1 Proposisjonens hovedinnhold
Kommunal- og regionaldepartementet fremmer med dette forslag om endringer i lov 24. juni 1988 nr. 64 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsloven).
De foreslåtte endringene knytter seg til ulike sider vedrørende innkvartering av utlendinger som søker asyl, nærmere bestemt lovfesting av krav på innkvartering inntil søknaden er endelig avgjort, innføring av hjemmel for forskriftsregulering av selve innkvarteringsordningen, avskjæring av klageadgangen ved vedtak om bortfall av botilbud og lovfesting av særlig tvangsgrunnlag for utkastelse. Videre foreslås det at ansatte i mottak skal fremlegge politiattest, samt yrkesforbud i mottak for personer som har begått seksuelle overgrep mot barn og unge.
For det første foreslås det altså å lovfeste prinsippet om at alle som søker asyl i Norge skal gis tilbud om innkvartering mens søknaden er til behandling. Dette innebærer ingen endring i forhold til dagens praksis, men det vil bidra til klarhet og synliggjøring. For helhetens skyld foreslås det også å lovfeste at utlending som har fått avslag på søknad om asyl kan gis tilbud om innkvartering i påvente av utreise. Dernest foreslås det å innføre en hjemmel for forskriftsregulering av innkvarteringstilbudet. Forslaget har bakgrunn i et opplevd behov for «opprydning» på området. Dagens regelverk mht. tildeling av botilbud, selve botilbudet og bortfall av botilbud er fragmentert og til dels utilgjengelig. En utdyping og presisering som er lett tilgjengelig for både brukere og forvaltere synes derfor formålstjenlig. Med samme begrunnelse foreslås det samtidig å løfte de unntakene fra forvaltningsloven som i dag fremgår av utlendingsforskriften, inn i lovteksten.
Personer som har fått avslag på sin asylsøknad skal i henhold til norsk lov forlate landet innen den utreisefristen som utlendingsmyndighetene setter. Dersom utreisefristen oversittes, kan politiet uttransportere personer i denne gruppen med tvang. Betegnelsen «asylsøker» kan ikke lenger benyttes, asylsaksbehandlingen er avsluttet. Dette er personer som oppholder seg ulovlig i Norge. Politiet har store restanser i forhold til uttransportering av personer med avslag på asylsøknaden som ikke reiser frivillig. Det er allerede igangsatt ulike tiltak for å få denne gruppen til å reise, som individuell retursamtale etter avslag, tilbud om gratis retur med International Organization for Migration (IOM), bortfall av botilbud i mottak og reduksjon i økonomiske ytelser. I særskilte tilfeller er det også gitt økonomisk støtte til bestemte nasjonaliteter ved frivillig retur til hjemlandet. Det er imidlertid grunn til å tro at en del spekulerer i å vente til politiet henter dem, fremfor å forlate landet på egenhånd eller returnere med IOM. Mulighetene for opphold i Norge med kost og losji betalt av den norske stat kan også i seg selv føre til en økning i såkalte «grunnløse» asylsøknader. Det er derfor behov for ytterligere tiltak for å få flere personer med avslag på asylsøknaden til å forlate landet frivillig. På denne bakgrunn foreslås det å avskjære klageadgangen ved vedtak om bortfall av botilbud, samt å innføre en særskilt hjemmel for tvangsfravikelse.
Det oppholder seg til enhver tid mange barn og unge i mottak, både mens søknaden om asyl er til behandling og etter vedtak i asylsaken. Noen kommer til Norge i følge med nære familiemedlemmer, mens andre kommer til landet helt uten omsorgspersoner. Arbeid med barn og unge innebærer et stort ansvar. Barn og unge har små muligheter både fysisk og psykisk til å forsvare seg mot overgrep fra voksne. For å sikre at barn og unge som bor i mottak ikke møter mottakspersonell som tidligere har begått seksuelle overgrep mot mindreårige, er det ønskelig å lovfeste krav om politiattest ved ansettelse i mottak, samt yrkesforbud i mottak for personer som har begått seksuelle overgrep mot barn og unge.