4 Gjeldende rett
Alle norske finansinstitusjoner skal til enhver tid ha en forsvarlig kapitaldekning, samt oppfylle de minstekrav som følger av lov eller forskrift jf. lov 10. juni 1988 nr. 40 om finansieringsvirksomhet og finansinstitusjoner (finansieringsvirksomhetsloven) § 2-9. Det er fastsatt i særlovgivningen for hver enkelt type finansinstitusjon at institusjonene skal ha en ansvarlig kapital som utgjør minst 8 prosent av aktiva og forpliktelser utenfor balansen, beregnet etter prinsipper for risikoveiing. Nærmere regler om beregning av kapitaldekningskravet er gitt i forskrift 22. oktober 1990 nr. 875 om minstekrav til kapitaldekning i finansinstitusjoner og verdipapirforetak. For handelsporteføljen er det gitt egne regler, jf. forskrift 22. juni 2000 nr. 632 om minstekrav til kapitaldekning for markedsrisiko m.v. for kredittinstitusjoner og verdipapirforetak (CAD-forskriften). Gjeldende regler stiller kapitalkrav for kredittrisiko og markedsrisiko.
Nærmere regler om ansvarlig kapital, herunder definisjon av begrepet, er gitt i «forskrift 1. juni 1990 nr. 435 om beregning av ansvarlig kapital for finansinstitusjoner, oppgjørssentraler og verdipapirforetak». Av forskriften § 2 går det fram at ansvarlig kapital består av kjernekapital, tilleggskapital og generelle reserveavsetninger. Kjernekapitalen består av innbetalt og opptjent kapital i tillegg til enkelte fond samt fondsobligasjoner etter nærmere regler. Tilleggskapitalen består hovedsakelig av ansvarlige lån. Kjernekapital skal minst utgjøre halvparten av kravet til ansvarlig kapital. I forskriften §§ 6 til 8 er det gitt regler om begrensninger og fradrag, og målet med disse bestemmelsene er å hindre at den samme ansvarlige kapitalen blir medregnet i flere institusjoner. Kravet til kapitaldekning skal oppfylles både på individuell basis og på konsolidert basis, jf. finansieringsvirksomhetsloven § 2a-9 og forskrift 25. mars 1991 nr. 214 om bruk av kapitaldekningsregler på konsolidert basis.
Dersom en finansinstitusjon er ute av stand til å oppfylle kapitaldekningskravene, kan Kongen vedta å sette den under offentlig administrasjon med mindre det gis samtykke til at institusjonen midlertidig har lavere kapitaldekning enn fastsatt, jf. lov 6. desember 1996 nr. 75 om sikringsordninger for banker og offentlig administrasjon m.v. av finansinstitusjoner (banksikringsloven) § 4-5.
Når det gjelder verdipapirforetak følger det av verdipapirhandelloven (vphl.) § 8-10 at et verdipapirforetak til enhver tid skal ha en ansvarlig kapital som er forsvarlig ut fra risikoen ved og omfanget av den virksomhet foretaket driver, herunder den markedsrisiko og kredittrisiko foretaket påtar seg. For verdipapirforetak som ikke er kredittinstitusjon, kan den ansvarlige kapitalen ikke være mindre enn det fastsatte minstekravet til startkapital som følger av § 8-9. 1 Finansdepartementet kan i forskrift fastsette hva som anses som ansvarlig kapital, regler for beregningsgrunnlaget og hva som anses som forsvarlig dekningsgrad for de ulike typer risiko som er knyttet til den virksomhet foretaket driver. Videre fremgår det at verdipapirforetak bare kan yte investeringstjenester dersom kravene til ansvarlig kapital er oppfylt.
Forslaget til nye kapitaldekningsregler inneholder krav til blant annet styring og kontroll i finansinstitusjoner og verdipapirforetak. Også etter gjeldende rett er finansinstitusjonene og verdipapirforetakene underlagt slike krav, men disse er ikke fastsatt som en del av kapitaldekningsregelverket. Krav til dokumentasjon, interne rutiner og retningslinjer samt kontroll, følger i dag av forskrift om klargjøring av kontrollansvar, dokumentasjon og bekreftelse av den interne kontroll, fastsatt av Kredittilsynet 2. april 2001. Forskriften har bestemmelser om kontrollansvar for styret og daglig leder, samt dokumentasjonskrav. For å sikre at styret og daglig leder kan ivareta kontrollansvaret på en forsvarlig måte inneholder forskriften bestemmelser om plikt for ledende personale til å rapportere oppover i organisasjonen, minst en gang årlig. For bl.a. foretak eller konsern med samlet forvaltningskapital for egen og kunders regning på mer enn 10 milliarder kroner er det fastsatt regler om internrevisjon. Forskriften er gitt med hjemmel i tilsynsloven § 4 nr. 2 som fastsetter at Kredittilsynet kan pålegge de institusjonene det har tilsyn med å «innrette sin internkontroll etter de bestemmelsene tilsynet fastsetter».
I utkast til nye regler om kapitaldekning får tilsynsmyndighetene en utvidet rolle i forhold til det de har i dag . Det følger av den generelle formålsbestemmelsen i kredittilsynsloven § 3 at «tilsynet skal se til at de institusjoner det har tilsyn med virker på hensiktsmessig og betryggende måte i samsvar med lov og bestemmelser gitt i medhold av lov samt med den hensikt som ligger til grunn for institusjonens opprettelse, dens formål og vedtekter». Kredittilsynet fører i medhold av denne bestemmelsen tilsyn med overholdelsen av de bestemmelser som fastsettes om risikokontroll, kapitalkrav m.v. i samsvar med direktivet og anbefalinger vedtatt av tilsynskomiteen for bankspørsmål (en såkalt level tre komite) eller i «Committee of European Banking Supervisors (CEBS)».
Fotnoter
730.000 euro med mindre Kredittilsynet har gitt tillatelse til en lavere kapital (minimum 125.000 euro).