 %. An undivided Committee proposes ownership restrictions within radio and television. The majority, with one dissenting vote, propose that no one can own more than 1/3 of the shares in a national radio and/or television company. An undivided Committee proposes that no individual party may own more than 30% of the national local broadcasting market i.e. local TV and local radio. The majority does not propose restrictions on cross-ownership, apart from a provision prohibiting dominant owners within the daily press from owning dominant shares in each others' companiers.
The Committee employs the term party as a common denominator to desecribe ownership relations in the media as a whole in its regulation proposals. A party is defined as a group of companies including its owners, implying that is it is irrelevant which company within the group owns the media activity: the owner is considered to be the same.
Legal protection of editorial freedom
The Committee proposes to establish legal protection of the principle of editorial freedom in all media enterprises within the daily and weekly press, periodicals, specialist publications, publishing, and broadcasting. Editorial freedom involves editorial responsibility and protection. The provision of the General Civil Penal code establishing editorial responsibility should be included in the media law. The Committee proposes that the relevant parties when appointing an editor-in-chief, shall be obliged to adhere to the objectives of Redaktørplakaten (ethical rules of the press). The Committee believes that legal protection of editorial freedom may prevent possible undesirable effects of a concentration of ownership.
Access to information
The Committee proposes established by law that all media enterprises shall inform the public actively of their ownership structure. This duty shall, firstly, be performed by regular publication of the five largest shareholders, e.g. through an obligatory column in all editions of printed media and in the rolling titles of broadcasting media. Secondly, when a party obtains control over 10, 25, 50 and 75%, respectively, of an enterprise’s shares, this information shall be publicised by the enterprise. Thirdly, full information about the ownership structure of the media enterprises should be available to anyone.
Such a provision will make it easier to keep updated as to changes in ownership. General knowledge of the ownership structure may prevent undesirable effects of possible future infringements of the editorial freedom by of the owners.
The daily press
A majority of five members propose that no party, through acquisitions or founding of new papers, may own newspapers representing more than 30% of the average national daily circulation of copies. A minority of four propose an upper limit of 50%. One member proposes specific regulations for newspapers with a circulation of copies between 5,000 and 150,000 copies.
Broadcasting
A majority of the Committee propose that the present concession provisions which set a limit on ownership to one third of the shares of radio and television companies with nationwide coverage is established by law. It is the Committee's opinion that Norwegian television companies holding concession should be allowed to have sole ownership of a second channel. One member proposes more restrictive limitations on ownership.
Local broadcasting
An undivided Committee proposes that the present limitations on ownership in local broadcasting are repealed and replaced by new provisions built on the following principles:
no single party may control more than 30% of the total local broadcasting market on national level, as measured by listener and viewer potential,
no single party may control more than one frequency per concession area;
no newspapers may hold a controlling interest in more than one of the local broadcasting media in areas where there is only one frequency available to local television and local, radio respectively.
Cross-ownership
The majority of the Committee propose that dominating parties within the daily press may not hold shares in each others' companies. A one member minority proposes that the parties, to a certain extent, should be allowed to hold shares in each others’ companies.
Bearing in mind the need for Norwegian parties to adapt to new conditions i.a. in competition with foreign owners, the majority of the Committee propose that no restrictions on cross-ownership the between media groups or between media and other sectors of trade are introduced. The majority believe that restrictions within the individual media group, combined with legal protection of editorial freedom and access to ownership information, are sufficient to safeguard a diversity of expressions. A minority of one member proposes restrictions on cross-ownership between the daily press and broadcasting media.
The basis for regulations
The Committee bases its proposals for regulations on the principle of the balance of powers. The Committee has no indications to suggest that the increasing concentration of ownership, so far, has led to a weakening of editorial freedom or to a reduced diversity of opinions. The Committee does, however, have reason to believe that international structural changes may lead to a weakening of Norwegian traditions in this field, and wishes to prevent such a development by safeguarding diverse ownership structures.
The Committee realizes that the need for capital resources and the competitive ability of Norwegian media enterprises suggest that restrictions on ownership should not be overly rigorous. The Committee is, however, divided on the question where to set the limit. A majority of the Committee, exclusive of one member, base their negative position towards regulation of cross-ownership on the media's need for capital and the safeguarding of its competitive abilities.
Public service media
Public service media hold a key position as to the maintenance of versatility and diversity. These media may not exclusively base its profile on popular demand, i.e. what the public at any given time may want, but are also responsible for providing the public with «narrow» texts and programmes. The Committee, defining both the broadcasting media, the press and the publishing media as public service media, regards a strengthening of these media through support measures as a crucial means of guaranteeing freedom of speech and the diversity of the media. With reference to its mandate, the Committee finds it important to stress that public support should specifically target media bearing public service responsibilities.
Support measures
An undivided Committee has therefore proposed that a number of support measures vis-à-vis the media are maintained or strengthened: The press subsidies should be maintained at least at the present level, the purchasing schemes for literature should be extended to comprise non-fiction; today's support to film and television productions should be maintained; governmental support for local broadcasting purposes should be upheld, and media education should be improved. The Committee has revealed a lack of research and research competence on the aspects of media covered by their mandate. The Committee therefore proposes that media research should be strengthened. No element of doubt should be cast as to the financial basis of NRK (The Corporation Norwegian Broadcasting).
Legal protection of freedom of speech
The Committee is not entirely convinced that the legal protection of the freedom of speech in Norway is satisfactory and suggests that this question be examined more closely.
Areas not covered by the Committee’s proposals
The Committee does not propose legal regulation of ownership in the publishing sector, the weekly press, or in the film and cinema sector. The Committee does, however, point to the need follow to sarvey closely developments within the publishing sector.
