7 Konsekvenser av lovforslaget
Økonomiske og administrative konsekvenser
Lovendringen vil ikke ha store økonomiske og administrative konsekvenser i forhold dagens ordning, bortsett fra at stikkontroll av bosted vil måtte innebære spesifisering av bostedskommune.
Distrikts- og samepolitiske konsekvenser
Dersom bostedskravet skulle bli avskaffet i sin helhet, ville det kunne få omfattende og uoversiktlige konsekvenser. Det vises her til situasjonen i EU, hvor man nettopp var tvunget til å innføre krav om økonomisk tilknytning for å motvirke at forbindelsene mellom kystområder og nasjonale kvoter ble brutt. Imidlertid vil den foreslåtte lovendringen gi få endringer i forhold til dagens situasjon, hvor det gjelder et landsdekkende krav om bosted i Norge, kombinert med et nasjonalitetskrav som bare kommer utenlandsboende nordmenn til gode. Departementet vil her vise til at slik loven fungerer i dag er det uklart om det er mange norske fiskere som bor i utlandet. I alle tilfeller vil disse fortsatt kunne arbeide som fiskere på den halvdelen av mannskapet hvor dette kravet ikke gjelder. I den grad dette vil gi konsekvenser vil det være en styrking av tilknytningen mellom nasjonale marine ressurser og kystbefolkningen, som følge av at halvparten av mannskapet må være bosatt i kystkommune eller nabokommune til kystkommune. Samme forhold vil styrke tilknytning mellom ressursene og samisk befolkning langs kysten.
En kystkommune er her definert som en kommune som har grense mot åpent hav eller har grense til fjordarm fra åpent hav. Det er under 100 kommuner som ikke er kystkommuner eller nabo til kystkommune etter definisjonen av kystkommune som er gitt her. I disse kommunene var det per 1. januar 2005 registrert færre enn 40 fiskere på manntallets blad B (ingen på blad A). Det var totalt registrert 14 785 fiskere i Norge i 2005.
Miljømessige konsekvenser
Forslaget har ikke miljømessige konsekvenser.