11 Økonomiske og administrative konsekvenser
Forslaget til ny forvaltnings- og finansieringsordning for familievernkontorene vil ikke ha økonomiske konsekvenser av betydning. Kontorene vil bli tilført offentlige midler i samme omfang som nå, og det vil ikke bli vesentlig økte utgifter for staten, fylkeskommunene eller kommunene. Kommunene fritas for økonomisk medvirkning til finansiering av familievernet og trekkes for de midler de i dag yter. Det øremerkede statstilskuddet økes tilsvarende. Fylkeskommunenes utgifter til familievernet vil i utgangspunktet ligge på samme nivå som i dag. Via en overgangsordning vil imidlertid den statlige dekningsandelen på sikt utjevnes mellom fylkene. For familievernkontorene vil det bli en ryddigere og mer oversiktlig økonomisk situasjon fordi det blir færre bidragsytere å forholde seg til.
Forvaltningsansvaret for familievernkontorene vil medføre lite merarbeid for fylkeskommunene. Tjenesten har et lite omfang på fylkesnivå, og også i dag har fylkeskommunene administrative oppgaver i forhold til de kontorene som ligger i fylket. For de kommunene som er eiere av familievernkontor, vil de administrative konsekvensene avhenge av de avtaler som inngås m.h.t. fylkeskommunal overtakelse av kommunale/interkommunale kontorer. For departementet vil overføring av forvaltningsansvaret for familievernet til fylkeskommunen ha flere positive sider. Statstilskuddet vil bli kanalisert samlet til fylkeskommunen, og departementet vil ikke lenger ha et direkte styringsansvar for det enkelte kontor. Departementets oppgaver vil først og fremst være å fordele statstilskuddet mellom fylkene, forvalte loven, bidra til faglig utvikling av tjenesten og utvikle hensiktsmessig statistikk.
Fylkeslegens lovbestemte plikt til å føre tilsyn med alt helsevesen og helsepersonell i fylket, innebærer at den behandlingen i familievernet som utføres av helsepersonell, er underlagt fylkeslegens tilsyn. I praksis har fylkeslegen hatt tilsyn også med behandling som har vært utført av andre profesjoner ved familievernkontorene. En formalisering av at fylkeslegen skal være tilsynsmyndighet og ha tilsyn med all virksomhet ved familievernkontorene, vil kunne medføre noe merarbeid.