5 Norsk tilslutning til 1996-protokollen
5.1 Norsk ratifikasjon av 1996-protokollen
I høringsbrevet 17 desember 1997 foreslo departementet at Norge ratifiserer 1996-protokollen, av hensyn til de skadelidte som derved får økt mulighet til å få dekning for sine krav. Det er ingen høringsinstanser som går imot at Norge ratifiserer 1996-protokollen. Norges Rederiforbund, Sjøassurandørenes Centralforening, Gjensidig Skibsassuranseforeningers Komité, Nærings- og handelsdepartementet, Den Norske Advokatforeningog Transportbrukernes fellesorganisasjonuttaler at de støtter forslaget om å ratifisere 1996-protokollen. Justisdepartementet går på denne bakgrunn inn for at Norge ratifiserer protokollen.
5.2 Forbehold for HNS-skader
Som redegjort for under punkt 4.4 foran er statene etter 1996-protokollen artikkel 7 gitt anledning til å reservere seg mot at krav som er dekket av HNS-konvensjonens regler («HNS-krav») skal omfattes. Departementet foreslår at Norge tar et slikt forbehold ved ratifikasjonen av 1996-protokollen, som følger:
«Norge tar forbehold i henhold til artikkel 18 paragraf 1 i Konvensjon om begrensning av ansvaret for sjørettslige krav 1976 slik den er endret ved 1996-endringsprotokollen artikkel 7, om å utelukke krav for skade innenfor rammen av Den internasjonale konvensjon om ansvar og erstatning for skade i forbindelse med sjøtransport av farlige og skadelige stoffer 1996 eller noen protokoll til denne.»
Når HNS-konvensjonen trer i kraft, vil slike skader være ivaretatt gjennom HNS-systemet, som bl a innebærer et erstatningsfond etter modell av de internasjonale oljesølskonvensjonene. Foreløpig er det imidlertid ingen stater som har ratifisert HNS-konvensjonen, og en må anta at det kan ta relativt lang tid før denne konvensjonen trer i kraft. Det foreslås derfor ikke på dette tidspunkt lovregler som unntar HNS-krav fra virkeområdet til kapittel 9 i sjøloven. Først i forbindelse med en senere norsk ratifikasjon av HNS-konvensjonen vil slike regler bli foreslått.