2 Utvalgets mandat og arbeidsopplegg
I Stortingsmelding nr. 32 (1992-93), Media i tida, foreslo Kulturdepartementet at det ville sette ned et utvalg for å se nærmere på konsentrasjonsprosessen i media generelt, med tanke på å vurdere behovet for tiltak som kan hindre at en eller noen få eiergrupperinger kontrollerer en for stor del av medietilbudet. Dette utvalget, Eierskapsutvalget, ble oppnevnt av Regjeringen 29. oktober 1993.
2.1 Utvalgets mandat og sammensetning
I kongelig resolusjon av 29. oktober 1993 gis utvalget følgende mandat:
Gi en oversikt over utviklingen i eierforholdene i norske medier de senere årene, både når det gjelder geografisk konsentrasjon, eierkonsentrasjon innenfor én mediegruppe og krysseierskap mellom ulike mediegrupper.
Vurdere hvilke konsekvenser eierkonsentrasjon og krysseierskap har for ytringsfriheten, den redaksjonelle frihet og hensynet til et variert medietilbud, samt konsekvensene av utenlandsk eierskap i denne forbindelse.
Vurdere behovet for offentlige reguleringstiltak som kan motvirke eventuelle uheldige konsekvenser av eierkonsentrasjon og økende grad av krysseierskap.
Fremme forslag til eventuelle reguleringstiltak som kan motvirke eventuelle uheldige utslag av konsentrasjonstendensene, og som trygger ytringsfriheten, den redaksjonelle frihet og allsidigheten i medietilbudet.
Vurdere slike tiltak i forhold til eksisterende nasjonalt og internasjonalt regelverk.
Utrede økonomiske og administrative konsekvenser av sine forslag.»
Utvalget ble bedt om å avgi utredningen innen 1. januar 1995. Arbeidet kom i gang i januar 1994 og ble levert i februar 1995.
Eierskapsutvalget har hatt følgende sammensetning:
Kulturdirektør Vigdis Moe Skarstein, Trondheim, leder.
Sjefredaktør Tor Axelsen, Oslo.
Journalist Vigdis M. Bendiktsen, Tromsø.
Forlagssjef Audun Heskestad, Rælingen.
Lærer Odd Arne W. Joø, Bærum.
Lektor Linda Kjerstad, Ålesund.
Administrerende direktør Halvor Stenstadvold, Bærum.
Advokatfullmektig Mona Søyland, Oslo.
Administrerende direktør Eivind Thomsen, Oslo.
Medlemmene i utvalget er personlig oppnevnt. Gjennom måten utvalget er sammensatt, er store aktører i mediesektoren representert.
Egil Petter Stræte, ALLFORSK Trondheim, har vært sekretær for utvalget.
2.2 Utvalgets arbeid
Utvalget har hatt 12 møter, hvorav de aller fleste har gått over to dager.
Utvalget har besøkt Belgia og Nederland, og hatt møter med EU-kommisjonen, ESA (EFTAs overvåkningsorgan), mediemyndigheter i Nederland og den nederlandske journalistforening.
I tilknytning til møtene har følgende personer holdt foredrag for utvalget: Redaktør/forsker Andreas Hompland, redaktør Thor Bjarne Bore, professor Jon Bing, professor Hans Fredrik Dahl, administrerende direktør Hasse Iwarsson og professor Helge Rønning.
Følgende har vært ansvarlige for utredninger som er utført for utvalget: Advokat Magnus Aarbakke, professor Rolf Høyer, professor Eivind Smith, advokat Gudmund Knudsen, og forskningsleder Sigurd Høst.
For øvrig har en rekke andre som arbeider i eller i tilknytning til mediesektoren bidratt med opplysninger og synspunkter.
Flere av utvalgets medlemmer har i løpet av denne perioden deltatt på seminarer og konferanser om ulike sider ved mediesektoren.
Utvalgets sekretær har vært i kontakt med sekretariatene for lignende utredninger som er under arbeid i Sverige og Danmark.
Tidsplanen har satt rammebetingelsene for hvor dypt utvalget har kunnet gå i sine undersøkelser. Arbeidet har i stor grad måttet basere seg på eksisterende undersøkelser. Manglende forskning på området er en begrensning.
Utvalgets medlemmer har bidratt til tekstskriving.