7 Økonomiske og administrative konsekvenser
Forslaget til en egen lov om fylkeskommunale sykehusselskaper innebærer ingen nye materielle plikter for fylkeskommuner. Siktemålet med forslaget er å utvide spekteret av aktuelle organisasjonsformer for drift av fylkeskommunale sykehus. Forslaget til ny organisasjonsform er således et tilbud som kommuner og fylkeskommuner kan velge å benytte seg av, dersom de finner det hensiktsmessig. De økonomiske og administrative konsekvenser blir dermed avhengig av de valg som den enkelte fylkeskommune foretar. Det må allikevel kunne forutsettes at de fylkeskommuner som velger å organisere sine sykehus som fylkeskommunale sykehusselskaper, vil gjøre dette med den intensjon å oppnå en bedre utnyttelse av fylkeskommunale ressurser.
Den nye organisasjonsformen vil etter departementets mening dekke et organisasjonsbehov for de fylkeskommuner som ønsker en større grad av fristilling av sine sykehus. Dette ved at den gir mulighet for en mer forretningsmessig uavhengighet samtidig som den gir muligheter for politisk og administrativ styring og kontroll.
Fylkeskommunenes utgifter ved omorganisering av sykehus til fylkeskommunale sykehusselskaper er søkt begrenset ved forslaget om at det gis adgang til overføring av virksomheter etter kontinuitetsprinsippet. Forslaget pålegger fylkeskommunale sykehusselskaper å rapportere etter regnskapsloven. En overgang til nytt regnskapssystem vil kunne medføre kostnader, herunder ved utskifting av administrative systemer og frembringing av åpningsbalanse. Det vil være opp til fylkeskommunene ved stiftelsen å fastsette fylkeskommunenes innskudd i sykehusselskapene.
Det er fremmet forslag om at vedtak om opprettelse av sykehusselskap må godkjennes av departementet. Ved departementets vurdering kan det blant annet legges vekt på samfunnsmessige hensyn, og det kan eventuelt settes vilkår for godkjenningen. Videre fastslår bestemmelsen at vesentlige endringer i vedtektene for et allerede godkjent fylkeskommunalt sykehusselskap må forelegges departementet for ny godkjenning. Forslagene forutsetter ikke økt statlig engasjement over fylkeskommuner på annen måte. Oppløsningsvedtak skal ikke godkjennes av departementet.
Bestemmelsen om at fylkeskommunale sykehusselskapers låneopptak og garantier skal godkjennes av statlig myndighet, innebærer ingen endring i forhold til gjeldende rett, ettersom låneopptak gjort etter kommuneloven § 50 nr. 8 skal godkjennes etter nåværende regler. Staten blir ikke påført økte utgifter eller risiko i forhold til fylkeskommuner som følge av forslaget.