Ot.prp. nr. 60 (1996-97)

Om lov om endringer i lov 1 mars 1985 nr 3 om stortingsvalg, fylkestingsvalg og kommunestyrevalg (Valgloven)

Til innholdsfortegnelse

Forslag til lov om endringer i lov 1 mars 1985 nr 3 om stortingsvalg, fylkestingsvalg og kommunestyrevalg (Valgloven)

I

I lov av 1 mars 1985 nr 3 om stortingsvalg, fylkestingsvalg og kommunestyrevalg (Valgloven) gjøres følgende endringer:

§ 14 første ledd bokstav b skal lyde:

den som har møtt som representant på alle Storting etter forrige valg

§ 16 a annet ledd skal lyde:

§ 15 tredje og femte ledd gjelder tilsvarende for riksvalgstyret.

§ 19 første og annet ledd skal lyde:

Nominasjonsmøte for fylket sammenkalles av styret for partiets organisasjon i fylket eller - om slik organisasjon ikke finnes - av partiets hovedstyre. Styret sørger for at valg på utsendinger fra kommunene i fylket, jfr. § 21,kan bli holdt i tide, og for at utsendingene underrettes om tid og sted for nominasjonsmøtet.

På de møter som omhandles i § 21 kan det holdes avstemning over hvilke personer deltakerne ønsker oppført på partiets forslag til valgliste, og i hvilken rekkefølge de ønskes oppført.

§ 25 nr 1 bokstav d første ledd annet punktum skal lyde:

Underskriverne må ikke stå som forslagsstillere på noe annet forslag som gjelder samme valg, jfr. § 26 nr 1 fjerde ledd.

§ 26 nr 3 første ledd annet punktum skal lyde:

Fylkesvalgstyret skal oversende et tilstrekkelig antall av disse stemmesedlene til bruk ved forhåndsstemmegivningen til statens postselskap.

§ 26 nr 3 første ledd femte punktum skal lyde:

Valgstyret skal oversende et tilstrekkelig antall av disse stemmesedlene til bruk ved forhåndsstemmegivningen til statens postselskap.

§ 32 bokstav a skal lyde:

Stemmemottakere oppnevnt av statens postselskap blant tilsatte på postkontor og i landposttjenesten.

§ 32 bokstav d skal lyde:

På Jan Mayen den som Kongen bestemmer. Bestemmelsene i § 35 gjelder tilsvarende etter nærmere bestemmelse av departementet.

§ 33 tredje ledd første punktum skal lyde:

I samråd med statens postselskap bestemmer valgstyret når og på hvilke institusjoner statens postselskap skal motta forhåndsstemmer.

§ 34 nr 1 nytt annet punktum skal lyde:

Stemmemottaker kan forlange at en ukjent velger godtgjør at han er den han gir seg ut for å være.

§ 36 nr 7 skal lyde:

Valgstyret skal underrette statens postselskap om de søknader det har godkjent fra velgere som ønsker å avgi stemme i medhold av denne paragrafen.

§ 41 tredje ledd skal lyde:

Dersom ikke noe annet følger av lovens bestemmelser, jfr. § 49 annet og tredje ledd, skal de stemmegivninger som er avgitt i medhold av denne paragrafen og som valgstyret har vraket, forvares inntil valgresultatet er endelig.

§ 46 sjette, sjuende og åttende ledd skal lyde:

Valgstyret kan, dersom stemmegivningen er avsluttet ved samtlige stemmelokaler i kommunen og lovens vilkår for øvrig er oppfylt, begynne den foreløpige opptellingen etter de to foregående leddene før alle avgitte stemmer er kommet valgstyret i hende.

Valgstyret skal foreta foreløpig opptelling av de forhåndsstemmene som er godkjent etter § 47, på valgdagen mandag. Denne opptellingen skal begynne senest fire timer før stemmegivningen er avsluttet ved samtlige stemmelokaler i kommunen. Forutsetningen for å foreta foreløpig opptelling av forhåndsstemmene, er at valgstyret har fått tilsammen minst 300 forhåndsstemmer i hende.

