15 Administrative og økonomiske konsekvenser
Proposisjonen inneholder forslag om nykriminalisering av grovt uaktsom voldtekt og kjøp av seksuelle tjenester fra personer under 18 år. For at forbudene skal kunne håndheves effektivt, må politiet og påtalemyndigheten avsette tilstrekkelige ressurser til å etterforske og iretteføre sakene, og domstolene må ha kapasitet til å beramme sakene slik at disse og andre saker ikke blir liggende for lenge før de kan bli avgjort. Avsoningen av dommene vil kunne føre til en merbelastning på kriminalomsorgen. Departementet antar imidlertid at disse sakene i alle ledd må kunne la seg håndtere innenfor de ordinære budsjettrammene.
Et forslag om å kriminalisere misbruk av tillitsforhold innebærer også en utvidelse av området for det straffbare. I forhold til antall anmeldte, etterforskede og pådømte saker antas dette å ha liten betydning. Departementets forslag om at domstolene i saker om seksuelle overgrep mot barn alltid skal vurdere om rettighetstap bør idømmes, kan bety et visst merarbeid både for påtalemyndigheten og domstolene i forbindelse med disse sakene. Også dette må etter departementets syn la seg gjennomføre uten ekstraordinær tilførsel av ressurser.
På den annen side betyr forslagene en opprydding og forenkling av regelverket, som vil kunne effektivisere håndhevingen av flere bestemmelser.
Departementet har gitt uttrykk for at straffenivået i voldtektssaker og i saker om grove seksuelle overgrep mot barn er for lavt, men har ikke fremmet forslag om lovendringer her. Det antas at straffenivået over tid vil kunne endre seg. De konsekvenser dette kan få for kriminalomsorgen, forutsettes løst innenfor de vanlige budsjettrammene.
For øvrig antar departementet i likhet med utvalget at forslagene til lovendringer ikke vil få administrative eller økonomiske konsekvenser av betydning.