11 Økonomiske og administrative konsekvenser
Som det fremgår av kapittel 5, går departementet inn for å videreføre dagens ordning med personlig valg til utvalgene av lagrettemedlemmer og meddommere. Forslaget til § 67 innebærer at kommunene må arbeide aktivt for å få til en allsidig sammensetning av utvalgene. Samtidig spares de kommunene som hittil har valgt medlemmer til det særlige utvalget av fagkyndige meddommere, for dette arbeidet. Plikten til å sørge for at utvalgene får en allsidig sammensetning vil i praksis innebære at mange kommuner må rette informasjon og oppfordringer om å stille til valg eller foreslå kandidater til en bredere del av befolkningen enn det som hittil har vært vanlig. Plikten etter § 67 krever ikke kjøp av annonseplass i dagspressen eller andre kostbare tiltak.
En sentral ordning med kontroll av lekdommernes vandel gjennom valgperioden i henhold til § 77 vil medføre visse kostnader. Domstoladministrasjonen har anslått at gjennomføring av to kontroller årlig vil bety et merarbeid for dem på ett ukeverk. I tillegg vil ordningen kreve ressurser i politiet. Dette vil bli næremere utredet i forbindelse med en forskrift om ordningen.
Forslaget til domstolloven § 87 om at alle som trekkes til tjeneste som lagrettemedlem i en sak skal ha status som ordinære lagrettemedlemmer (ikke varamedlemmer), medfører at alle skal trekkes fra hele utvalget. Dette er en endring i forhold til dagens lov, som går ut på at varamedlemmene skal trekkes fra den kommunen der rettsmøtet skal holdes eller de nærmeste kommunene (§ 85 tredje ledd). Endringen kan medføre en viss økning i reisekostnadene. Det samme gjelder forslaget til en hovedregel om at varamedlemmer for meddommerne skal trekkes fra hele utvalget, jf. § 88 annet ledd. Samtidig vil forslaget om at det i stor grad skal være opp til domstolene om det skal trekkes varamedlemmer for meddommerne (jf. § 88 annet ledd), gi besparelser. Det vil også redusere belastningen på utvalgsmedlemmene. Departementet legger til grunn at domstolene, ved vurderingen av om det skal trekkes meddommere, og hvilket geografisk område det eventuelt skal trekkes fra, velger de løsninger som – innenfor det som er forsvarlig for saken – gir minst kostnader. Totalt sett ser ikke departementet at endringene vil medfører kostnadsmessige endringer av vesentlig betydning.
De foreslåtte endringene i domstolloven kapittel 5 forutsetter visse justeringer i domstolenes elektroniske saksbehandlingsprogram LOVISA. Domstoladministrasjonen har beregnet kostnadene til 487 500 kroner eksklusiv mva (engangskostnad) og en økning av vedlikeholdsutgiften på ca. 5 000 kroner årlig, jf. brev 22. februar 2006. Forslaget om at det er fremmøtet, og ikke alene trekningen, som etter § 86 fjerde ledd skal være avgjørende for om et utvalgsmedlem skal delta i trekningen til andre saker, kan medføre behov for en manuell registrering i domstolene i tilfeller der et medlem er innkalt, men rent faktisk ikke møter. Merbelastningen ved dette antas å bli ubetydelig.
Departementet vil eventuelt komme tilbake til de administrative og økonomiske konsekvensene i den ordinære budsjettprosessen.