Før den foreløpige opptellingen begynner, skal valgstyret legge til side i en særskilt urne minst en tiendedel, minimum 150, av de innkomne forhåndsstemmegivningene, tatt ut ved et tilfeldig utvalg. I samme urne legges også de forhåndsstemmegivningene som er kommet valgstyret i hende etter at opptellingen har begynt, når de er godkjent etter § 47. De forhåndsstemmegivningene som er omtalt i dette leddet, kan først telles opp etter utgangen av første tirsdag etter valgdagen.

§ 47 niende ledd annet punktum skal lyde:

Valgkortet påføres omslagskonvoluttens nummer, legges til side og oppbevares til valgresultatet er endelig og tilintetgjøres deretter på betryggende måte, dersom ikke noe annet følger av § 49 annet og tredje ledd.

§ 48 første ledd tredje punktum skal lyde:

På de stemmesedler som er avgitt på forhånd settes etter hvert samme nummer som på stemmeseddelkonvolutten, jfr. § 47 niende ledd.

§ 48 tredje ledd skal lyde:

Opptelling foretas av de personer og på den måten valgstyret har bestemt, og under valgstyrets tilsyn. Opptellingen tar til umiddelbart etter at den foreløpige opptellingen, jfr. § 46, er avsluttet og alle de avgitte valgtingsstemmene er kommet valgstyret i hende. Opptellingen av forhåndsstemmer, unntatt de forhåndsstemmegivningene som er omtalt i § 46 åttende ledd, kan begynne til samme tid. Dersom valgstyret ikke har foretatt foreløpig opptelling av forhåndsstemmene, gjelder § 46 sjuende ledd siste punktum og åttende ledd tilsvarende når opptellingen begynner før fristen i § 31 annet ledd første punktum er gått ut.

§ 49 skal lyde:

Når opptellingen av stemmene til stortingsvalget er avsluttet, skal valgstyrets leder innføre i valgboken stemmetallene for valglistene, med opplysning om hvordan stemmetallene fordeler seg på stemmer avgitt på valgtinget og stemmer avgitt på forhånd og på urettede og rettede stemmesedler.

Hvis valgstyret ikke også er fylkesvalgstyre, skal valgstyret ved stortingsvalg omgående sende i forseglet pakke til fylkesvalgstyrets leder en bekreftet avskrift av det som er bokført på valgtinget og på stemmestedene, alle valgkort innkommet i forbindelse med forhåndsstemmegivningen, alle innkomne omslagskonvolutter for forhåndsstemmegivninger utenriks og på Svalbard og Jan Mayen, kopi av innkomne klager og bemerkninger, de stemmegivninger og stemmesedler valgstyret har vraket eller som er innlevert til valgstyret i medhold av § 41, alle godkjente stemmesedler, de som er avgitt på valgtinget og de som er avgitt på forhånd hver for seg, og de urettede og de rettede hver for seg.

Hvis valgstyret også er fylkesvalgstyre, skal valgstyret ved stortingsvalg, så snart valgoppgjøret er avsluttet, sende i forseglet pakke til fylkesmannen det valgmateriellet som er omtalt i annet ledd.

Departementet kan gi nærmere bestemmelser om valgstyrenes innsending av valgmateriell til fylkesvalgstyrene og fylkesmannen, herunder om emballasje for materiellet.

Etterhvert som de mottas, skal valgstyret sende alle innkomne klager og bemerkninger til departementet.

Når opptellingen av stemmene til fylkestingsvalget er avsluttet skal valgstyrets leder føre inn i valgboken stemmetallene for valglistene, med opplysning om hvordan stemmetallene fordeler seg på stemmer avgitt på valgtinget og stemmer avgitt på forhånd. Valgstyret skal deretter omgående sende i forseglet pakke til fylkesvalgstyrets leder en bekreftet avskrift av det som er innført i valgboken vedrørende fylkestingsvalget, sammen med alle innkomne stemmesedler for dette valget, de som er godkjent og de som er vraket hver for seg og de som er avgitt på valgtinget og de som er avgitt på forhånd hver for seg.

Politiske partier som er registrert etter § 17 og som stiller liste i fylket ved stortingsvalg og fylkestingsvalg, skal uten betaling få tilsendt utskrift av valgboken dersom de setter frem krav om det innen valgdagen.