The Committee would like to stress the responsibility of the competition authorities and, furthermore, that the Ministry of Industry and Energy, in accordance with the Act on acquisitions of Norwegian business undertakings, are obliged to submit cases treated under this law for the relevant ministries’ opinion. The Committee also would like to empasize that the principles of evaluation pertaining to acquisitions of media enterprises (i.a. publishing companies), according to the said Act should correspond to those of the proposed media Act, and not to definite limits based on market dominance.
Technology
The Committee would in particular like to stress that the rapid development of data technology and telecommunications is partly creating new media and partly changing the competitive environment. The Committee would therefore like to point out that new kinds of mass media may evolve which are able to circumvent the present legislation. Hence, the technological development must be observed closely.
Distribution
The Committee has debated whether special rules or legislation should be introduced which regulate the practices of distribution companies and which guarantee all parties equal access to distribution services. In general, the Committee believes that the Competition Act, §3-10, which authorises intervention against refusals of commercial connections, increases of distribution costs, etc., may be employed in such cases. As to the question of distribution in connection with satellite based transmissions of radio and television programmes it is the Committee's opinion that an open access provision guaranteeing distribution on a commercial basis, in companies owned/run by a publicly owned party, should be introduced.
Foreign ownership
The Committee has undertaken a particularily close assessment of foreign ownership of Norwegian media. In order to safeguard a diverse media, which at the same time strengthens Norwegian language and culture, the Committee finds it essential, in addition to the international supply, to uphold a qualitatively good supply based mainly on Norwegian editing, both as to editorial and advertising content. It is the Committee's opinion that the question whether key public broadcasters should be required to have Norwegian editors, should be considered.
An undivided Committee regards international agreements as a given framework, and bases its conclusion on the EEA-Agreements prohibition of preferential treatment on the basis of nationality.
Doubt may however be raised whether private legal subjects are encompassed by the prohibition against preferential treatment under the EEA-Agreement. This question is especially relevant as to whether the maintenance or establishment of discriminative restrictions on turnover in the statutes of individual companies are permissible.
1.3.3 Short summary of the individual chapters
In Chapter 2 the mandate of the Committee and a description of its working plan is quoted. The Committee was requested to survey the ownership structure of Norwegian media and to evaluate the consequences of ownership concentration, cross-ownership and foreign ownership on the freedom of speech, editorial freedom and the preservation of a diverse media supply. The Committee was requested to assess the need for governmental regulations preventing possible undesirable consequences of ownership concentration.
Chapter 3 discusses the basis and the bounds defining the environment of the Committee's work. The Committee’s point of departure is the Norwegian media policy, as detailed in St.meld. No. 32 (1992-93), Media i tida, (Media in our times). The Committee analyses the concepts which are employed in its mandate, and which form the premises for its discussion. Fundamental concepts include: freedom of speech, a diverse media supply, ownership concentration, cross-ownership, integration, and foreign ownership.
In Chapter 4 the Committee offers a short description of how the media spectrum and the financial ownership of the media have developed during the recent years. The structural description includes the daily press, the weekly press, the book-publishing business, radio, television, film, cinema and videograms. The description encompasses the period from 1980 to the present.
Chapter 5 gives a short description of the key operators within Norwegian media and media distribution: Aller, A-pressen, Aschehoug, Bonnier, Egmont, Gyldendal, Kinnevik, NRK, Orkla, Sanoma, SBS, Schibsted and Telenor. Appendix 8 gives a complete list of the owner interests of these operators.
Chapter 6 describes the public framework conditions of the media sector. By the term framework conditions are meant legal regulations and support measures of different kinds. The Committee establishes that, at present, no regulations exist which directly control the ownership structure of the Norwegian daily press, specialist press, weekly press, or publishing companies. The Broadcasting Act establishes, through licensing requirements, restrictions on the ownership of Norwegian broadcasting companies and, due to a limited frequency capacity, concession requirements apply to private broadcasting.
Chapter 7 gives an outline of ownership regulations in Scandinavia, some other Western European countries, and the USA. Most countries have regulations which put restrictions on the ownership of media. The principles behind these measures vary from country to country.
In Chapter 8 the Committee summarizes and evaluates the development of ownership concentration.
The Committee establishes that significant variations are found within the different types of concentration (ownership concentration in the individual group of media, geographical concentration, cross-ownership, and foreign ownership). The Committee concludes, however, that there exists a relatively significant, and increasing ownership concentration. Simultaneously, its is demonstrated, by going through the data, that the quantitative supply provided by the media is stable and, within certain media groups e.g. broadcasting, is showing a considerable increase. The quantitative diversity does not necessarily directly entail improved freedom of expression or changes in the conditions determenining the level of the freedom of speech, although it does indirectly indicate variation through the sheer quantity’s inherent potential for underlying diversity.
In Chapter 9 the Committee presents the rationale for its proposals for regulative and support measures. The proposals are quoted in the beginning of this summary.
In Chapter 10 the Committee proposes the establishment of a new media Act which should be a sector law for media. The objectives of this Act is to safeguard the freedom of speech, editorial freedom in the mass media, and a diverse media. The Committee proposes that certain sections of the Act on Broadcasting and the General Civil Penal Code’s provisions concerning editorial responsibility and freedom of speech are incorporated in the new media Act.
In Chapter 11 the Committee presents an outline of financial and administrative consequences of its proposals. The outline encompasses both the public and the private sector. The Committee points out that some of the proposals may entail that some parties may be required to sell shares in order to conform with the limits proposed. The Committee concludes that the law should be administered by the Ministry of Culture Affairs or a body authorised by the Ministry to do so.