1 Proposisjonens hovedinnhold
Helse- og omsorgsdepartementet legger med dette frem forslag til endringer i lov 15. juni 2001 nr. 53 om erstatning ved pasientskader mv. (pasientskadeloven).
Pasientskadeloven trådte i kraft for den offentlige helsetjenesten fra 1. januar 2003. Det uavhengige forvaltningsorganet Norsk Pasientskadeerstatning behandler erstatningskrav og utbetaler eventuell erstatning. Avgjørelsen kan påklages til Pasientskadenemnda. Pasientskadeloven er gunstigere for skadelidte enn alminnelige erstatningsrettslige regler både hva gjelder vilkårene for å få erstatning og behandlingsmåten.
Pasientskadeloven er ikke satt i kraft utenfor den offentlige helsetjenesten. Dette har sammenheng med at loven fastsetter at erstatningskrav ved pasientskader i privat helsesektor skal sikres ved forsikring, og at ingen forsikringsselskap har vært villig til å gi forsikring på de vilkår pasientskadeloven fastsetter.
I Ot.prp. nr. 74 (2002-2003) om lov om endringer i lov 15. juni 2001 nr. 53 om erstatning ved pasientskader mv. (pasientskadeloven) fremmet departementet forslag til lovendringer med tanke på at loven skulle kunne tre i kraft i sin helhet. Endringene har ikke hatt den ønskede virkning i forhold til forsikringsnæringen.
Helse- og omsorgsdepartementet foreslår derfor i denne proposisjonen nye lovendringer for at loven skal kunne settes i kraft også utenfor den offentlige helsetjenesten. Endringene innebærer i hovedsak at Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) overtar ansvaret etter pasientskadeloven også for skade som er voldt i privat helsevirksomhet. NPE skal behandle krav og utbetale eventuell erstatning. Se punkt 4 nedenfor.
Det foreslås at utvidelsen av NPEs ansvar finansieres ved at tjenesteyterne i privat helsesektor betaler tilskudd, jf. punkt 6 nedenfor.
I proposisjonens punkt 5 drøftes enkelte særskilte problemstillinger vedrørende ansvarsplassering mv.
Lovens anvendelse på skader helsepersonell har voldt ved sporadisk helsehjelp de har gitt i sin fritid, drøftes i punkt 5.1 nedenfor. Departementet foreslår ingen endringer i den vedtatte loven på dette punkt. Dette innebærer at loven vil gjelde også for slike skader når den settes i kraft også utenfor den offentlige helsetjenesten.
Adgangen til å fremme erstatningskrav mot andre enn NPE drøftes i punkt 5.2.
Konsekvensene av de foreslåtte lovendringene for apotek/apotekansatte er drøftet i punkt 5.3 nedenfor, men det foreslås ingen unntak eller særordninger for apotek.
Lovens virkeområde med hensyn til skader voldt ved helsehjelp av utenlandsk helsepersonell som midlertidig yter tjenester i Norge, er drøftet i punkt 5.4 nedenfor.
Utforming av overgangsordning er drøftet i punkt 5.5 nedenfor, men det foreslås ingen endring i forhold til det som allerede følger av den vedtatte loven.
Det foreslås for øvrig en hjemmel for å gi forskrift om at tjenesteyterne, eller grupper av tjenesteytere, kan eller skal tegne privat forsikring i stedet for å betale tilskudd til NPE, jf. punkt 4.3 nedenfor. Slik forsikring må i så fall dekke erstatningsansvar på det ansvarsgrunnlag som følger av pasientskadeloven.
I tillegg foreslås enkelte tekniske endringer.