Den avskrift av manntallet eller den del av manntallet som er brukt til avkryssing på valgtinget, skal valgstyrets leder sørge for blir oppbevart til to valgperioder er utløpt. Deretter skal den brennes eller tilintetgjøres på annen betryggende måte.

§ 50 skal lyde:

Fylkesvalgstyret skal kontrollere forberedelse og gjennomføring av stortingsvalg på grunnlag av de tilsendte møtebøkene og valgmateriellet, jfr. § 49 annet ledd, etterhvert som de kommer inn.

Fylkesvalgstyret skal uten opphold foreta valgoppgjør for fylket på grunnlag av de tilsendte møtebøkene og valgmateriellet, jfr. § 49 annet ledd. Finner fylkesvalgstyret feil ved valgstyrenes beslutninger om å godkjenne eller forkaste stemmegivninger og stemmesedler eller feil i opptellingen, skal det først rette feilene.

I de tilfellene som er nevnt i § 49 tredje ledd, skal fylkesmannen foreta den kontrollen som er nevnt i første ledd og herunder kontrollere valgstyrets beslutninger om å godkjenne eller forkaste stemmegivninger og stemmesedler og valgstyrets opptelling. Resultatet av fylkesmannens kontroll skal straks meddeles Stortingets kontor.

Departementet godkjenner bruk av edb-tekniske system beregnet på valgoppgjør og fastsetter nærmere krav til systemene.

§ 53 første ledd nytt sjuende og åttende strekpunkt skal lyde:

- oversikt over de feil som er rettet i valgstyrenes valgoppgjør etter § 50 annet ledd annet punkt,

- oversikt over feil ved valget som er avdekket ved kontrollen i medhold av § 50 første ledd, især feil som kan få betydning for valgets gyldighet.

§ 54 annet ledd skal lyde:

Det valgmateriellet fylkesvalgstyret og fylkesmannen har mottatt fra valgstyrene skal oppbevares på et sikkert sted under betryggende forsegling til valgperioden er utløpt. Deretter skal det brennes eller tilintetgjøres på annen sikker måte.

§ 58 første ledd første punktum skal lyde:

Fylkesvalgstyret skal uten opphold foreta valgoppgjør for fylket på grunnlag av de utskrifter og stemmesedler som er nevnt i § 49 sjette ledd.

§ 63 skal lyde:

De stemmesedler fylkesvalgstyret har mottatt, jfr. § 49 sjette ledd, skal oppbevares på et sikkert sted under betryggende forsegling, inntil valgperioden er utløpt. Så skal de brennes eller tilintetgjøres på annen sikker måte.

§ 65 nr 1 annet punktum skal lyde:

Her tar en også med stemmer kandidatene har fått på stemmesedler som gjelder andre valglister, jfr. § 48 sjette ledd annet punktum.

§ 66 første ledd siste punktum skal lyde:

Er det avgitt stemme til ikke valgbare personer, jfr. § 65 nr 1 tredje punktum, skal også dette føres inn.

§ 70 annet ledd skal lyde:

Ved stortingsvalg må skriftlig klage være kommet inn til valgstyret, fylkesvalgstyret, fylkesmannen, departementet eller Stortingets kontor innen kl 15 første onsdag etter valgdagen. Klagene sendes deretter til departementet. Departementet sender brev til Stortinget med uttalelser om klagene.

§ 71 første ledd første punktum skal lyde:

Forberedelse og gjennomføring av valg kan ved stortingsvalg påklages til Stortinget og ved fylkestingsvalg og kommunestyrevalg til departementet.

§ 72 nr 3 skal lyde:

når en stemmemottaker ved forhåndsstemmegivning har gjort seg skyldig i feil eller forsømmelse, eller en forhåndsstemme ikke er nådd frem som følge av forsømmelse fra stemmemottakeren eller en tilsatt i statens postselskap,

§ 75 nr 3 skal lyde:

når en stemmemottaker ved forhåndsstemmegivning har gjort seg skyldig i feil eller forsømmelse, eller en forhåndsstemme ikke er nådd frem som følge av forsømmelse fra stemmemottakeren eller en tilsatt i statens postselskap,

§ 91 første ledd nr 3 skal lyde:

statens postselskaps mottak av forhåndstemmer,

II

Loven trer i kraft straks.